Protestele maghiarilor au învins Guvernul: Orban retrage proiectul taxei pe Internet

Mitingul celor peste 100.000 de maghiari ieşiţi în stradă acum 3 zile la Budapesta, dar şi duminică în număr mai mic, împotriva introducerii taxei pe traficul de date de pe Internet, l-au determinat pe premierul ungar Viktor Orban să facă un pas înapoi, anunțând că retrage acest proiect. Atenţie însă: Orban nu renunţă la taxă, ci doar la forma sa actuală, din ianuarie urmând să readucă pe tapet, împachetat mai frumos, acest bir.

‘În forma actuală, taxa nu poate fi introdusă deoarece populația vede în ea o taxă pe Internet în timp ce guvernul a dorit să adopte un amendament tehnic care să extindă taxa pe telecomunicații”, a declarat Viktor Orban pentru postul public de radio.

În condițiile în care opinia publică ridică semne de întrebare cu privire la motivația care stă la baza taxei, „nimic nu poate fi validat în aceste circumstanțe”, a adăugat el.

Premierul ungar a arătat însă că, după sărbătorile de iarnă, undeva la mijlocul lunii ianuarie, va fi organizată o procedură de consultare la nivel național cu privire la reglementarea Internetului și a posibilelor modalități prin care ar putea fi taxate o parte din veniturile generate online. ‘Ar trebui să vedem unde merg aceste profituri uriașe generate online și dacă există o modalitate pentru păstrarea unei părți în Ungaria prin redirecționarea către buget’, a apreciat Viktor Orban.

Proiectul propus de Guvernul Orban, care a stârnit mari proteste în rândul cetățenilor unguri, presupunea reținerea a 150 de forinți (0,50 euro) pentru fiecare gigaoctet transferat, sumă pe care partidul lui Orban a promis că o va plafona la echivalentul a 2 euro lunar pentru utilizatorii particulari.

“O sută de mii împotriva taxei”

După o primă mobilizare cu zeci de mii de persoane pe străzile Budapestei, duminică, marţi a urmat un miting cu peste 100.000 de protestatari.

Balazs Gulyas, fondatorul paginii de Facebook “O sută de mii împotriva taxei pe Internet”, a cerut Guvernului de la Budapesta să retragă proiectul de lege.

„Fidesz, partidul aflat la guvernare în Ungaria, impune tot mai multe taxe asupra oamenilor şi îşi dezamăgeşte chiar şi propriul electorat”, a declarat el în faţa mulţimii adunate lângă clădirea Ministerului Economiei, în Piaţa Jozsef Nador.

Noua taxă a fost criticată, de asemenea și de Comisia Europeană. (M.S.)

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.