Putin schimbă prefixul

Preşedintele rus Vladimir Putin, ales pentru al treilea mandat, împlineşte duminică 60 de ani. Chiar dacă popularitatea lui a mai scăzut, Putin continuă să se situeze la cote ridicate – de 48%, potrivit unui sondaj difuzat în august -, spre deosebire de majoritatea politicienilor din Occident, care au scăzut consistent în sondaje. Într-o formă fizică de invidiat, el nu a ezitat niciodată să îşi arate muşchii în faţa camerelor de luat vederi. A fost filmat în ipostaze edificatoare: galopând în stepă,  pieptul gol, la pescutit – asemenea -, împuşcând un tigru cu tranchilizant sau, mai recent, zburând cu deltaplanul alături de cocori în Siberia.

Vladimir Putin s-a întors la Kremlin în luna mai, pentru un al treilea mandat de 6 ani, după 8 ani la Preşedinţie şi 4 la conducerea Guvernului.

Purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că liderul de la Kremlin s-a dus în oraşul său natal Sankt Petersburg pentru a-şi sărbători ziua  “alături de familie şi prieteni”.

Susţinătorii săi au ţinut să-i adreseze public felicitările de rigoare, iar evenimentul a figurat la loc de cinste în buletinele de ştiri ale televiziunilor oficiale.

Printre manifestările de simpatie s-a numărat şi întinderea unui banner uriaş de felicitare, peste pod la Rostov, pe Don – “poarta Caucazului”, aproape de vărsarea râului în Marea Azov -, ca simbol al rolului pe care îl joacă preşedintele în unirea ţării.

Militanţi anti Putin au pregătit şi ei pentru duminică o acţiune în apropiere de Piaţa Roşie din Moscova, sub sloganul “Să-l trimitem pe bunicul la pensie”. Protestatarii au adus “daruri” simbolice pentru un pensionar, ca ochelarii de citit şi lulelele. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.