PwC: Dezbaterile actuale de la nivel global cu privire la sistemul fiscal internaţional creează oportunităţi de schimbare

PwC salută şi susţine acţiunile recente întreprinse de autorităţile române pentru a folosi măsuri fiscale pentru sporirea atractivităţii internaţionale a României, inclusiv prin implementarea unei legislaţii de holding cuprinzătoare, se arată într-un comunicat remis redacţiei şi pe care îl publicăm integral.

Preocupările cu privire la faptul că societăţile multinaţionale evită plata taxelor au atras atenţia guvernelor, organizaţiilor internaţionale şi a presei, ceea ce creează oportunităţi pentru o schimbare masivă a sistemul internaţional de taxe, dar PwC atrage atenţia că noile reglementări ar trebui să plece de la realităţile economice actuale.

Un recent raport OECD – Addressing Base Erosion and Profit Shifting – a venit cu o serie de recomandări care, dacă vor fi implementate, vor duce la schimbări substanţiale ale sistemului fiscal internaţional. Acestea vizează reguli mai stricte privind înfiinţarea şi funcţionarea structurilor de holding, schimbări în privinţa fluxurilor financiare internaţionale sau chiar revizuirea principiilor privind alocarea drepturilor de impunere intre diverse jurisdicţii. Aceste posibile repercusiuni au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferinţe pe teme fiscale organizate de PwC România.

„Actuala legislaţie fiscală internaţională datează din anii 60 şi 70 şi este evident că nu este potrivită pentru realităţile activităţii economice actuale în care comerţul electronic şi transfrontalier a devenit norma, iar drepturile de proprietate intelectuală joacă un rol fundamental în negocierile comerciale între companii. Suntem de părere că este nevoie de o reformă comprehensivă a legislaţiei fiscale internaţionale pentru a crea un sistem fiscal echilibrat, modern şi eficient. Pe de altă parte, nu poate fi ignorat faptul că în actualele condiţii ale pieţei globale, taxele au devenit un cost competitiv, iar companiile multinaţionale au o nevoie legitimă de a optimiza acest cost pentru a face faţă concurenţei şi a maximiza valoarea pentru acţionari”, a declarat Peter de Ruiter, Partener, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

„Schimbul transparent de informaţii între guverne ar putea ajuta în chestiunea evitării taxelor. Guvernele trebuie să facă în aşa fel încât să încurajeze conformarea voluntară cu legislaţia fiscală şi să-şi concentreze eforturile de control fiscal către zonele susceptibile la evaziune, în timp ce confruntă informaţia referitoare la veniturile raportate de indivizi cu cele din alte surse. Din punctul nostru de vedere, această dezbatere va duce la o atenţie sporită a autorităţilor fiscale din întreaga lume asupra chestiunilor de substanţă, transparenţă şi schimb de informaţii”, a adăugat Mihaela Mitroi (foto), Partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.

„Însă acest climat internaţional extrem de volatil creează totodată oportunităţi pentru România de a se poziţiona ca o destinaţie atractivă de holding, dacă se va adopta o legislaţie comprehensivă a holdingului care să atragă capital în ţară”, a conchis Mihaela Mitroi.

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC (www.pwc.com/ro ) ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea de care au nevoie. Este reţea de firme prezentă în 158 de ţări, cu aproape 180.000 de specialişti determinaţi să ofere servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.