PwC: Reducerea TVA la pâine, grâu şi făină – pas important în direcţia diminuării evaziunii fiscale din acest sector

Introducerea cotei reduse de TVA de 9% la pâine şi produsele de panificaţie este un pas important în direcţia reducerii evaziunii fiscale în acest sector, însă aceasta trebuie corelată cu o canalizare a eforturilor inspecţiilor fiscale către zonele care prezintă un risc fiscal ridicat şi, în acelaşi timp, cu simplificarea procesului de plată a taxelor, transmite PwC România, într-un comunicat. Amintim că Guvernul a redus, în şedinţa de marţi, de la 24 la 9% TVA la pâine, măsura urmând a fi aplicată de la 1 septembrie.

„Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multă vreme. De altfel, România era unul dintre puţinele state europene care nu aplica cote diferenţiate de TVA pentru alimentele de bază. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei măsuri, este de aşteptat ca aceasta să ducă şi la o stimulare a consumului, iar, dacă va fi corelată cu o activitate susţinută de control, vom putea asista în timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Daniel Anghel (foto), Partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.

„Mai mult, ar fi de dorit ca, în timp, cota redusă de TVA să fie extinsă şi la alte alimente de bază aşa cum sunt carnea, laptele, zahărul sau uleiul”, a adăugat Daniel Anghel.

„În plus, aşa cum s-a demonstrat, introducerea taxării inverse la cereale a reprezentat o măsură care a diminuat evaziunea fiscală din acest sector, dar în acelaşi timp nevoie în continuare de măsuri fiscale curajoase pentru a combate concurenţa fiscală neloială şi a creşte gradul de colectare a veniturilor la buget.  În acest context, introducerea taxării inverse si la livrările de energie către companii şi pentru tranzacţiile cu certificate verzi, măsură permisă de Bruxelles, se adaugă  în mod firesc măsurilor anti-evaziune iniţiate de autorităţile fiscale”, a precizat Daniel Anghel.

Totuşi, o reducere vizibilă a evaziunii fiscale nu poate fi asigurată fără o completare a iniţiativelor de mai sus cu alte măsuri, atât de ordin legislativ (cum ar fi implementarea taxării inverse şi pentru alte domenii ce reprezintă un risc fiscal ridicat), cât si de ordin administrativ, cum ar fi reforma ANAF, focalizarea inspecţiilor fiscale pe zonele cu risc sporit de evaziune fiscală etc.

Pe de altă parte, pentru a compensa efectele bugetare ale reducerii TVA la produsele de panificaţie, Executivul s-a orientat către introducerea unor accize noi. Astfel, în sfera accizelor nearmonizate se vor introduce accize pentru bijuteriile din aur, armele de vânătoare, ceasuri sau maşini de lux. Pentru accizele armonizate, s-a propus majorarea accizei pentru alcoolul etilic de la 750 euro la 1000 euro pe hl de alcool pur.

Despre Departamentul de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România

Departamentul de consultanţă fiscală al PwC România este compus din experţi locali şi internaţionali în domeniul fiscalităţii, al legislaţiei vamale, al legislaţiei taxelor si impozitelor indirecte (precum TVA), al taxării individuale, precum şi specialiştilor în resurse umane. Fiind cea mai mare companie din România în ceea ce priveşte consultanţa fiscală, PwC România este specializată în toate domeniile fiscalităţii, incluzând fiscalitate corporatistă, indirectă, precum şi serviciile juridice, furnizate în cooperare cu firma de avocatură corespondentă D&B David şi Baias.

Potrivit celei mai recente ediţii a raportului Global Tax Monitor, PwC este liderul firmelor de consultanţă fiscală din România, atât din punctul de vedere al utilizării, al reputaţiei cât şi al expertizei în chestiuni dificile sau complexe. Lansat în anul 2000, Global Tax Monitor este un studiu independent de piaţă derulat de agenţia de cercetare TNS, care monitorizează percepţia asupra principalelor firme de servicii profesionale pe piaţa consultanţei fiscale la nivel global, regional, naţional cât şi în cadrul diverselor sectoare economice.

Despre PwC (www.pwc.com/ro)

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Reţeaua de firme este prezentă în 158 de ţări cu mai mult de 180.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.