PwC: România a făcut progrese în clasamentul Paying Taxes

România şi-a îmbunătăţit poziţia în clasamentul Paying Taxes 2014 prin reducerea numărului de ore pentru conformarea cu legislaţia fiscală la 200 de ore anual. Acest lucru face din România a treia cea mai bine clasată ţară din Europa Centrală şi de Est din punct de vedere al timpului necesar conformării cu legislaţia fiscală, după Estonia şi Lituania, dar înaintea Slovaciei (207 ore), Sloveniei (260 de ore), Ungariei (277 de ore), Poloniei (286 de ore), Cehiei (413 ore) şi Bulgariei (454 de ore).

„Cu toate acestea, situaţia României este îngreunată de slaba utilizare a posibilităţilor de plată online, ceea ce face din România în continuare ţara cu cel mai mare număr de plăţi de taxe într-un an din Europa Centrală şi de Est – 39. Chiar dacă acest indicator s-a îmbunătăţit în ultimul an, fără o reducere în continuare a numărului de plăţi nu vom putea îmbunătăţi substanţial poziţia în clasamentul Paying Taxes”, a declarat Mihaela Mitroi (foto), liderul Departamentului de Taxe şi Consultanţă Juridică, PwC România.

Potrivit unui sondaj recent derulat de PwC România, managerii financiari ai companiilor din România şi-ar dori ca Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să se concentreze pe creşterea posibilităţii depunerii în format electronic a declaraţiilor fiscale şi a plăţii online a taxelor, prin investiţii în infrastructura IT a agenţiei.

„ANAF este într-un moment crucial în care trebuie să se reformeze pentru a putea creşte gradul de colectare a veniturilor din taxe şi impozite şi a diminua evaziunea fiscală şi să simplifice procesul de conformare cu legislaţia fiscală pentru contribuabili”, a adăugat Mihaela Mitroi.

România se află pe poziţia 134 în clasamentul Paying Taxes 2014, un raport al Băncii Mondiale şi al PwC care analizează uşurinţa plăţii taxelor în 189 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: : rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse, şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale. Anul trecut, România s-a clasat pe poziţia 136.

Raportul Paying Taxes 2014 măsoară toate taxele şi contribuţiile pe care o firmă de talie medie trebuie să le plătească pe parcursul unui an. Taxele şi contribuţiile luate în calcul includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi alte impozite aferente muncii plătite de către angajatori, impozitele pe proprietate, taxele de transfer ale proprietăţii, taxele de mediu, cele pentru vehicule şi taxele de drum, precum şi alte impozite şi taxe mai mici.

Informaţii suplimentare referitoare la raportul Paying Taxes, la www.pwc.com/payingtaxes.

Raportul anual Paying Taxes se bazează pe capitolul cu acelaşi nume din raportul Grupului Băncii Mondiale Doing Business.

Informaţii suplimentare despre seria de rapoarte Doing Business, la www.doingbusiness.org.

Despre Grupul Băncii Mondiale

Grupul Băncii Mondiale este una dintre cele mai mari surse de finanţare şi de expertiză pentru statele în curs de dezvoltare. Acesta cuprinde 5 instituţii strâns asociate: Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi de Dezvoltare (BIRD), Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA), International Finance Corporation (IFC), Agenţia Multilaterală de Garanţie a Investiţiilor (MIGA), şi Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor de Investiţii (ICSID). Fiecare instituţie joacă un rol distinct în misiunea de a lupta împotriva sărăciei şi de a îmbunătăţi standardele de viaţă pentru locuitorii ţărilor în curs de dezvoltare.

Mai multe informaţii, la www.worldbank.org, www.miga.org, sau www.ifc.org.

Despre PwC (www.pwc.com/ro)

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Reţeaua de firme este prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.