PwC Romania: Infografic pentru industria jocurilor de noroc de tip slot-machine şi a pariurilor în cotă fixă

Industria jocurilor de tip slot-machine şi a pariurilor în cotă fixă a generat în anul 2012, în mod direct sau indirect, 709 milioane Euro din PIB-ul României, creând 38.500 locuri de muncă şi o contribuţie la bugetul de stat de 333 milioane euro sub formă de taxe şi impozite, arată un studiu efectuat de PwC România.

„Concluzia generală a studiului PwC finalizat în decembrie 2013 este că, fie şi în condiţiile unei contracții a pieței ca urmare a crizei şi a modificărilor de legislaţie intervenite la nivelul anului 2009, aceste sectoare ale industriei jocurilor de noroc au un impact semnificativ în economia naţională, susţinând zeci de mii de locuri de muncă”, a declarat Bogdan Belciu (foto), Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, coordonatorul studiului. 

Sectorul jocurilor de tip slot-machine

Piaţa jocurilor de tip slot-machine în România este estimată la 400-450 milioane euro în 2012. Aceasta este compusă din trei segmente: sălile dedicate (cu mai mult de 15 aparate) care generează 51% din venitul brut al pieței jocurilor de tip slot – machines, barurile și alte locații mici (3-5 aparate). Acestea totalizează 33% din valoarea pieței, iar agențiile de pariuri generează 16% din venitul brut al pieței jocurilor de tip slot – machines. 

România se situează sub media europeană în ceea ce priveşte numărul de aparate de joc raportat la populaţie. Raportând venitul brut din jocuri de tip slot-machine la numărul de locuitori, România se distanţează şi mai mult de media europeană, media țărilor analizate fiind de 36 de euro/capita, in 2011.

În schimb, în România, venitul brut (GGR) din jocuri de tip slot-machine/capita a fost de 21 de euro. 

Sectorul jocurilor de tip slot – machine a generat în 2012 în mod direct şi indirect cu 569 milioane Euro la PIB-ul României, creând direct şi indirect 27.066  locuri de muncă şi generând 255 milioane euro în taxe şi impozite.

Fiecare euro din venitul sectorului de jocuri de tip-slot machine generează 4,8 euro în alte industrii conexe, şi fiecare două locuri de muncă ocupate în sectorul jocurilor de tip slot-machine generează un loc de muncă adiţional în sectoarele furnizoare de bunuri şi servicii.

Sectorul pariurilor în cotă fixă

Piaţa pariurilor în cotă fixă din România a fost estimată la 100 – 130 milioane euro în 2012, venituri generate de organizatorii de pariuri în aproximativ 2600 de agenţii în ţară.

Sectorul pariurilor în cotă fixă a generat în 2012 în mod direct şi indirect 141 milioane euro la PIB-ul României, creând 11.500  locuri de muncă şi generând aproximativ 80 milioane euro în taxe şi impozite.

Fiecare euro din venitul sectorului de pariuri în cotă fixă generează 4,8 euro de venit al furnizorilor si fiecare două locuri de muncă ocupate în sectorul pariurilor în cotă fixă generează un loc de muncă adiţional în sectoarele furnizoare de bunuri şi servicii.

Numărul de organizatori de pariuri în cotă fixă a scăzut cu 46% în perioada 2009 – 2012, de la 26 de operatori în iunie 2009 la 14 în decembrie 2012, cauza principală fiind modificarea cadrului legislativ.

O măsură importantă în acest sens a fost obligativitatea domicilierii serverului de pariuri in Romania şi legarea acestuia la un terminal instalat la autoritatea de control asigurându-se astfel o monitorizare eficientă a veniturilor obţinute de aceste companii.

Pentru detalii, daţi click pe infografic. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.