PwC Saratoga: Rentabilitatea capitalului uman a scăzut cu 9%, costurile cu forţa de muncă au crescut cu 13%

Rentabilitatea Capitalului Uman în România (HC ROI) continuă să scadă, înregistrând anul trecut o reducere cu 9% comparativ cu 2010, de la 1,34 la 1,22, potrivit studiului PwC Saratoga 2012. Acest indicator analizează Rentabilitatea Capitalului Uman exprimată ca venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetară (fie ea euro, dolar american sau leu) plătită de angajator sub formă de remunerare. În acelaşi timp, costurile cu forţa de muncă raportate la costurile totale ale companiilor au crescut cu 13%, de la 10,13% în 2010, la 11,45% în 2011.

„Din păcate, companiile româneşti s-au văzut confruntate anul trecut cu o erodare a profitabilităţii, corelată cu o creştere a costurilor cu forţa de muncă. În acest context, rentabilitatea capitalului uman din România a rămas în urma celorlalte state din Europa Centrală şi de Est, acolo unde media este de 1,57. Acest lucru afectează competitivitatea României şi atractivitatea sa ca destinaţie de investiţii. Pentru redresare este nevoie de controlul costurilor salariale, astfel încât orice nouă creştere să fie la nivelul câştigurilor de productivitate, sau chiar sub acestea”, a declarat Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul echipei de consultanţă în resurse umane, PwC România.

„Dacă per total indicatorii de rentabilitate a muncii s-au deteriorat, au existat şi sectoare în care am văzut o îmbunătăţire a indicatorilor financiari şi de rentabilitate a capitalului uman în 2011. Astfel, câştiguri de productivitate au fost înregistrate în domeniul tehnologiei informaţiei şi în industria telecomunicaţiilor. În schimb, rentabilitatea capitalului uman s-a deteriorat mult în sectorul bancar, în industria bunurilor de larg consum şi în industrie”, a adăugat Horaţiu Cocheci.

Fluctuaţia de personal

În ceea ce priveşte fluctuaţia de personal, aceasta se apropie de valorile medii înregistrate în Europa Centrală şi de Est, anul trecut 15,6% din angajaţi părăsindu-şi organizaţiile pentru care lucrau (media în Europa Centrală şi de Est este de 16,7%), ceea ce indică o fluctuaţie normală de personal şi o revitalizare a pieţei muncii.

Pe de altă parte, există diferenţe puternice între sectoarele economice. În retail, fluctuaţia de personal este deosebit de ridicată (41,3%), în vreme ce în industrie numai 7,6% din angajaţi au părăsit organizaţiile pentru care lucrau anul trecut, mai puţin de jumătate faţă de media naţională. În plus, 74% dintre plecări la nivel naţional sunt plecări voluntare prin demisie (faţă de media din Europa Centrală şi de Est de 63%), la acelaşi nivel ca şi anul trecut.

În ultimii patru ani, în încercarea de optimizare a costurilor, companiile au recurs la o redimensionare a departamentelor. Cea mai pronunţată schimbare s-a simţit la nivelul departamentului administrativ, acolo unde de la raportul de un angajat cu funcţie administrativă la 31 de angajaţi s-a redus în prezent la 1 la 91.

În mod similar, departamentele cu grad mare de specializare au fost redimensionate prin reducerea numărului de angajaţi, un exemplu în acest sens îl reprezintă departamentul juridic, prin externalizarea parţială a serviciilor juridice. În schimb, angajaţii specializaţi în IT au fost la mare căutare în această perioadă, ponderea lor în organizaţii crescând de la raportul de 1 specialist în IT la 87 de angajaţi la 1 IT-ist la 58 de angajaţi.

Absenteism redus

În privinţa absenteismului, România rămâne printre ţările cu un nivel redus al absenteismului (1,4%), de 3 ori mai scăzut decât media din Europa Centrală şi de Est (4,3%). Anul trecut s-a resimţit o scădere a investiţiilor în cursuri de specializare, alocându-se 15 ore per angajat, faţă de 25 de ore în 2010.

În privinţa cheltuielilor efective ale companiilor pentru activităţile de formare, acestea se cifrează la 144 de EUR per angajat, sub media central şi est europeană de 186 de euro per angajat.

Studiul PwC Saratoga Romania 2012 prezintă date exhaustive referitoare la  indicatori ai Capitalului Uman pe baza datelor colectate de la 84 de companii participante din cinci ramuri economice (telecomunicaţii, tehnologie, produse industriale, industria farmaceuticã, industria bunurilor de larg consum, retail, industria hotelieră şi sectorul bancar).

Firmele din reţeaua PwC www.pwc.com/ro  sunt prezente în 158 de ţări, cu aproape 180.000 de specialişti determinaţi să ofere servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.