PwC: Sumele obţinute din ofertele publice iniţiale europene au crescut spectaculos. Poate fi menţinut ritmul şi în 2014?

Piaţa europeană a ofertelor publice iniţiale a continuat să ia avânt în 2013, încheind anul cu un adevărat triumf. Ultimele trei luni ale anului, în care au fost listate cu succes mai mult de 100 de companii, au adus mai mult de jumătate din sumele obţinute în întregul an. Volumul mediu al ofertelor publice iniţiale din Europa s-a dublat, iar valoarea totală a acestora a crescut de la 15,3 miliarde de euro în 2012 la 26,5 miliarde de euro anul trecut (+135%), în ciuda scăderii numărului de listări cu 3%, la 279 faţă de 288 în 2012.

Londra rămâne piaţa principală în Europa în funcţie de numărul IPO-urilor derulate şi al sumelor obţinute în urma acestora.

Valoarea IPO-urilor a crescut cu 9,3 miliarde de euro (180%) faţă de 2012 la 14,4 miliarde de euro, determinată de creşterea cu 41% a numărului listărilor de la 73 la 103 şi de prezenţa ofertelor mai mari cum ar fi Royal Mail sau Merlin Entertainments.

PwC se aşteaptă ca multe companii de retail şi de bunuri de larg consum să se listeze în prima jumătate a lui 2014, ca rezultat al vânzărilor puternice înregistrate în perioada sărbătorilor de iarnă. Dovezi ale acestor previziuni s-au văzut deja în recentele listări la Londra ale Lenta, AO World, Poundland, Pets at Home şi Boohoo.com.

“Redresarea IPO-urilor pe care o aşteptam cu toţii a venit. Activitatea de listare este în creştere pretutindeni în Europa şi de asemenea şi competiţia pentru atragerea listărilor. Bursele se vor lupta pentru a atrage candidaţi pentru listările publice iniţiale, iar Bursa de la Bucureşti trebuie să demonstreze că este o platformă viabilă ce poate atrage finanţare în condiţii similare celor oferite de Varşovia, Viena şi Praga”, a declarat Sergiu Gherasim (foto), Director, Liderul Echipei de Servicii pentru Piaţa de Capital, PwC România.

“Există multe IPO-uri în pregătire în 2014 – atât pe piaţa londoneză, precum şi pe alte pieţe europene. Pe baza succesului din 2013, deja observăm un val de companii susţinute de fondurile de capital privat aflate într-un stadiu avansat de finalizare a unui IPO în prima jumătate a lui 2014”, a adăugat Sergiu Gherasim.

PwC consideră, de asemenea, că sectorul tehnologic va continua să genereze în continuare un număr considerabil de IPO-uri în 2014 – deşi pieţele din SUA sunt varianta evidentă pentru companiile din tehnologie, nou lansatul High Growth Segment al Bursei de Valori din Londra ar putea fi o alternativă viabilă pentru acele companii care au o afinitate mai mare sau se adaptează mai bine pieţelor şi investitorilor din Marea Britanie.

Prin IPO-urile de pe piaţa Euronext s-au obţinut 3 miliarde de euro, o creştere semnificativă de 188% faţă de 2012. Aceasta a fost susţinută de creşterea numărului exiturilor fondurilor de capital privat, dar şi a privatizărilor precum bpost, Numericable, CTTCorreios de Portugal şi Tarkett.

Deutsche Börse a înregistrat o creştere a sumelor obţinute din IPO-uri, deşi numărul listărilor a scăzut de la 25 în 2012 la 9 în 2013. Cele mai mari două listări germane, LEG Immobilien şi Deutsche Annington sunt ambele companii imobiliare şi au strâns împreună mai mult de două treimi din sumele totale obţinute în Germania.

Borsa Italiana a avut un an bun, atingând sume totale obţinute de 1,3 miliarde de euro, în comparaţie cu 0,2 miliarde în 2012. Numărul de IPO-uri a crescut de mai bine de patru ori, de la 4 în 2012 la 18 în 2013.

Cele mai mari doua listări la Borsa Italiana, Moncler şi Moleskine, au fost ambele susţinute de fonduri cu capital privat şi au obţinut 681 milioane de Euro şi respectiv 269 milioane.

Varşovia a avut parte de o creştere  a valorii medii a IPO-urilor de la 7 milioane de euro la 21 de milioane de euro, pentru că sumele totale din listări au atins 1,1 miliarde de euro, iar numărul de IPO-uri aproape s-a înjumătăţit. Sumele obţinute din listări au fost susţinute în principal de privatizările Energa (515 mil. euro) şi PKP Cargo (339 mil. euro), cele mai mari două oferte publice iniţiale la Varşovia în decursul anului trecut.

„Sfârşitul anului 2013 a marcat un nou fenomen pe harta IPO-urilor din Europa. Faptul că piaţa de capital din România a reuşit să deruleze unele dintre cele mai semnificative listări din Europa, prezentându-şi astfel posibilităţile de atragere de finanţare atât pentru investitorii autohtoni, cât şi pentru cei internaţionali, este un semnal pozitiv pentru evoluţia pieţelor de capital din Europa Centrală şi de Est, regiune ce aspiră să fie o zonă semnificativă pentru investiţii. Mai sunt multe de făcut în acest sens, dar este clar că regiunea Europei Centrale şi de Est devine din ce în ce mai interesantă şi mai ofertantă pentru investitori”, a declarat, Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

„Succesul listării pe două pieţe a Romgaz în trimestrul IV din 2013 a atras atenţia investitorilor internaţionali asupra potenţialului economiei româneşti şi a rolului pe care Bursa de Valori Bucureşti îl poate juca în regiunea Europei Centrale şi de Est. Ţinând cont de angajamentele de privatizare asumate de România cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul român a anunţat că intenţionează să deruleze IPO-urile companiilor energetice Electrica, Complexului Energetic Oltenia şi Hidroelectrica, după ce se va rezolva situaţia juridică a societăţii reintrată recent în insolvenţă. De asemenea, autorităţile române au anunţat recent că intenţionează să listeze şi Portul Constanţa. Astfel, lista de aşteptare de IPO-uri ce vor fi derulate în 2014 este încurajatoare”, a adăugat Sergiu Gherasim.

“Chiar dacă sumele obţinute din listările derulate în 2013 la nivel european sunt o treime faţă de cele din 2007, la apogeul pieţei, credem că întrăm în sfârşit intr-o perioadă de creştere înnoită şi susţinută.  Companiile naţionale vizate de privatizări includ bănci şi companii în sectoarele energetice, de infrastructură de transport, de sănătate şi de servicii poştale. Credem că în 2014 vom avea parte de astfel de privatizări în Europa. Ofertele publice iniţiale cu siguranţă vor fi o opţiune de luat în considerare”, a precizat Gherasim.

Listările, ţinta fondurilor de capital privat

Sfârşitul anului 2013 a adus multor fonduri de capital privat încasări în urma unor plasamente făcute pe termen lung, odată cu finalizarea unor oferte publice iniţiale.

Ofertele publice iniţiale ale companiilor susţinute de fondurile de capital privat au depăşit randamentul general al pieţei, iar primele cinci oferte ale companiilor susţinute de fondurile capital privat din Marea Britanie şi Europa s-au ridicat la aşteptările investitorilor sau chiar le-au depăşit de cele mai multe ori.

Doar unele dintre cele 20 cele mai neperformante acţiuni în 2013 au fost ale unei companii deţinută de fonduri de capital privat, în timp ce opt dintre cele mai performante 20 de acţiuni au fost ale unor companii susţinute de astfel de fonduri.

Despre PwC (www.pwc.com/ro)

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Reţeaua de firme este prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.