UPDATE! Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a închis prăvălia. Ponta deplânge soarta celor 3.500 de angajaţi

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materiile prime şi ţiţei, de către organele de urmărire penală. Este vorba despre produsele rafinăriei aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei – exact prejudiciul de 230 milioane de euro constatat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Aflat în campanie electorală, premierul Victor Ponta s-a arătat interesat de soarta celor 3.500 de angajaţi.

UPDATE 7 octombrie: Sechestrul a fost ridicatdupă ce premierul Victor Ponta şi-a exprimat public îngrijorarea faţă de soarta celor 3.500 de angajaţi ai rafinăriei.

“Ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime, ţiţei, produse de către organele de urmărire penală, rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă”, se arată în comunicatul Lukoil.

Reprezentanţii Lukoil au notificat anterior Garda de Mediu că opresc activitatea rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti, fără a preciza un motiv şi fără a da un termen la care rafinăria va fi repornită. De asemenea, compania nu anunţat autorităţile şi despre eventuale disponibilizări colective sau şomaj tehnic.

De fapt, activitatea rafinăriei a fost întreruptă începând de vineri după-amiază, la o zi după percheziţii, iar instalaţiile acesteia au fost oprite pe rând. Însă conducerea Petrotel-Lukoil nu a anunţat autorităţile, conform procedurilor, despre eventuale disponibilizări colective sau şomaj tehnic, şi a negat public că a oprit instalaţiile.

Ponta: Bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia

Premierul Victor Ponta a deplâns soarta angajaţilor rafinăriei şi, ca de obicei, şi-a dat cu părerea într-un mod care a împins înspre ridicol acţiunea anchetatorilor, cu toată precizarea lui că procurorul este suveran:

“Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte… bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România”, a spus premierul.

“Dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni or să vină la mine”

“Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni or să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu “Fiat Justitia Pereat Mundi” (“Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea”-n.r.)… Eu sper să fie doar cu “Fiat Justitia”, fără să piară şi lumea numai din asta”, a adăugat Victor Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.