Raport MT: Nu au fost destule victime pentru convocarea Comitetului de urgenţă

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, se afla la Guvern, într-o şedinţă, când a fost anunţată printr-un SMS despre accidenul aviatic din Apuseni. Se întâmpla în 20 ianuarie, la ora 16.00, la mai puţin de o oră de la aterizarea forţată a aeronavei cu medici chirurgi. A organizat o şedinţă de urgenţă la minister, unde a decis însă că accidentul nu se încadrează la categoria „accidente majore” deoarece nu a produs disfuncționalități în infrastructura de transport şi nici nu au fost mai mult de 10 morţi. Acestea sunt motivele pentru care ministrul Transporturilor nu a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă aşa cum prevede legea. Aceste informaţii apar într-un raport intern al MT, prezentat de digi24.ro, dar şi de televiziunile de ştiri.

Ministrul Ramona Mănescu spunea, ieri, că nu a fost necesară convocarea la nivelul ministerului a Comitetului de urgenţă şi pentru faptul că la nivelul ROMATSA „s-a acţionat într-un timp rezonabil”. ROMATSA, aflată sub autoritatea MT, supraveghează toate zborurile civile şi dispune de dotări de cea mai nouă generaţie.

Poate că mobilizarea s-a făcut repede, dar s-a dovedit haotică: timp de 6 ore echipele de salvare au căutat orbeşte. Şi poate că ar mai fi căutat mult şi bine dacă moţii din comuna Horea nu ar fi decis, în urma ştirilor difuzate la televizor, să plece în căutarea răniţilor, îndemnaţi de sentimente umane. De altfel, ei au şi găsit epava avionului. Accidentul din Apuseni s-a soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan și a studentei la Medicină Militară, cu grad de sublocotenent, Aurelia Ion. Patru medici chirurgi și copilotul au fost răniți. Aeronava se deplasa într-o acţiune umanitară de prelevare de organe pentru transplant.

Potrivit Raportului intern al MT, ultimele informaţii referitoare la tragedia din Munţii Apuseni sunt contradictorii. În timp ce Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS) susţine că a dat coordonatele ariei de căutare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) spune că a avut informaţii precise privind localizarea aeronavei chiar de la STS.

Însă angajaţii ISU Cluj nu au ştiut să le citească, întrucât erau transmise într-un format necunoscut.

Mai grav, nici controlorii de zbor nu au ştiut cum să transforme datele furnizate de pe telefonul mobil al unui supravieţuitor.

Ramona Mănescu a recunoscut abia marţi, la două săptămâni de la accidentul aviatic, că nu a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru că nu a fost un accident major.

Ea nu îşi reproşează nimic şi pasează responsabilitatea către ISU: „În momentul în care ROMATSA a primit datele certe de la STS, coordonate cu locul prăbușirii, ISU a preluat coordonarea pentru căutare și salvare la sol. Din acel moment, ISU a fost coordonatorul misiunii”

Este al doilea raport privind accidentul aviatic care arată modul defectuos în care a fost gestionată salvarea victimelor. Administraţia Serviciilor de Trafic Aeriene ROMATSA aruncă vina şi pe supravieţuitori, care ar fi creat confuzie atunci când au furnizat coordonatele accidentului, mai spun cei de la digi24.ro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.