Raportul anual al BEI, adoptat în Parlamentul European

În această săptămână s-a discutat şi adoptat în sesiunea plenară a Parlamentul European de la Strasbourg „Raportul anual pentru 2012 al Băncii Europene de Investiții”. Banca Europene pentru Investiții (BEI) a fost înființată prin Tratatul de la Roma și, conform articolului 309 din TFUE, are misiunea de a contribui, recurgând la piețele de capital și la resursele proprii, la dezvoltarea echilibrată și neîntreruptă a pieței interne în interesul Uniunii, scopul său fiind de a contribui la realizarea priorităților Uniunii prin selectarea proiectelor valoroase din punct de vedere economic pentru realizarea de investiții de către UE.

„Salut Raportul anual pentru 2012 al Băncii Europene de Investiții și realizarea planului operațional convenit de a finanța circa 400 de proiecte în peste 60 de țări, finanțări care au totalizat 52 de miliarde euro. Consider că se impune să se acorde o atenție mai mare investițiilor în creștere economică și în crearea de locuri de muncă pe termen lung.

Cerem BEI să dezvolte, în strânsă cooperare cu statele membre, planuri de investiții orientate spre rezultate, care să fie ajustate în mod corespunzător la prioritățile de creștere naționale, regionale și locale”, a susținut eurodeputata Adriana Ţicău, în plenul Parlamentului European.

Solicitam BEI, de asemenea, sa stimuleze investiții viabile în instrumente de creanță care sa direcționeze capital privat către proiectele necesare de transport, energie și infrastructură TIC. Astfel, resursele BEI ar putea fi complementare resurselor pentru dezvoltarea infrastructurii transeuropene de transport, de energie si de telecomunicații, puse la dispoziție prin intermediul Mecanismului de Conectare a Europei.

Susțin necesitatea ca  BEI să depună eforturi mai intense pentru a sprijini capacitatea statelor membre de a absorbi resursele UE, inclusiv fondurile structurale, având în vedere ratele de absorbție extrem de mici care există actualmente în multe state membre”,  a adăugat eurodeputata.

De asemenea, Adriana Ticau a susținut necesitatea susținerii de către BEI a finanțării proiectului Nabucco. „Consider  că  gazoductul Nabucco,  reprezintă o prioritate-cheie pentru UE pentru asigurarea securității energetice a UE si a diversificării surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie,  cu atât mai mult in contextualei crizei actuale din Ucraina. Solicit BEI  să considere acest proiect un proiect prioritar,  sa sprijine și să accelereze punerea în aplicare a acestuia”,  a  subliniat eurodeputata Adriana Ticau. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.