RAR a depistat în Bucureşti 569 de vehicule care prezentau pericol iminent de accident

Registrul Auto Român (RAR) și Poliția Rutieră elimină din trafic vehiculele care pot produce accidente din cauza problemelor tehnice grave pe care le au. Astfel, sunt organizate zilnic controale tehnice în trafic. În primele 10 luni, inspectorii RAR au descoperit în București 569 de vehicule (din 3.885 verificate) care prezentau pericol iminent de accident.

În astfel de situații, una dintre măsurile luate este reținerea certificatului de înmatriculare, ce poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele RAR.

Ca urmare a acelorași controale, s-a constatat că 69% dintre vehicule aveau diferite neconformități de natură tehnică sau legate de acte. Din totalul vehiculelor cu probleme:

– 54% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (proasta funcționare a dispozitivelor de iluminare și semnalizare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale la direcție, defecțiuni ale sistemului de frânare)

– 20% depășeau nivelul maxim admis de poluare

– 4,45% au avut probleme legate de identificare (vehiculul prezentat nu a corespuns cu datele din CIV privind: categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, codul motorului, seria motorului sau culoarea)

– 4,63% au avut neconformități din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (ITP expirat sau fals).

1.755 de certificate de înmatriculare reţinute

La finalul controalelor tehnice, Poliția Rutieră a reținut 1.755 de certificate de înmatriculare, 49 de  permise de conducere şi a aplicat 2.286 de amenzi. Sancțiunile au fost aplicate exclusiv pentru vehiculele la care inspectorii RAR au găsit neconformități tehnice sau legate de acte.

Directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, menționează că rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Potrivit RAR, parcul auto național are în momentul de față aproximativ 5.700.000 de vehicule din care 4.485.000 sunt autoturisme. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.