Rata de promovare la Titularizare: 48,06%

Rata de promovare a examenului de titularizare este de 48,06% inainte de depunerea contestatiilor, cu aproape 17 procente mai mare decat cea de anul trecut. “S-ar putea desprinde concluzia ca rezultatele le reflecta pe cele de la Bacalaureat”, , a anuntat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, intr-o conferinta de presa. Anul trecut, numai 31,64% dintre candidati au obtinut note peste 7 la titularizare, aceasta fiind nota minima de promovare. In 2010 a fost o rata de promovare de 38%, in 2009 de 44% si in 2008, de 45%.

Cele mai mici rate de promovare au fost inregistrate in judetele Ilfov, Giurgiu si Caras-Severin. Anul acesta au fost obtinute 220 de note de 10, fata de 26 anul trecut, a declarat secretarul de stat pe preuniversitar, Stelian Fedorca.

„Rata de promovare de aproximativ 48% nu este de natura sa ne multumeasca, pentru ca pentru a fi profesor trebuie sa fii tu insuti un exemplu. Procentul de promovare la titularizare este in apropierea procentului de la Bacalaureat si s-ar putea desprinde concluzia ca reflecta rezultatele de la BAC”, a declarat ministrul Andronescu.

La titularizare s-au inscris 39.074 de persoane, dupa inspectie si probele practice au ramas 35.602. Au trecut de proba de dosar 35.450 si s-au prezentat la examen 28.373 persoane. In final, 25.885 au obtinut note pe lucrari. Diferenta o fac cei care au renuntat la examen chiar in timpul probei, a aratat ea.

Responsabilitatea universitatilor de la care provin candidatii

„As vrea sa incercam sa stabilim care sunt universitatile din care provin acesti absolventi care s-au prezentat la titularizare si sa publicam pe site care sunt universitatile care dau acesti absolventi cu rezultatele pe care le-ati vazut. Sper sa fie un semnal si pentru universitatile care asigura formarea initiala a cadrelor didactice”, a avertizat ministrul Educatiei.

Andronescu a sigurat ca „nu vom permite intrarea in sistem a celor care au note sub 5”, dar s-a aratat ingrjorata la ideea ca „nu am putea sa acoperim normele vacante”. „Sper sa nu ajungem acolo, sa primim profesori sub 5. Poate cei care se afla in stagii doctorale si ar putea sa acopere aceste catedre.

Ea a opinat ca „filtrul numit titularizare trebuie urmat de evaluari anuale”. „Nu am renuntat la ideea ridicarii stachetei, dar sunt mai multe idei, poate si prin proiecte POSDRU – cursuri de formare”, a adaugat sefa Educatiei.

Cei mai numerosi, profesorii de 36 si de 60 de ani

Cat priveste distributia personalului didactic care se afla acum in sistem, pe categorii de varsta, arata ca cei mai numerosi sunt profesorii cu varste de 36 de ani si cei cu varste in jurul a 60 de ani.

„Avem insa si un minim de profesori cu varsta de 52 de ani, care ne atrage atentia pentru ca, pana peste 10 ani, cand ei se vor afla la varsta pensionarii, trebuie sa avem grija sa aducem in sistem un numar mare de tineri astfel incat sa nu avem un mare deficit de cadre didactice”, a precizat Ecaterina Andronescu.

Plata cu ora

In ce priveste distributia normelor acoperite in regim de plata cu ora, pana in iunie 2012, situatia este urmatoarea: cele mai multe norme la plata cu ora sunt ocupate de profesori in varsta de 60 de ani (peste 1.100 de norme), urmati de profesori de 61 de ani (950 de norme), de 62 de ani (925 de norme) si de 35 de ani (aproape 800 de norme).

Procentele normelor acoperite in regim de plata cu ora din totalul normelor didactice arata urmatoarele: judetele Calarasi (aproape 21% din totalul normelor didactice sunt acoperite in regim de plata cu ora), Ialomita (20,36%) si Tulcea (19,72%) sunt judetele cu cea mai mare pondere a normelor la plata cu ora.

‚Sunt judete sarace si este un semnal de alarma, pentru ca este clar ca atractivitatea carierei didactice este mai mica aici”, a explicat ministrul.

La polul opus, judetele care “au avut grija sa isi acopere normele cu titulari” sunt: Dolj (4,22% norme acoperite prin plata cu ora), Arges (6,5%) si Mehedinti (6,51%).

Pentru clasa pregatitoare, 7.900 de cadre didactie la perfectionare

Cat priveste clasa pregatitoare, Ecaterina Andronescu a declarat ca „in acest moment, din asigurarile primite de la inspectoratele scolare judetene, nu vom avea un deficit de profesori in septembrie pentru clasele pregatitoare” si ca „exista o strategie si au inceput in august cursurile de formare a cadrelor didactice”.

La randul sau, Stelian Fedorca,secretarul de stat prentru invatamantul preuniversitar, a aratat ca exista 7.901 cadre didactice in proces de perfectionarepentru clasele pregatitoare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.