Rectificare pe minus

Prima rectificare a bugetului de stat va fi pe minus, veniturile pe anul 2013 urmând a se diminua, pe sold, cu 1,909 miliarde lei (-0,3% din Produsul Intern Brut), iar cheltuielile, cu 704,7 milioane lei (-0,11% din PIB), potrivit proiectului de Ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Şedinţa de Guvern pentru rectificarea bugetului va avea loc astăzi, după ce, ieri, au fost finalizate negocierile cu delegaţia FMI, BM şi CE. Un nou acord de împrumut va putea fi încheiat în toamnă, a anunţat premierul Victor Ponta. Misiunea instituţiilor financiare internaţionale a acceptat reducerea TVA la pâine, de la 1 septembrie, măsura urmând a fi aprobată tot în şedinţa de astăzi a Executivului. Pentru a acoperi “gaura” la buget, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a găsit o sursă sigură: majorarea accizelor la alcool şi introducerea de noi accize, pe obiectele de lux.

Rectificarea bugetară este prevăzută cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, în urcare la 626,2 miliarde lei, şi un deficit majorat de la 2,1% la 2,3% din PIB, prin folosirea către alte proiecte abanilor rezervaţi în PNDI.

Astfel, deficitul bugetar pe cash va creşte de la 13,3 miliarde lei la 14,7 miliarde lei.

Veniturile bugetului general consolidat pentru acest an au fost revizuite în scădere cu peste 2,2 miliarde lei, prin creşterea veniturilor la nivelul autorităţilor locale, dar scăderi de încasări la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii.

La bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale este anticipat un plus de încasări de 2,1 miliarde lei. Aşteptări similare sunt şi pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj (un plus de venituri de 181,7 milioane lei) şi pentru bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (569 milioane lei).

Au fost micşorate încasările din impozit pe profit, cu 852 milioane lei (-0,13% din PIB), alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice – cu 214 milioane lei, taxa pe valoarea adăugată – cu 786,3 milioane lei (-0,12% din PIB), accizele – cu 460 milioane lei (-0,07% din PIB), sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate – cu 40 milioane lei.

Principalele venituri ale bugetului de stat ce se vor majora sunt taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi – plus 413 milioane lei (0,06% din PIB), alte impozite şi taxe fiscale – 30 milioane lei.

La reducerea cheltuielilor bugetului de stat a fost avută în vedere şi eliminarea blocajului sumelor reţinute de 10% din bugetul aprobat, în conformitate cu prevederile din Legea privind finanţele publice nr. 500/2002, la toţi ordonatorii principali de credite.

Cheltuielile de personal vor creşte cu 61,1 milioane lei, cheltuielile cu bunuri şi servicii vor creşte cu 27,2 milioane lei.

Cheltuielile cu dobânzi se vor diminua cu 10,1 milioane lei. Totodată, subvenţiile vor scădea cu 2,2 milioane lei.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se vor majora cu 13 milioane lei, dar alte transferuri se vor diminua cu 289,1 milioane lei (-0,04% din PIB).

Cheltuielile cu proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare se vor diminua cu 857,2 milioane lei (-0,13% din PIB), cele cu asistenţa socială, cu 90,6 milioane lei, iar alte cheltuieli, cu 28,4 milioane lei.

Fondurile de rezervă se vor majora cu 82 milioane lei, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă vor creşte cu 234,9 milioane lei, iar cele de capital, cu 155,9 milioane lei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.