Recuperarea creantelor Rompetrol revine pe tapet, in an electoral

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a decis relansarea procesului de negociere pentru recuperearea creantelor Rompetrol, prin reasezarea comisiei interministeriale care realizeaza acest demers, a anuntat, marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. “Conducerea  comisiei interministeriale revine acum Ministerului Afacerilor Externe si a fost atribuita ambasadorului insarcinat special, Mihnea Constantinescu. Pana pe 5 aprilie aceasta comisie trebuie sa-si reevalueze pozitiile si sa-si reanalizeze punctul de vedere in negocierile cu actionarul majoritar KazMunayGaz”, a precizat Suciu.

Discutiile dintre reprezentantii Rompetrol si cei ai Guvernului pentru rascumpararea pachetului de 46% detinut de stat la rafinaria Petromidia se poarta de doi ani, mai precis din septembrie 2010, cand a venit scadenta rascumpararii obligatiunilor reprezentand restantele bugetare ale Rompetrol.

Reamintim ca, in octombrie 2003, cind compania era controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, Guvernul Nastase a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de 7 ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Pana la scadenta rascumpararii obligatiunilor – 30 septembrie 2010 -Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.

Convertirea in actiuni 

Patriciu a vandut intre timp (in 2007) Petromidia companiei KazMunaiGaz, pentru care a primit 2,7 milioane de dolari, iar noul proprietar al grupului Rompetrol a decis in 2010, in AGA, sa converteasca in actiuni obligatiunile emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat.

Totodata, la sfarsitul lunii iunie 2010, actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat o majorare de capital de 450 milioane lei, fonduri care ar fi urmat sa fie utilizate pentru plata unei parti a datoriei catre stat. In urma operatiunii au fost subscrise actiuni de 329,49 milioane lei.

Nici cal, nici magar

Statul a contestat in instanta decizia Rompetrol de conversie in actiuni a obligatiunilor ramase nerascumparate, pe principiul ca ori se achita datoria intreaga, ori se face conversie in actiuni – caz in care statul devine actionar majoritar -, dar nu prin ambele variante. Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol Rafinare (RRC) anul trecut, in urma majorarii de capital realizate de companie in contul datoriei de 571 milioane de euro. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.