Reding a vizitat-o pe Pivniceru

Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei,  a avut miercuri o întâlnire de lucru cu vicepreşedintele CE Viviane Reding, comisar european pentru Justiţie, prezentă la Bucureşti la lucrările Congresului Partidului Popularilor Europeni (PPE). Potrivit unui comunicat al MJ, Mona Pivniceru a prezentat dificultăţile legate de punerea în aplicare a noilor coduri şi soluţiile avute în vedere pentru rezolvarea acestora. De asemenea, a fost luată în discuţie şi eventualitatea unor modificări ale Codului de procedură civilă până la intrarea în vigoare a acestuia referitoare la hotărârea prealabilă pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.

“Oficialul român a subliniat că, în contextul crizei economice actuale, este posibil să apară dificultăţi în alocarea fondurilor necesare Justiţiei. La rândul său, Viviane Reding a apreciat eforturile depuse de ministrul român al Justiţiei în rezolvarea problemelor cu care se confruntă pe plan naţional”, se arată în comunicat.

Despre noile numiri la şefia Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu se precizează nimic, însă Mona Pivniceru, a avut în 4 octombrie, la Bruxelles, o întâlnire de lucru pe această temă cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisar pentru Justiţie Viviane Reding.

Ministrul Justiţiei a spus atunci că schimbările efectuate în procedura de numire a procurorului general şi a procurorului şef al DNA “sunt agreate de Comisia Europeană”.

“Până la urmă, alegerea procurorului general şi a procurorului şef al DNA îi aparţine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusă din procurori de la Parchetul General şi de procuri de la DNA, cu condiţia ca aceştia să fie şi formatori la Institutul Naţional al Magistraturii, un specialist în management – tot de pe lista formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii – şi un psiholog. Toată această comisie de recomandare va concura la ajutarea ministrului în a opera cea mai bună alegere, adică un profil al unei persoane, cel mai complet, cel mai avizat şi cu abilităţile necesare de a ocupa aceste funcţii”, a declarat atunci Pivniceru.

Oficialul român a precizat că a trebuit să le explice oficialilor CE că procedura este la limita între concurs, examen şi promovare.

“Textul care s-a aplicat din 2005 fără a crea suspiciunile prezente este un text extrem de simplu, care spune că ministrul justiţiei propune. Noi, în deschiderea faţă de Comisie, am agreat ideea acestei transparenţe, care nu rămâne însă decât o propunere. Indiferent de publicitatea acestei comisii, este competenţa exclusivă a ministrului de a opta între candidaturile propuse de aceasta. Deci nu putem identifica o propunere, o responsabilitate a ministrului cu un examen sau un concurs sau un examen de promovare care se desfăşoară în alţi parametri”, a explicat ministrul Justiţiei.

Mona Pivniceru a mai spus că i s-a sugerat “o listă scurtă şi o listă lungă a candidaţilor, pentru că s-a înţeles că nu pot fi notaţi, pentru că nu este concurs, este doar un sprijin pentru ministru de a opta pentru variante corecte”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.