Remaniere guvernamentala: Mona Pivniceru, ministru la Justitie

Premierul Victor Ponta a anuntat ca, odata cu numirea de noi ministri la Interne si Administratiei, va face o remaniere guvernamentala, astfel ca ii schimba si pe ministrii Justitiei – Titus Corlatean, in locul caruia o propune pe Mona Pivniceru -, al Afacerilor Externe – in locul lui Andrei Marga propunandu-l pe Titus Corlatean – si al Relatiei cu Parlamentul – in locul lui Mircea Dusa propunandu-l pe Dan Sova.

Ponta a precizat ca propunerile au fost inaintate presedintelui interimar Crin Antonescu, acesta fiind de acord cu ele si urmand sa-i valideze in functii semnand decretele, iar ceremonia de depunere a juramantului sa aiba loc in aceasta seara la Palatul Cotroceni.

Mona Pivniceru este din iunie anul trecut membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conflict cu Basescu pe tema lefurilor magistratilor

In calitate de presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, din 2009 pana in iunie 2011, ea s-a remarcat prin conflictul deschis cu presedintele Traian Basescu in 2009, in momentul in care Guvernul Boc a taiat sporurile magistratilor.

Ulterior, Curtea Constitutionala a decis ca lefurile magistratilor sa ramana neatinse, cu sporuri cu tot. Potrivit UNJR, mediile nete sunt urmatoarele:

  • judecatori stagiari: 1.913 lei/luna
  • judecatori la judecatorii: 3.500 – 4.801 lei/luna
  • judecatori la tribunale: 4.450-5.334 lei
  • judecatori la curti de apel: 5.618-6.519 lei.

Presedintii tribunalelor au salarii intre 6.000 si 13.000 de lei/luna, iar cei ai Curtii Constitutionale, 16.000 de lei lunar.

Tehnocrat de PNL

Mona Pivniceru este profesor universitar si activeaza ca judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Tehnocrat, ea nu a facut vreodata parte dintr-un partid politic. Premierul Ponta a spus ca aceasta nominalizare i-a fost propusa si a acceptat-o – desigur, din partea PNL, intrucat portofoliul Justitiei apartinea PSD si acum a facut schimb cu liberalii, acestia cedand locul ministrului de Externe.

Pivniceru poate propune noi sefi la Parchetul General si DNA

Pivniceru va trebui sa faca o propunere pentru Procurorului General al Romaniei in perioada urmatoare, intrucat mandatul Laurei Codruta Kovesi expira la 2 octombrie. Mona Pivnicerul va putea face si o alta propunere pentru sefia DNA, desi mandatul lui Daniel Morar a fost prelungit, prin delegare, pana in februarie anul viitor.

In 10 iulie 2012, CSM a adoptat o pozitie prin care cere ca, in perioada de interimar prezidential, sa nu fie numiti sefii la DNA si la Parchetul General. Mona Pivniceru a sustinut insa ca nu e treaba CSM sa impuna cand sa fie numiti sefii Parchetelor.

Venituri de 190.000 lei anul trecut

In declaratia de avere depusa in 14 iunie 2012, Mona Pivniceru insumeaza venituri de circa 190.000 lei obtinute in anul fiscal precedent din salariile de la ICCJ, CSM, diurne si drepturi de autor.

Astfel, din salariul de judecator la Inalta Curtea de Casatie si Justitie a castigat 96.036 de lei. De la Consiliul Superior al Magistraturii a incasat 57.422 de lei. Din drepturi de autor a primit de la Editura “Hamangiu” 4.500 de lei. La acestea se adauga 13.103 lei diurna detasare, 381,59 lei transport, 9.327,68 lei decontare pentru chirie, 96,60 euro diurnă delegatie externă si 5.062,50 lei diurna delegatie interna.

Cat priveste averea, aceasta se compune dintr-o casa de vacanta de 400 mp si un teren intravilan de 7.100 mp in comuna Tulghes, cumparate in 2007, dintr-un apartament de 65,66 mp in Iasi, un autotuism Volkswagen cumparat in 2007 si un ATV Linhai “supus inmatricularii”.

Ministrul propus pentru Justitie are aproape 78.000 de lei in conturi si depozite bancare, nu a facut investiţti si nu are datorii.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. Eu nu inteleg cum de la venituri de 20000/luna pleci la 5700/luna. Sa schimbi stabilitatea functiei de judecator la CSM pentru una care nu va dura mai mult de 3 luni. Numai ura oarba fata de un presedinte, justifica abondonarea carierei ? Sa vezi un presedinte ingenunchiat, ilegal, merita ? Mie nu mi se pare . Nu e inteleapta decizia motivata doar de ura.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.