Coadă de camioane la graniţa cu Ungaria. Circulaţie în condiţii de iarnă pe toate drumurile

Interzicerea intrării vehiculelor mai mari de 7,5 tone prin toate punctele de trecere a frontierei în Ungaria rămâne valabilă şi marţi, după ce autorităţile ungare au instituit această restricţie luni la ora 21.00. Coloana de camioane se întinde pe 9 km la Nădlac şi pe 2 km la Borş, potrivit Centrului Infotrafic. Sunt exceptate de la restricţie autocamioanele de origine maghiară care au ca destinaţie Ungaria şi cele care transportă animale vii sau mărfuri perisabile şi nu se deplasează spre autostrada M7. Pe drumurile naţionale şi judeţene din ţară se circulă în condiţii de iarnă, fără a fi sectoare închise. Pe autostrăzile A1 şi A2 se înregistrează trafic intens către Bucureşti şi se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant. Poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să reducă viteza şi să mărească distanţa în mers între autovehicule, informează Centrului Infotrafic al Poliţiei Române.

Cât priveşte restricţia de la graniţa cu Ungaria, pentru siguranţa conducătorilor autovehiculelor de tonaj şi evitarea blocajelor de trafic în zona adiacentă frontierei, Poliţia Română le solicită acestora să oprească în parcările special amenajate pe traseele de deplasare, fiind deja luată măsura stocării autovehiculelor din categoria amintită în aceste parcări.

De altfel, poliţiştii rutieri au fragmentat coloanele de camioane, pentru a nu încurca traficul uşor, astfel încât coada la Nădlac este pe 9 km, iar la Borş, pe 2 km.

În judeţul Maramureş a fost ridicată restricţia pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone, ce fusese impusă pe DN18 Baia Mare – Sighetu Marmaţiei, din cauza viscolului. De asemenea, s-a ridicat aceeaşi restricţie impusă pe DN 11 B Cosmeni – Sf Gheorghe, în Covasna.

Pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti s-a depus un strat de zăpadă de aproximativ un centimetru, iar pe autostrada A2, la Brăneşti, este zăpadă mocirlită de 1-2 cm, potrivit CNADNR.

În Muntenia, drumurile pe care s-a depus un strat subţire de zăpadă sunt în judeţele Prahova – DN 1, DN 71, la Sinaia, DN 1A, la Cheia, în Ilfov, Giurgiu şi Argeş.

În Oltenia, pe drumurile naţionale din mai multe judeţe  s-a depus un strat de zăpadă între 1 şi 10 cm, astfel:

– în Dolj şi Gorj: pe DN 6B Craiova – Hurezani, DN 66 Filiaşi – Rovinari, DN 65 Craiova – limita cu judeţul Olt, DN 67C Bengeşti – Rânca, DN 67 Scoarţa – Milostea, DN 67B Scoarţa – Maru, DN 65C Craiova – Horezu (zăpadă între 4-10 cm);

– în judeţul Vâlcea: pe DN 7A Voineasa – Obârşia Lotrului, DN7 Seaca – Călineşti, DN 64 Munteni – Olăneşti, DN 67 Milostea – Budeşti, DN 67B Maru – Suteşti, DN 7D Grebleşti – limita cu judeţul Argeş, DN 73C limita judeţului Argeş – Blidari (Vâlcea);

– în judeţul Mehedinţi – DN 67D Godeanu – Valea Cernei.

În judeţul Hunedoara, pe DN 7A, la Obârşia Lotrului, este un strat de zăpadă de 2 centimetri, iar pe DN 66A, la Câmpul lui Neag, s-a depus un strat de zăpadă de 4 centimetri.

În judeţul Maramureş, drumurile acoperite cu un strat foarte subţire de zăpadă sunt: DN 18 şi DN 19, la Sighet, DN 18, la Petrova şi Vişeu, DN 17C, la Vişeu, DN 18, la Borşa şi Gutâi.

În Transilvania sunt drumuri acoperite cu un strat de zăpadă de cel mult 4 centimetri, astfel:

– în judeţul Cluj: DN 1 Feleac, DN 1F Nădăşel, DN 1J Nădăşel, DN 1R Beliş, DN 16 Mociu;

– în judeţul Bistriţa-Năsăud: DN 17 Beclean, DN 17D Beclean, DN 17 Piatra Fântânele;

– în judeţul Alba: DN 75 Câmpeni, DN 75 Scărişoara, DN 1R Scărişoara;

– în judeţul Covasna: DN 2D limita judeţului Vrancea – Ojdula, DN 13E Zagon – Bărcani, DN 11 Chichis – Bretcu, DN 11B Târgu Secuesc – Cozmeni;

– în judeţul Harghita: DN 12 Chichis – Topiţa, DN 12A Miercurea Ciuc – limita cu judeţul Bacău, DN 12C Gheorghieni – limita cu judeţul Neamţ, DN 13A Praid – Miercurea Ciuc, DN 13B Praid – Gheorghieni, DN 15 Topliţa – limita cu judeţul Neamţ;

– în judeţul Mureş: DN 16 Sărmăşel-Reghin.

În Moldova sunt drumuri acoperite cu un strat de zăpadă de cel mult 4 centimetri în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Vrancea.

Poliţiştii îi sfătuiesc pe conducătorii auto să evite deplasările în zonele aflate sub incidenţa Codului Galben de viscol – sudul ţării -, iar în cazul în care călătoriile nu pot fi amânate, să nu pornească la drum dacă nu au autovehiculele echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Compania CFR anunţă că nu sunt linii închise şi nici trenuri blocate, dar circulaţia feroviară în judeţele afectate de viscol se desfăşoară în condiţii de iarnă. Întârzierile nu depăşesc 60 de minute.

Navigaţia pe Dunăre este închisă, din cauza vântului puternic, între kilometrii fluviali 1040 (Coronini) şi 1075 (Baziaş).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.