Restricții de tonaj pe bac, la Brăila. Dunărea a depăşit cotele de inundaţie

Camioanele cu masa totală maximă de 7,5 tone sunt interzise pe digul șosea Smârdan – Măcin și pe cel de legătură între Tulcea – Chilia Veche, spre bacurile de traversare a Dunării spre județul Tulcea, pe la punctul de trecere bac Brăila – Smârdan, din cauza creșterii nivelului Dunării. Decizia luată de Comitetul pentru Situații de Urgență Brăila are la bază hotărârile CJSU Tulcea, cu începere de astăzi.

De asemenea, se menține restricția de limită viteză la 60 km/h pe DN 22B, cunoscut șoferilor ca digul Brăila – Galați.

“La punctul de trecere bac Brăila – Smârdan va fi instalat un filtru al IPJ Brăila, pentru punerea în aplicare a restricției și de îndrumare a participanților la trafic. Fac excepție autovehiculele care transportă persoane, echipajele de intervenție ale pompierilor, poliției, salvării și cele care execută lucrări de eliminare a efectelor inundațiilor”, a declarat lt. col. Ștefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila.

Este monitorizată continuu starea digurilor, a cotelor și a debitelor fluviului Dunărea, este asigurată permanența la sediile primăriilor riverane Dunării, sunt pregătite rezerve de forțe și mijloace pentru intervenția în caz de necesitate și stocuri pentru apărare împotriva inundațiilor.

Autorităţile se află în alertă maximă la Galaţi-Brăila, unde astăzi se aşteaptă să vină vârful viiturii pe Dunăre.

La Galaţi, cota este de 604 cm, cu 4 unităţi peste nivelul de inundaţie, şi continuă să crească. Faleza pietonală şi pasarelele de legătură cu pontoanele şi restaurantele plutitoare au fost inundate.

La şantierul naval, muncitorii au făcut, aseară, un dig pe cheu, pentru a proteja halele de producţie unde se construiesc şi nave militare.

Toate gurile de canalizare au fost acoperite, deoarece prezentau pericol de deversare. Sunt verificate permanent legăturile navelor la cheul de armare. Prima etapă de apărare prevede construirea unui dig lung de 600 de metri.

Autorităţile vor rămâne în alertă toată săptămâna. Viitura de pe Dunăre nu va face dezastre în România, după ce vecinii noştri din amonte au preluat toate distrugerile. Râul Sava, al cărui nivel crescut cu 8 metri, a rupt malurile şi s-a revărsat în Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi Serbia, unde a provocat inundaţii catastrofale. În acest fel, România a scăpat de surplusul afluentului important al Dunării, care a captat toate ploile torenţiale din 15-20 mai produse în Balcani.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.