Retailerii: Scumpirile sunt, de fapt, revenirea la prețuri după Paști

Chemați la Parlament să explice scumpirea bruscă a alimentelor cu până la 30%, marii retaileri susțin că nu este vorba despre nicio majorare de preț, ci de revenirea la prețurile inițiale, după ofertele de Paști.

Comisia de Agricultură din Camera Deputaților i-a audiat astăzi pe reprezentanții marilor magazine fără a se ajunge la vreun rezultat. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că va analiza cu instituţiile abilitate – Consiliul Concurenţei şi ANPC – fiecare „portiţă legislativă”, astfel încât să nu existe o creştere a preţurilor alimentelor înainte de reducerea TVA la 9%, programată pentru 1 iunie.

Însă preţurile din hipermarketuri s-au scumpit deja în ultimele două săptămâni față de cele din 7 aprilie, ziua când Guvernul a aprobat Ordonanța de urgență privind reducerea TVA la alimente și băuturi nealcoolice. Iar proba a fost adusă de reporterii B1TV, care au filmat prețurile din mai multe astfel de magazine atât în 7 aprilie, cât și în 23 aprilie.

Cu toate acestea, Daniel Constantin este de părere că ”în ultimele zile există percepţia că unele magazine vor să mărească preţurile înainte de reducerea TVA”.

”În ultimele zile există această percepţie că unele magazine vor să mărească preţurile înainte de reducerea TVANoi suntem foarte atenţi, dar în egală măsură şi cei de la Consiliul Concurenţei şi de la ANPC. În măsura în care legea ne va permite, vom interveni cu siguranţă. Eu am avut discuţii la MADR cu retailerii şi ne-au asigurat că nu vor creşte preţurile până la 1 iunie. O să propunem, în zilele următoare, soluţii de genul preţ vechi – preţ nou”, a delcarat el.

”Nu ştiu dacă este fezabil pentru fiecare hipermarket, dar vom analiza fiecare portiţă legislativă astfel încât să ne asigurăm că va beneficia de reducerea TVA consumatorul final, adică 20 milioane de români. Consider că toate semnalele din piaţă sunt foarte bune de aici plecăm în discuţiile noastre cu toate instituţiile. Asociaţia Marilor Retaileri de Magazine ne-a asigurat că nu vor creşte preţurile în această perioadă, dar de la asigurări şi până la ceea ce se întâmplă în practică trebuie să analizăm cu toate instituţiile statului”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Deputatul Nini Săpunaru (PNL), președintele Comisiei de Agricultură, a spus că are informații că producătorii au redus de mai multe ori prețurile de la începutul anului, fără ca retailerii să opereze, la rândul lor, ieftiniri la raft.

Producătorii au reclamat în repetate rânduri că mărfurile pe care le pun la dispoziția retailerilor sunt la mai puțin de jumătatea prețurilor de la raft, stabilite pe baza unor comisioane pe care nu le poate controla nimeni, grație unor reglementări date în favoarea hipermarketurilor prin Legea 321/2009.

“Nu am făcut nicio majorare de preţ”

Florin Căpăţână, reprezentantul Carrefour și vicepreşedintele Asociaţiei lanţurilor comerciale, a spus că nu știe ce s-a întâmplat la alte lanțuri de magazine, dar la cel pe care îl reprezintă nu există nicio modificare de preţ.

“Noi nu am făcut nicio majorare de preţ şi vom menţine aceleaşi preţuri până când TVA va ajunge la 9%. Există situaţii de promoţii, acelea noi le monitorizăm şi le punem într-un preţ promoţional cu etichetă promoţională, iar ele se pot întoarce în raion cu un alt preţ. În legătură cu celelate preţuri, la noi vă asigur că nu avem preţuri care au crescut, să fie o diferenţă de 3-4%. Aceste acuzaţii deoacamdată nu sunt justificate pentru lanţul pe care îl reprezint. Or fi situaţii particulare, dar mă îndoiesc”, a precizat Căpăţână.

El susține că de la 1 iunie, „reducerea cu 15% a TVA se va vedea undeva la 12.09-12.1% la client, iar cu difenţa există posibilitatea ca acesta să cumpere şi alte produse, pe lângă cele alimentare”.

Şi reprezentanţii Auchan, Cora şi Kaufland au susţinut că nu au majorat preţurile în ultima vreme. “Vă garantăm că nu am operat majorări de preţuri şi nu vom opera. Nu s-a umblat la niciun preţ”, le-au spus aceştia jurnaliștilor, la ieșirea de la audieri.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.