UPDATE 2! Reţinuţi de DNA: şeful IPJ Timiş, adjunctul său, şeful şi 2 ofiţeri de la Poliţia Rutieră, precum şi primarul, şeful Poliţiei Locale şi şeful Poliţiei Recaş

Procurorii DNA Timişoara i-au reţinut în această seară pe Sorin Muntean (foto)- şeful IPJ Timiş, pe adjunctul său – Florin Bolbos, pe Teodor Pavel – primarul oraşului Recaş (toţi pentru abuz în serviciu) şi pe ofiţerii Cosmin Bledea şi Vasilică Gârbaci, de la Poliţia Rutieră Timiş, pentru că au dat mită pentru a fi avansaţi în grad. Cei 5 au fost duşi în arestul IPJ Timiş iar mâine vor fi prezentaţi instanţei Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 2: DNA a dat publicităţii detalii despre caz:

În cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale inculpatului Pavel Teodor, primarul orașului Recaş, inculpații Muntean Petru Sorin și Bolboș Florin Mircea, în calitate de inspector şef al I.P.J. Timiş, respectiv de adjunct al inspectorului șef, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu constând în coordonarea şi controlul structurii din subordine.

Concret, aceștia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliție din statele de funcţii ale Poliţiei oraş Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timiş de desființare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formațiuni de poliţie.

În sprijinul aceluiași demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere dar și un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice și politice ale primarului Pavel Teodor.

În același scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, în calitate de șef al Poliției Locale Recaș, s-a implicat personal în activități de supraveghere a agentului de poliție, fără drept și fără a avea un interes legitim, folosindu-se și de subordonații săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcția pe care o exercita în mod legal, în cadrul Postului de Poliție Recaș.

Activitățile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată de către judecător a agentului de poliție, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu cât şi în timpul liber, executând capturi de imagini în locurile frecventate de acesta cât şi la domiciliul său.

Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a întocmit rapoarte din care reieșea că atât agentul de poliție vizat cât și alți angajați ai Poliției Recaș, s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.

Această procedură, dispusă de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobată ca urmare a instigării venite din partea inculpaților Pavel Teodor și Milutinovici Eugen, în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul relaţional al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă.

Prin exercitarea defectuoasă a atribuţiunilor de serviciu, inculpații au vătămat interesele legitime pe de o parte ale I.P.J. Timiş – Poliţia oraşului Recaș, iar pe de altă parte a vătămat interesele legitime ale agentului de poliție, prin crearea unei situaţii/stări familiale „disfuncţionale” ( probleme de sănătate ale părinţilor, mutarea soţiei la un alt loc de muncă, mutarea fiicei la o altă şcoală, cheltuieli cu naveta, carburant, maşină), afectarea stării de sănătate a părţii vătămate, stabilitatea la locul de muncă.

CRĂCIUNESCU NICUŞOR MARCEL, şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, BLEDEA COSMIN și GÎRBACI VASILICĂ fiind identificate şi probate următoarele cazuri:

În luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel, în calitate de şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, a pretins și primit de la inculpații Bledea Cosmin și Gîrbaci Vasilică, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, două seturi (8 bucăţi) jante Mercedes Clasa E şi anvelope pentru autoturismul personal.

Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel, cei doi inculpați au fost avansați la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliție.

La sfârșitul anului 2013 – începutul anului 2014, inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel a pretins și primit de la doi agenți de poliție un set de anvelope ( 4 bucăţi), pentru autoturismul marca Mercedes ML, aparţinând soţiei sale și un televizor LCD.

Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenți a fost mutat, conform dorinței sale, în cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancționat pentru abaterile constatate în activitatea sa (urmare efectuării unui control).

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmând ca la data de 20 ianuarie 2015, următoarele persoane să fie prezentate Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile: MUNTEAN PETRU SORIN, BERZESCU DORU ADRIAN, BOLBOS FLORIN MIRCEA, CRĂCIUNESCU NICUŞOR MARCEL, PAVEL TEODOR și TEMU MARIAN DORINEL”.

UPDATE 20 ianuarie: DNA a reţinut în cursul nopţii încă 3 inculpaţi: şeful Poliţiei Rutiere Timiş, şeful Poliţiei Recaş şi şeful Poliţiei Locale din Recaş.

Omul de afaceri Eugen Milutinovici a fost plasat sub control judiciar.

Redăm integral comunicatul remis de DNA în această dimineaţă:

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19, respectiv 20 ianuarie 2015, a inculpaţilor:

MUNTEAN PETRU SORIN, inspector şef al I.P.J. Timiş, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

BOLBOS FLORIN MIRCEA, adjunct al inspectorului şef al I.P.J. Timiş, cu atribuţii pe linia de muncă „ rutieră”, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

CRĂCIUNESCU NICUŞOR MARCEL, şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiș, cu privire la săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită

PAVEL TEODOR, primar al oraşului Recaş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de instigare la uzurparea funcţiei, instigare la hărţuire şi instigare la abuz în serviciu

TEMU MARIAN DORINEL, şef al Poliţiei oraşului Recaş, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

BERZESCU DORU ADRIAN, șef al Poliției Locale Recaș, funcționar public aflat în subordinea primarului orașului Recaș, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de uzurparea funcţiei şi hărţuire

BLEDEA COSMIN IONUŢ, ofiţer de poliţie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită

GÎRBACI VASILICĂ, ofiţer de poliţie, cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP, urmând ca la data de 20 ianuarie 2015 să fie prezentaţi Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând din data de 20.01.2015, până la data de 20.03.2015 faţă de MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Milutinovici Eugen trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu depăşească limitat teritorială a judeţului Timiș, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare ;
e) să nu se apropie ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martori ori experţi şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
f) să comunice organului însărcinat cu supravegherea, periodic, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
g) să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice;
h) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Detalii privind starea de fapt descrisă în ordonanţele de reţinere întocmite de procurori urmează a fi date publicităţii într-o comunicare ulterioară, în cursul zilei”.

Procurorii DNA Timişoara îi audiază pe alţi 4 poliţişti de la Serviciul Rutier Timiş, în frunte cu şeful lor cel mare, Marcel Crăciunescu.

Surse judiciare spun că şefi din Poliţie ar fi luat mită sub formă de anvelope de autoturisme, pentru avansările în grad operate la 1 decembrie 2014.

Astăzi au avut loc timp ce aproximativ 10 ore percheziţii în judeţele Timiş şi Arad, la: IPJ Timiş, Serviciul Circulaţie Rutieră, Poliţia oraşului Recaş, Primăria Recaş şi Poliţia Locală din cadrul Primăriei Recaş, precum şi la Secţia de Poliţie Autostrăzi – Biroul de Poliţie Autostrada A1 Deva – Nădlac.

Mascaţii au descins, totodată, la locuinţa şefului Serviciului Circulaţie Rutieră Timiş, Marcel Crăciunescu, din satul Ghiroda, precum şi la domiciliul părinţilor acestuia, în Timişoara.

Potrivit unor surse judiciare, primarul din Recaş, Teodor Pavel, ar fi intervenit pe lângă şefi de Poliţie pentru a interzice controalele rutiere pe anumite sectoare drumuri.

El ar fi făcut aceste intervenţii pentru ca locuitorii oraşului să nu fie amendaţi în timpul campaniei electorale pentru prezidenţialele din toamna lui 2014.

primar_recas_pavel_teodor

primarul Pavel

În documentele anchetatorilor se precizează că poliţiştii care nu se conformau acestei dispoziţii erau mutaţi în alte posturi, sau cele pe care le ocupau le erau desfiinţate. Primarul acţiona şi pe linie politică pentru a-şi atinge scopul, apelând la omul de afaceri Gelu Milutinovici şi la reprezentanţi ai Prefecturii Timiş.

Surse judiciare mai spun că un poliţist de la Recaş ar fi fost mutat abuziv la Poliţia Lugoj.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.