Revoltă la Kiev împotriva refuzului lui Ianukovici de a semna Acordul de asociere cu UE

De câteva zile, Ucraina a luat foc: peste 100.000 manifestanţi proeuropeni au asediat Administraţia Prezidenţială, Parlamentul şi Guvernul, revoltaţi de refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna vineri, la Vilnius, Acordul de asociere şi cel de liber schimb cu Bruxelles-ul, aşa cum au ales Republica Moldova şi Georgia. Aceasta ar fi fost calea spre deschidere către Europa, dar Ianukovici i-a întors spatele în ultima clipă, optând să vină „ca la târg” – cum a remarcat preşedintele Traian Băsescu -, adică a cerut 20 de miliarde de euro. Duminică, demonstranţii l-au somat pe Ianukovici să demisioneze, iar luni, intrarea în sediul Parlamentului a fost blocată de protestatari, care au dormit în corturi în faţa sediului Legislativului şi în cel al Primăriei pe care au ocupat-o. Situaţia este din ce în ce mai tensionată: manifestanţii aruncă cu sticle incendiare, forţele de ordine intervin cu brutalitate iar toată lumea se teme că va fi decretată starea de urgenţă.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, un protest paşnic al studenţilor a fost dispersat brutal de forţele speciale, iar de aici confruntările violente au luat amploare. Manifestări paşnice pro Europa au loc de câteva săptămâni la Kiev, cu participare masivă, de peste 100.000 de ucrainieni.

Duminică au avut loc însă confruntările cele mai violente, când mai multe zeci de persoane au fost rănite, printre care şi peste 40 de jurnalişti care relatau evenimentele de la faţa locului, transmit agenţiile de ştiri.

Autorităţile spun că în rândul poliţiştilor s-au înregistrat circa 100 de victime, iar municipalitatea a anunţat că au primit îngrijiri 53 de persoane, dintre care 14 au fost spitalizate.

protest ucraina, kiev

Luni, Guvernul a ordonat angajaţilor Ministerului de Interne să elibereze sediile guvernamentale, dar încercarea a eşuat. Şefului Poliţiei din Kiev a demisionat. “Ianukovici a pierdut centrul capitalei”, a anunţat Al Jazeera.

Rediscutarea Acordului cu UE, sub presiunea maselor

Totuşi, după o convorbire telefonică cu şeful Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, liderul de la Kiev a cerut Bruxelles-ului să primească o delegaţie pentru a rediscuta Acordul de Asociere, iar oficialul european a aprobat.

protest ucraina, kiev, UE

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a declarat că „autorităţile ucrainene ar trebui să-i asculte pe propriii cetăţeni, nu să-i bată”. „Autorităţile nu numai că ignoră aspiraţiile multor cetăţeni ucraineni, dar îi reprimă cu bastoane şi gaze lacrimogene atunci când aceste speranţe sunt exprimate în stradă cu disperare”, a arătat oficialul european. El a subliniat însă că „actuala criză ar trebui rezolvată prin dialog între toate forţele politice”.

Soarta lui Ceauşescu

Inna Bohoslovskaia, fost membru al Partidului Regiunilor, a declarat că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca Ceauşescu dacă nu semnează Acordul cu UE, după care să-şi dea demisia.

„Ianukovici este pe cale să se transforme în Ceauşescu, dar încă n-a repetat ceea ce a făcut dictatorul român”, a explicat politicanul.

protest ucraina, kiev, 14

Victoria frauduloasă la alegerile din 2004  a liderului ucrainean a generat “revoluţia portocalie”, iar refuzul său de a semna Acordul UE este contestat de sute de mii de protestatari.

Rusofon şi rusofil, pierd susţinerea

Rusofon şi rusofil, actualul preşedintele ucrainean  reprezintă imaginea regiunii sale natale din estul ţării, Donbasul industrial, care a fost teatrul unor lupte între clanuri mafiote în anii postsovietici.

Ajutat de consilieri americani, Viktor Ianukovici a ştiut să se reinventeze: şi-a ameliorat ucraineana, limba oficială a ţării eclipsată de rusă în perioada sovietică, şi a câştigat alegerile prezidenţiale din 2010 în faţa rivalei Iulia Timoşenko, aflată în prezent în detenţie.

protest ucraina, kiev 8

Însă perioada sa de glorie pare că apune. Mulţi deputaţi ai Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, se pregătesc să părăsească grupul parlamentar al acestei formaţiuni. “Ştiu că sunt multe persoane care vor să plece. Ştiu că sunt negocieri foarte dificile în cadrul Partidului Regiunilor”, a afirmat Bohoslovska. Ea a părăsit partidul sâmbătă.

Mikola Rudikovskii este un alt deputat care a părăsit Partidul Regiunilor în urma refuzului puterii de a semna Acordul de Asociere cu Bruxelles-ul. În plus, 20 de aleşi din partidul guvernamental ar putea părăsi formaţiunea din cauza reprimării manifestanţilor, a anunţat parlamentarul Viktor Bondar. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.