Revolutionarii negociaza cu Puterea linistea din piata

Dupa ce au aratat Puterii pisica, revolutionarii au inceput negocieri cu PDL fix la o saptamana de la inceperea protestelor din Piata Universitatii. Ei isi cer indemnizatiile de 2.400 lei (media) ce le-au fost taiate de la inceputul acestui an, in schimbul linistii in piata publica. Vineri a fost semnat un protocol intre reprezentantii “martirtilor” si doi deputati ai PDL, prin care s-a convenit inceperea discutiilor pe marginea Legii 341/2004 – a “recunostintei” – si “curatarea” de impostori a listei de 16.000 de revolutionari. De duminica, revolutionarii au autorizatie de la Primaria Capitalei sa picheteze sediul PDL din Aleea Modrogan, iar de luni au inceput “consultarile” la Parlament cu pedelistii.

Astfel, o delegatie a mai multor asociatii de revolutionari, condusa de Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, a purtat discutii cu 6-7 lideri ai PDL, printre care Ioan Oltean, precum si cu seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, George Costin. Tema – gasirea surselor de finantare pentru plata indemnizatiilor revolutionarilor, dar bugetul de stat “sa nu fie afectat”. Sarcina o are ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.   

“Propunerea va fi prezentata primului-ministru, care va decide impreuna cu Coalitia daca se vor relua platile sau nu. In acest moment nu sunt in masura sa va spun care este situatia legata de acest aspect. In acest moment negociem pe articole ce trebuie schimbat din lege”, a spus presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

Printre propunerile de modificare a Legii 341/2004 venite din partea revolutionarilor, Maries a amintit-o pe cea care se refera chiar la titlul legii.

“Prima este chiar din titlu: revolutia romana antitotalitara si revolta anticomunista de la Brasov. Va dati seama ce nebunie in aceasta lege, dupa 22 de ani. Iliescu a reusit sa mentina titulatura antitotalitara. Noi propunem: revolutia anticomunista din decembrie 1989. Acest lucru a fost acceptat fara niciun fel de problema”, a declarat Maries.

Bani din pensiile militienilor

El a precizat ca Asociatia 21 Decembrie a venit si cu propunerea de modificare a sursei de finantare pentru plata indemnizatiilor revolutionarilor. “Noi propunem ca, de exemplu, pentru luptatori – ca acestia au fost cei mai disputati -, plata sa se faca din jumatatea cuantumului pensiei celor care au tras in decembrie 1898: militieni, securisti, militari, nomenclatura PCR si toti magistratii. (…) Este o sursa de finantare, fara sa mai fie nevoie sa luam de la stat”, a mai afirmat Doru Maries.

El nu a precizat daca revolutionarii solicita pastrarea vechilor cuantumuri ale indemnizatiei – undeva intre 1.800 si 3.200 de lei lunar, dar “baietii destepti” din breasla primesc sume si mai mari. Prin comparatie, un veteran de razboi primeste 130 de lei lunar.

PDL, mai “decent” decat Ponta si Iliescu

Maries admite ca in lista beneficiarilor sunt destui impostori – revolutionari cu diploma cumparata -, dar nu poate preciza numarul celor autentici care vor ramane in plata dupa “curatarea” listei. El isi face pune mari sperante in PDL, care ” este mai decent decat Victor Ponta si Ion Iliescu”. “Oricum in comparatie cu Victor Ponta, care a spus astazi: daca Boc va da, eu va tai, si in conditiile in care Victor Ponta il are pe socrul sau, cel care a inchis portile catedralei de la Timisoara doar pentru a nu intra revolutionarii si au murit oamenii pe scarile teatrului, cred ca astazi PDL este mai decent decat Victor Ponta si Ion Iliescu”, a spus Doru Maries.

Premierul Emil Boc a motivat eliminarea indemnizatiilor revolutionarilor prin faptul ca in 20 de ani au primit suficienta “recunostinta” din partea romanilor. Au mai ramas in plata cei raniti sau urmasii celor decedati in revolutie. Precizam ca, in afara de indemnizatia lunara, revolutionarii beneficiaza si de alte privilegii: un hectar de teren extravilan si 500 mp intravilan, spatiu locativ, spatiu comercial de 100 mp, loc de veci gratuit.  

Negocierile dintre revolutionari si liderii PDL vor continua si in zilele urmatoare, dar petentii nu doresc sa se prelungeasca mai tarziu de 8 februarie, cand ar vrea sa fie gata inclusiv normele metodologice ale legii modificate.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.