UPDATE! Revoluţionarul Toni Greblă, judecător la CCR

Senatorul PSD Toni Greblă, devenit revoluţionar  cu brevet în 1996, a fost votat luni după-amiază, în plenul Senatului, drept propunerea Camerei superioare a Parlamentului pentru a ocupa funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a României (CCR). În prealabil, Comisia juridică l-a audiat contra-cronometru, motiv pentru membrii PDL să plece din şedinţa de plen înainte de vot. Dar absenţa lor nu a contat. Greblă a primit 123 de voturi “pentru”, două “împotrivă” și o abținere. Votul a fost secret, dar electronic. Deşi membru în Comisia parlamentară a revoluţionarilor, din partea PSD, Greblă a susţinut tot timpul că nu a beneficiat de indemnizaţia de revoluţionar şi nici de gratuităţile conferite de brevet. Însă în martie 2012 a primit un loc de veci gratuit de la Consiliul Local Gorj. Tot anul trecut, în vară, deplângea soarta crudă a şefului său de partid, Adrian Năstase, condamnat la 2 ani de închisoare pentru corupţie. 

UPDATE 17 decembrie: Toni Greblă a depus jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, în faţa preşedinteluiTraian Băsescu.

Mandatul să la CCR va fi de numai 6 ani, nu de 9 ani, deoarece va ocupa locul lăsat liber de Iulia Motoc, aceasta fiind numită judecător la CEDO.

Este a doua propunere a PSD pentru această funcţie, după cea a avocatului Lucian Bolcaş, eşuată pentru că a fost acuzat de antisemitism, dar şi pentru că a avut nenumărate atacuri împortiva justiţiei din românia, mai ales după ce clientul său, Adrian Năstase, a fost condamnat anul trecut la închisoare pentru 2 ani.

Condamnarea lui Năstase: “moment trist din viaţa mea”

Însă nici Toni Greblă nu a lipsit din corul celor care deplângeau soarta lui Năstase, imediat după promunţarea sentinţei: “Toate comentariile entuziaste care au salutat decizia Curţii (ÎCCJ, n.r.) ţin de propaganda politică şi nu au legătură cu realitatea juridică. Pentru mine e un moment trist din viaţa mea, când un fost premier al României este condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru nişte fapte la care ai nevoie de 900 de martori ca să stabileşti dacă nu ştiu ce eveniment – Trofeul Calităţii – a fost sau nu organizat”, a declarat el în 20 iunie 2012, pentru TVR Info.

O onoare 

Acum, el speră ca toate acestea să fi fost uitate: “Este o onoare şi o imensă responsabilitate. Primesc încrederea ce mi-a fost acordată pentru funcţionarea la parametrii de calitate deosebită a CCR, o instituţie fundamentală a România, garantul respectării Constituţiei şi a statului de drept”, a declarat el luni, precizând că va demisiona din partid, conform legii.

Amintim însă că în octombrie anul trecut, în calitate de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă cerea ca “şefii DNA şi Parchetului General să spună membrilor Comisiei parlamentare privind referendumul (de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, n.r.) de ce au fost audiaţi oamenii “pe capota maşinii şi puşi să jure pe Biblie la ieşirea din biserică””.

Europarlamentarul Monica Macovei a acuzat atunci că “asaltul asupra democraţiei în România continuă”, după ce Senatul a înfiinţat o Comisie de anchetă care să verifice cercetările procurorilor în dosarele penale cu fraude la referendum.

Muncă asiduă pentru superimunitatea parlamentarilor

În acest mandat de senator, Toni Greblă a lucrat asiduu la revizuirea Constituţiei, dar şi la Statutul senatorilor şi deputaţilor, declarat neconstituţional, după ce curtea Constituţională a constatat că prin modificările aduse, parlamentarii ar fi primit privilegii.

Astfel, potrivit Statutului modificat, senatorii şi deputaţii care primesc de la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) decizie de incompatibilitate ar fi avut termen să conteste în justiţie 45 zile, şi nu 15 de zile. Propunerea venise de la liberalul Tudor Chiuariul, care aşteaptă o sentinţă definitivă într-un dosar de corupţie.

CCR a declarat neconstituţional acest articol, dar şi cel referitor la conflictul de interese, unde se prevedea că trebuie prezentate probe concludente parlamentarilor pentru a vota revocarea colegului lor.

Însă aleşii poporului nu s-au descurajat: superimunitatea a fost votată acum, în modificările Codului Penal.

Loc de veci gratuit

Toni Greblă mai are o problemă de moralitate: în mandatul de senator 2008-2012, după ce a devenit membru în Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989, el fiind şi preşedintele Comisiei Juridice din Senat, a primit un loc de veci gratuit, printr-o Hotărâre a Consiliului Local Gorj.

Alături de el, alţi 16 beneficiari ai unor locurilor de veci alocate gratuit de autoritatea locală în Cimitirul Ortodox Municipal din Târgu-Jiu s-au bucurat de acest privilegiu, deşi veniturile lor depăşesc cu mult salariul unui român de rând.  Este vorba despre fostul deputat PSD de Gorj, Scarlat Iriza – unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din oraş -, precum şi de alţi “revoluţionari” din Târgu Jiu, deveniţi şi ei oameni de afaceri după 1989.

Toni Greblă este unul dintre miile de “revoluţionari” recompensaţi cu brevet în anul 1996. El a dat asigurări tot timpul că niciodată nu a beneficiat de pe urma scutirilor de impozite care au venit la pachet cu brevetul. „Plătesc impozit la casa în care locuiesc. În general, îmi rezolv problemele fără gratuităţi“, s-a scuzat el mereu, fără însă a renunţa la brevet.

Garda veche a PSD

Toni Greblă este născut în localitatea Sadova, la 30.12.1953. Iată activitatea sa profesională:

2012 – prezent: senator de Gorj – Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări – Vicepreşedinte; Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României; Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului;

2008-2012 senator – Preşedintele Comisiei Juridică, denumiri, imunităţi şi validări

2005-2008: Director General – Asociaţia Patronală Minieră din România – PATROMIN

2003-2004: Consilier al Ministrului Administraţiei şi Internelor

2000-2003: Prefect al Judeţului Gorj

1997-2000: Lector Universitar- Universitatea Constantin Brâncuşi – Tg. Jiu

1993-1997: Prim Secretar – Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul European al Naţiunilor Unite şi alte Organizaţii Internaţionale din Geneva

1990-1993: Prefect al Judeţului Gorj

1990: preşedintele Consiliului Judeţean al Frontului Salvării Naţionale Gorj

1980-1989: Avocat – Baroul Judeţean Gorj

1978-1980: Consilier juridic BJTAM Gorj.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.