Rezultatele MOL în 2019

Grupul MOL a obținut, în anul 2019, un rezultat operațional CCS EBITDA de 2,44 miliarde USD (din care 598 milioane USA în Q4), peste ținta orientativă actualizată recent.

Fluxul de numerar liber simplificat a scăzut comparativ cu 2018, în condițiile în care compania continuă proiectele de transformare strategică, dar a rămas la un nivel pozitiv de 356 milioane USD în 2019.

Zsolt Hernádi, CEO și Chairman al MOL, a comentat rezultatele: “Am livrat rezultate financiare robuste în 2019, chiar ușor peste ținta orientativă actualizată pentru EBITDA, în pofida mediului extern dificil. Am atins, de asemenea, câteva borne importante de-a lungul drumului nostru de transformare până în 2030. Am aprobat achiziția de active upstream în Azerbaijan, am finalizat 50% din proiectul nostru fanion de polioli, iar businessul de Consumer Services a avut încă un an record. Cu bazele noastre solide și în pofida incertitudinilor globale în creștere, privim 2020 cu optimism. Cu ajutorul noilor active, ne așteptăm la creșterea rezultatului EBITDA la aproximativ 2,5 miliarde USD, pe baza cadrului nostru macro pe termen mediu privind un preț al țițeiului Brent de aproximativ 60 USD pe baril și a unei perspective conservatoare privind sectorul petrochimic. Astfel, ar trebui să obținem un flux de numerar suficient pentru a acoperi investițiile în proiectele noastre strategice.”

Producția din segmentul Upstream a înregistrat o creștere secvențială în trimestrul al patrulea și a rămas aproape neschimbată la nivelul întregului an 2019, la 111 mii bep / zi, ușor peste ținta orientativă. Din cauza scăderii prețurilor țițeiului și gazului natural, rezultatul EBITDA a fost cu 17% sub nivelul din 2018. Explorarea și producția au rămas activitățile generatoare de numerar pentru Grupul MOL, înregistrând un flux de numerar liber simplificat masiv de aproape 700 milioane USD în 2019. În segmentul Upstream, MOL are o țintă dublă în 2020: să finalizeze cu succes achiziția și să integreze activele ACG, care vor contribui la creșterea producției cu 20.000 de barili pe zi; în același timp, MOL va continua să maximizeze generarea de valoare și flux de numerar în segmentul Upstream prin operarea eficientă a activelor existente.

Rezultatul operațional CCS EBITDA pe segmentul Downstream a scăzut cu 13%, la 866 milioane USD, reflectând în totalitate mediul macroeconomic mai dificil. În trimestrul al patrulea, rezultatul operațional CCS EBITDA a scăzut cu 21% față de perioada corespunzătoare din 2018, la 191 milioane USD, în condițiile în care marjele de rafinare și cele din segmentul petrochimic s-au redus la finalul anului trecut. Totuși, marjele de rafinare au revenit pe creștere în ianuarie-februarie 2020. Cererea de carburanți în regiune a rămas foarte solidă în 2019, înregistrând o creștere de 3,4%, care a sprijinit sectorul Downstream.

Segmentul Consumer Services a fost “sectorul vedetă” în 2019, rezultatul EBITDA pe acest segment înregistrând o creștere anuală de 30% în Q4 (24% exprimat în USD), încheind astfel încă un an cu o creștere solidă de două cifre a venitului. Segmentul Consumer Services a atins anul trecut câteva borne importante, inclusiv generarea de către segmentul non-carburanți a 30% din marja totală. Dezvoltarea accelerată a conceptului non-carburanți a continuat: numărul stațiilor reamenajate pentru a include spații Fresh Corner a crescut la 877, de la 687 în urmă cu un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.