România, cea mai mare scădere a comerţului cu amănuntul în UE

Volumul comerţului cu amănuntul a scăzut în România cu 3%, în luna mai, comparativ cu luna aprilie, aceasta fiind cea mai mare coborâre înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, din cele 3 state care au înregistrat scăderi, arată datele prezentate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Astfel, în rândul celor 27 de state membre aşe UE, comerţul cu amănuntul a scăzut doar în România (minus 3%), Ungaria (minus 0,4) şi Bulgaria (minus 0,3%). În Zona Euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,0%, iar în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 1,2%.

Este pentru prima dată în ultimele 4 luni când volumul comerţului cu amănuntul a crescut în Zona Euro. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 0,2%. Creşterea lunară a vânzărilor cu amănuntul a fost stimulată de vânzările de alimente, băuturi şi ţigări, precum şi de vânzările de produse electronice şi computere, semn că gospodăriile ar putea ajuta la relansarea economiei.

În ritm anual, în luna mai 2013 comparativ cu luna mai 2012, comerţul cu amănuntul a înregistrat o scădere sub aşteptări, de 0,1% în Zona Euro, în timp ce au crescut cu 0,5% în UE. Şi în acest caz, România a înregistrat una din cele mai mai scăderi din UE (minus 4,4%), fiind devansată doar de Spania, unde comerţul cu amănuntul a înregistrat o scădere de 6,3% în ritm anual.

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în luna mai cu 2,7% faţă de luna precedentă. Datele ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate arată o scădere cu 3%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,4 %, respectiv cu 3,3%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.