România, pregătită să preia imigranți din Ucraina şi de acord în CAE cu sancţiuni individuale pentru cei responsabili

Președintele Traian Băsescu a declarat că România este pregătită să preia, pentru început, 3.500 de refugiaţi din Ucraina în spaţii de cazare. Totodată, România va fi de acord, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), cu aplicarea de sancţiuni individuale pentru cei responsabili de aplicarea excesivă a forţei la Kiev dar “nu este momentul unor sancţiuni economice împotriva Ucrainei”. Şeful statului şi-a exprimat îngrijorarea că “avem un risc major de destabilizare în regiune, iar situaţia din Ucraina va afecta întreaga Europă.

“În ceea ce priveşte Ucraina, am avut astăzi o discuţie cu factorii de execuţie – structuri de informaţii, structuri care veghează la siguranţa frontierei, structuri de cazare pentru refugiaţi şi aşa mai departe – şi în Ministerul de Externe. Aprecierea generală este: unu, că România trebuie să arate deplină stabilitate; doi, România este pregătită, în cazul în care va fi un flux de imigranţi, să preia imigranţi în spaţii de cazare. Sigur, în fază iniţială, circa 3.500, după care, dacă este nevoie, creăm alte spaţii”, a spus Traian Băsescu în această seară, la Palatul Cotroceni.

“În ceea ce priveşte situaţia din interiorul Ucrainei, punctul de vedere, bazat şi pe informaţie, nu numai informaţia publică, este că s-a trecut un prag şi nu se poate merge mai departe”, a adăugat el.

Provocare cu răspuns disproporţionat

“Este foarte adevărat că forțele de ordine au fost provocate, dar răspunsul a fost disproporționat, iar cei 25 de morți din ambele tabere, așa cum declară autoritățile ucrainene, sunt exemplificarea faptului că ambele părți au depășit niște limite, iar principala responsabilitate revine statului, care a răspuns cu o forță disproporționată provocărilor”, a precizat președintele.

Băsescu a făcut referire și la apelul pe care l-a lansat deja președintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu utiliza forța excesivă.

“Fac un apel și la cei trei lideri ai Opoziției să nu își combine mișcările, manifestațiile, cu cele generate de grupurile extremiste, care, de fapt, au generat provocările în raport cu forțele de ordine de la Kiev”, a mai spus Traian Băsescu.

Nu este momentul aplicării de sancţiuni economice

“Mâine, în CAE, România va fi de acord cu aplicarea de sancţiuni individuale pentru cei responsabili de utilizarea excesivă a forţei. Nu credem, însă, că este momentul – şi nici nu este în discuţie aşa ceva -, deci spuneam că nu este momentul aplicării unor sancţiuni economice Ucrainei, care oricum se află într-o situaţie economică extrem de dificilă”, a adăugat el.

Traian Băsescu a insistat că face apel “în continuare, ca ţară vecină, la găsirea formulelor de negociere şi de soluţionare a disputei putere-opoziţie prin mijloace democratice, adică alegeri”. “Sunt convins că ambele părţi pot găsi resurse să se îndrepte către o soluţie democratică în Ucraina”, a apreciat preşedintele.

Destabilizarea Ucrainei va afecta întreaga Europă

Traian Băsescu a arătat că “destabilizarea Ucrainei nu este un lucru grav numai pentru România, ci întreaga Europă va fi afectată dacă în Ucraina lucrurile scapă de sub control”.

În acelaşi timp, el a spus că nu poate să nu observe evoluţiile din Republica Moldova, spunând că îi pare rău dacă din acest punct de vedere avem politicieni români care încearcă să „panseze” lucrurile.

“Realitatea este că Transnistria este un focar de provocări pentru guvernul legitim al Republicii Moldova”, a explicat el, adăugând şi “votul dat pe 2 februarie în Găgăuzia – e o regiune care are circa 150 – 180 de mii de locuitori – prin care se fixează opţiunea eurasiatică pentru această autonomie găgăuză”.

Risc major şi pentru R. Moldova

“De asemenea, dezbaterile din Taraclia, unde populaţia este consultată în dezbateri din piaţa publică, pentru opţiunea către Uniunea Euroasiatică şi aceasta este opţiunea majoritară în această regiune, în Taraclia – este o regiune locuită de minoritatea bulgară -, precum şi preconizatul referendum din zona Bălţi, pe care-l susţine Partidul Comunist din Republica Moldova, pentru opţiunea către Uniunea Euroasiatică – deci toate aceste elemente ne fac să privim cu îngrijorare la stabilitatea Republicii Moldova. Oricât nu place unora din guvern sau guvernul Republicii Moldova această analiză, ea este o realitate şi vecinătatea cu o Ucraină instabilă este, de asemenea, un risc major şi pentru Republica Moldova”, a precizat preşedintele.

Şi în Bosnia-Herţegovina populaţia este în stradă

Traian Băsescu a spus face această declaraţie publică pentru că “în mod cert va fi preluată şi în cancelariile europene şi îmi manifest astăzi îngrijorarea pentru situaţia din regiune, aşa cum am făcut-o şi în discuţiile cu preşedintele Van Rompuy, şi în discuţiile cu preşedintele Germaniei, şi în discuţiile cu preşedintele Comisiei Europene, şi în discuţiile cu vicepreşedintele Biden”.

“Avem un risc major de destabilizare în regiune, nu a României, până la frontiera României. Iar asta ne-ar afecta foarte mult dacă privim şi în sud, la situaţia din Bosnia-Herţegovina, unde, de asemenea, populaţia este în stradă. Avem peste 1.200 de km de frontieră, frontiera cu Ucraina, 650 de km, dacă luăm partea de nord şi sud-estul; frontiera cu Republica Moldova, unde situaţiile nu sunt certe”, a descris Traian Băsescu întreg tabloul vecinilor cu probleme.

De aceea, el a făcut din nou apel la Ponta şi Antonescu să dea dovadă de responsabilitate şi să încheie criza politică – bazată mai mult pe orgolii: “Chiar nu sunteţi responsabili? Faceţi-l, frate, viceprim-ministru, prim-viceprim-ministru pe Iohannis, dar încetaţi criza!”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.