Românii preferă carnea de porc, producătorii o scumpesc

Carnea de porc este cea mai căutată în România, acoperind aproape jumătate din consum, cu circa 30-32 kg pe cap de locuitor pe an, fiind urmată de cea de pasăre (15-20 kg) şi de vită (doar 10%), potrivit asociaţiilor din domeniu. În ultimele luni, producătorii de carne au majorat preţurile cu 15%, invocând scumpirea furajelor, dar se pregătesc de un „cadou” de Crăciun: o majorare similară. Însă numai la carnea de porc şi de vită, pentru că la cea de pasăre „nu mai e loc”, adică n-o prea cumpără lumea. Ca să nu rămână mai prejos, mezelarii pregătesc şi ei scumpiri, dar „numai” cu 10%, arătând cu degetul la mărirea preţului la carne, la utilităţi şi la combustibili. Românul, cu acelaşi salariu, dar încolţit şi el de scumpirea utilităţilor şi combustibililor, trebuie să o suporte şi pe cea de la carne, măcar de Sărbători.

Aceste veşti negre au fost date joi, într-o conferinţă de presă, de Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), care a admis că “oamenii au mai puţini bani în buzunar, deci cumpără mai puţin”. „TVA-ul este ceea ce determină ca marea majoritate a consumatorilor să se ducă în zona produselor ieftine, şi atunci mâncăm mai puţin, mai ieftin şi mai puţin sănătos”, a afirmat el.

Şeful ARC a adăugat că producătorii de mezeluri vor încerca să mărească preţurile, pentru că ei cumpără carne mai scumpă cu aproximativ 25% comparativ cu începutul anului.

“Noi vom încerca să mărim preţul cu 10%. Nu vrem, dar ne obligă situaţia, dacă materia primă este mai scumpă şi se anunţă în fiecare săptămână scumpiri. Nu ştim însă dacă piaţa va suporta majorările de preţ. Noi vom face tot ce se poate ca să rămânem în viaţă şi să ne putem vedea şi la anul”, a mai spus el.

Porcii tăiaţi în curte „dereglează” piaţa

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, a venit cu argumentul suprem: “În România, în apropierea sărbătorilor de iarnă, se taie 3milioane de porci în fundul curţii. Şi atunci se dereglează piaţa în mod direct. Probabil că preţurile la aceşti porci pe care îi taie ţăranii vor fi, ca în fiecare an, mai mari decât cele cu care vindem noi la ora actuală”, a spus el, adăugând că „piaţa nu suportă majorări mai mari 15%”.

Crescătorii de păsări par cei mai năpăstuiţi, astfel că cer autorităţilor scăderea TVA, deşi nu-i ascultă nimeni.

“Suntem sub costurile de producţie şi nu ştiu cât vom mai rezista. Reducerea TVA poate fi o soluţie imediată, dacă vrem să încurajăm vânzările. Dacă nu se va reduce TVA, se va pune problema insolvenţei pentru mulţi producători. Reducerea TVA va duce la diminuarea evaziunii fiscale şi la oferirea unor produse la preţuri accesibile”, a afirmat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

El susţine că producătorii de păsări ar trăi mai bine dacă ar vinde cerealele pe care le deţin decât dacă comercializează carnea.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.