Rus a demisionat. Ponta: Noul ministru, săptămâna viitoare

Ioan Rus a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor, după declaraţia şocantă făcută despre românii care muncesc în străinătate: “Copiii li se fac golani acasă şi nevasta – curvă”.

Rus rămâne însă vicepreşedintele PSD pe toată regiunea de Nord-Vest, compusă din 6 judeţe.

Anunţul privind demisia a fost făcut de premierul Victor Ponta pe Facebook, la ora 16.20, după o jumătate de oră de discuţii la Guvern cu vinovatul.

Nici premierul, nici Rus nu au găsit de cuviinţă să facă vreo declaraţie publică referitoare la demisie.

“Regret situatia generata de declaratiile dlui Ioan Rus! Acesta si-a asumat raspunderea si mi-a prezentat demisia din functia de ministru! Am acceptat demisia si saptamana viitoare vom discuta despre inlocuitorul la acest portofoliu!”, scrie Ponta pe Facebook.

Ponta se dă rănit

De altfel, prim-ministrul Ponta se dă rănit după penibilul NUP primit de la Camera Deputaţilor, care l-a salvat de cercetarea penală de către procurorii DNA, sub acuzaţia de conflict de interese.

În mass-media a apărut astăzi informaţia că Ponta s-a rănit la genunchi în timpul unui meci de baschet iar medicii de la Spitalul Minitar îl vor opera. Astfel, este de aşteptat ca apariţiile sale publice să fie limitate în perioada următoare – invocând durerea – sau chiar toată vara.

Dosar la DNA

De plecat din ţară va fi însă mai complicat, deoarece premierul trebuie să meargă la DAN. Astăzi a fost la sediul DNA avocata lui, însă el poate fi citat în orice zi, pentru a da declaraţii procurorilor.

Victor Ponta este însă urmărit penal într-un alt dosar, pentru infracţiuni extrem de grave: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.

3 ani de guvernare Ponta, 6 miniştri, 3 penali

În 3 ani de la instalarea  Guvernului Ponta s-au perindat 6 miniştri la Transporturi, iar jumătate dintre ei au probleme cu justiţia:

– primul numit, în 8 mai 2012, a fost Ovidiu Silaghi (PNL), ulterior acuzat de DNA că a luat șpagă 200.000 de euro de la patronul Romstrade, Nelu Iordache, care l-a și denunțat.

– a urmat Relu Fenechiu (PNL), numit ministru al Transporturilor în ciuda faptului că era deja trimis în judecată în dosarul Transformatorul, el fiind condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, caz unic în Europa de ministru în exercițiu condamnat la pușcărie.

Dan Șova (PSD), fost ministru al Marilor Proiecte şi al Transporturilor, are două dosare penale deschise de procurorii anticorupție, iar în primul dintre ele a falsificat chitanțe și a șters probe, astfel că DNA a cerut de două ori arestarea lui preventivă. Ambele au fost respinse, ultima pe 2 iunie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.