Ruşii de la Mechel închid Oţelu Roşu în octombrie

Mechel va suspenda temporar, în octombrie, producţia la combinatul Oţelu Roşu, conform planurilor de încărcare a capacităţilor grupului rus din România. Anunţul a fost făcut vineri, după apariţia în presă a unor speculaţii privind închiderea combinatului pe termen nedefinit. Grupul rus a intrat pe piaţa românească în 2002, în timpul guvernării Năstase, şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Ultimii doi ani de criză şi-au spus cuvântul: din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului Câmpia Turzii, Mechel a început în iunie anul acesta disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie luna aceasta.

Astfel, Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână cu doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Sindicaliştii i-a cerut premierului Victor Ponta ca, prin intermediul instituţiilor statului, să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Victor Ponta i-a cerut, miercuri, ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la Câmpia Turzii. Vinerea trecută, ministrul delegat Liviu Pop anunţase că a verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat. Declaraţia a avut făcută exact în ziua protestului organizat de angajaţii de la Câmpia Turzii.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a acuzat acţionariatul rus al companiei Mechel că a urmat o strategie bine pusă la punct, pentru a se retrage din zonă, şi a adus combinatul de la Câmpia Turzii – “perla siderurgiei” – în situaţia de a fi închis.

“Am avut nenumărate întâlniri cu Yuri Gushchin, director general al Mechel pe Europa de Est, şi Sergei Fedorov, directorul Mechel Câmpia Turzii. Din păcate, în urmă cu o săptămână, am constatat că ei aveau o strategie mai veche să se retragă din această zonă. Urmărind evoluţia lucrurilor şi văzând ce disponibilizări au făcut în timp, pentru că prin contractul de privatizare era nevoie de menţinerea a 5.800 de angajaţi, deja ei de prin 2005-2006 au început disponibilizările. Mai târziu au început să oprească nişte capacităţi de producţie. După aceea au început să vândă capacităţi de producţie. Între timp au cărat mii, zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri, au închis producţia de oţel, tocmai semifabricatele de care aveau nevoie la laminoare. După aceea, neavând oţel, au închis şi laminoarele. Iată că strategia a fost una bine pusă la punct şi în discuţia cu noi au făcut o figuraţie interesantă cum că sunt preocupaţi şi dând vina pe criză, pe criza consumului de produse metalurgice, creşterea preţului la energia electrică. Au adus această perlă a siderurgiei care desfăşoară activităţi productive de 100 de ani la Câmpia Turzii în situaţia de a fi închisă. E o veste tristă pe care trebuie să o spunem, că există această perspectivă, cu toate că ei n-o recunosc. Concluzia este că ei vor să închidă, iar capacităţile de producţie vor fi conservate până în toamna anului viitor”, a declarat prefectul de Cluj după o întâlnire cu reprezentanţii Mechel şi ai unor firme consumatoare de produse metalurgice.

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003, în timpul Guvernului Năstase.

Directorul financiar al Mechel, Stanislav Ploschenko, a declarat în luna mai, într-un interviu pentru Bloomberg, că profitabilitatea scăzută a combinatelor siderurgice deţinute de Mechel în România le face candidate pentru o posibilă vânzare, adăugând însă că nu poate confirma vânzarea acestor operaţiuni. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.