Rwanda lansează în colaborare cu Zipline primul serviciu de livrări cu drone

zip-delivery-1Rwanda a lansat astăzi, în prezența președintelui Paul Kagame, primul serviciu național de livrări cu drone din lume, în cadrul unei ceremonii desfășurate în districtul Muhanga. Guvernul din Rwanda va utiliza dronele pentru a transporta sânge către 21 de centre de transfuzii situate în jumătatea de vest a țării. Prin intermediul acestui serviciu pot fi acoperite, la cerere, până la 150 de zboruri zilnice.

Dronele și serviciul de livrare sunt operate de Zipline, o companie de robotică cu sediul în California. Pentru început, dronele vor transporta doar sânge, însă parteneriatul internațional dintre UPS, Gavi – Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare – și Zipline își propune să ajute la extinderea livrărilor de servicii medicale și vaccinuri care pot salva vieți.

„Dronele sunt foarte utile, atât din punct de vedere economic, cât și din cel al îmbunătățirii serviciilor medicale. Suntem bucuroși să lansăm această tehnologie inovatoare și să colaborăm cu partenerii noștri pentru a o dezvolta în viitor”, a declarat președintele Rwandei, Paul Kagame.

Problema globală

În țările în curs de dezvoltare, accesul la produse și servicii medicale care pot salva vieți este îngreunat de infrastructura slabă. Autoritățile nu au capacitatea de a livra medicamentele necesare de la oraș către zonele rurale sau izolate, din cauza lipsei mijloacelor de transport, sistemelor de comunicații și rețelei de distribuție adecvate.

În Rwanda, hemoragia postnatală este principala cauză de deces a femeilor gravide. Sângele trebuie să fie depozitat și transportat la anumite temperaturi, altfel își pierde valabilitatea. Pentru că există mai multe grupe de sânge și nici o modalitate de a estima cu precizie nevoile viitoare, multe clinici de transfuzie nu au în stoc tot necesarul de sânge.

În timpul lungului sezon ploios din Rwanda, foarte multe drumuri devin impracticabile sau inundate de ape. Prin urmare, se întâmplă foarte des ca persoane care au nevoie urgentă de transfuzii să nu primească sângele care le poate salva viața.

Soluția

Programul național de livrări cu drone permite centrelor de transfuzii din jumătatea vestică a țării să plaseze comenzi de urgență, prin intermediul SMS-urilor. Comenzile sunt primite la baza Zipline, cunoscută sub denumirea Nest/Cuibul, situată în regiunea Muhanga, unde compania deține o flotă de 15 drone Zip.

Fiecare dronă Zip poate acoperi până la 150 km dus-întors – chiar și pe condiții de vânt și ploaie – și poate transporta 1,5 kg de sânge, suficient pentru a salva viața unei persoane. Dronele Zip decolează și aterizează de la baza Nest, iar livrările sunt făcute prin coborârea aproape de sol și lansarea medicamentelor la un loc desemnat denumit „cutia poștală”, în apropierea centrelor medicale pe care le deservesc. Zipline va opera între 50 și 150 de zboruri de urgență în fiecare zi, către 21 de centre de transfuzii din jumătatea de vest a Rwandei și poate onora comenzile în aproximativ 30 de minute.

zip-lansare-drona-1

Rwanda intenționează să extindă serviciul de livrări cu drone Zipline și în jumătatea de est a țării, la începutul anului 2017, acoperind astfel nevoile celor 11 milioane de cetățeni, care se vor afla în aria de livrare a medicamentelor care le pot salva viața.

„Incapacitatea autorităților de a livra medicamente salvatoare persoanelor care au nevoie stringentă de ele cauzează în fiecare an milioane de decese care pot fi prevenite, în întreaga lume. Zipline va ajuta la eradicarea acestei probleme”, a declarat Keller Rinaudo, CEO Zipline. „Am dezvoltat un sistem de livrare instant, pentru oameni, oferind posibilitatea ca medicamentele să fie livrate la cerere și cu costuri reduse, oriunde.”

Rwanda și viitorul

Parteneriatul comercial dintre Rwanda și Zipline va salva mii de vieți în următorii trei ani. Datorită acestui efort, Rwanda este printre prionierii în utilizarea de tehnologii inovatoare pentru a compensa lipsa infrastructurii rutiere și a oferi acces la servicii medicale pentru cei 11 milioane de cetățeni.

Programul din Rwanda beneficiază de susținerea Zipline, UPS și Gavi – Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare, care au încheiat un parteneriat la nivel mondial. Datorită unui grant în valoare de 1,1 milioane de dolari de la Fundația UPS, parteneriatul va studia operațiunile de livrare de sânge cu drone din Rwanda, cu scopul de a ajuta țara să extindă rapid tipurile de servicii și vaccinurile care pot fi livrate.

Experiența logistică și de distribuție la nivel mondial a UPS, expertiza în sistemul public de sănătate și vaccinuri a Gavi și tehnologia de ultimă generație a Zipline vor ajuta parteneriatul să utilizeze cunoștințele dobândite în Rwanda pentru a exporta modelul în întreaga lume.

„Dronele au potențialul de a revoluționa modul în care comunitățile izolate au acces la produse medicale de urgență. Orele economisite cu această tehnologie în livrarea unor produse din sânge sau a unui vaccin pentru cineva expus la rabie, pot face diferența dintre viață și moarte”, a declarat dr. Seth Berkley, CEO Gavi, Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare. „Acest proiect va constitui un test important al modului în care dronele pot îmbunătăți livrarea de vaccinuri specifice în întreaga lume. Fiecare copil merită să aibă acces la vaccinuri de bază, care pot salva vieți. Această tehnologie ar putea fi pasul către îndeplinirea acest deziderat.”

Un rol important în acest parteneriat și în extinderea programului este deținut de expertiza logistică și resursele UPS. Compania a transportat într-un timp record echipamentele Zipline din California în Rwanda, într-un avion cargo „Browntail”, ajutând Zipline să construiască centrul de distribuție în doar patru săptămâni.

zip-delivery-1

„Unul dintre cele mai importante obiective ale Fundației UPS este de a stabili parteneriate public-privat la scară mare, cu un impact demonstrabil și în scopuri umanitare”, a declarat Eduardo Martinez, președintele Fundației UPS și director pentru diversitate și incluziune la UPS. „Credința comună că putem salva vieți cu ajutorul tehnologiilor inovatoare, la care se adaugă viziunea Rwandei, nu doar că va ajuta la dezvoltarea logisticii în scopuri umanitare – și a logisticii în general – în întreaga lume, ci va salva efectiv vieți. Parteneriatul dintre Fundația UPS, Gavi și Zipline are o importanță deosebită, pentru că după ce vom analiza primele misiuni de transport de sânge, vom putea să lansăm alte servicii salvatoare, atât în Rwanda, cât și în alte părți ale lumii.”

În parteneriat cu UPS și Gavi, Zipline intenționează să extindă, pe parcursul anului viitor, serviciul de livrări cu drone în mai multe țări din Africa și continentul american. De asemenea, Zipline a anunțat recent planul Casei Albe de a extinde serviciul pe teritoriul SUA, deservind rezervațiile indiene din statele Maryland, Nevada și Washington.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.