S-a dus pacea dintre Ponta si Basescu

Intr-un atac ironic, dar ferm, la adresa Parlamentului si a lui Victor Ponta, Traian Basescu a explicat, cu Constitutia in mana, de ce Presedintele are atributia de a reprezenta Romania la Consiliul European si nu premierul. Seful statului l-a admonestat pe Ponta pe motiv ca “prim-ministrii trebuie sa fie barbati, sa isi asume ce-si doresc”, nu sa se ascunda dupa majoritatea din Parlament. Basescu admite ca a fost “putin acid fata de doctori”, afirmand ca “dl Ponta e un doctor facut de dl Adrian Nastase, caruia nu-i putem nega cunostintele de drept international”, dar sustine ca acesta confunda Consiliul European cu Consiliul UE. El promite insa ca, daca Ponta doreste o discutie in tema, “o sa-l si ajut sa inteleaga”. Seful statului crede ca premierul “a fost foarte prins pana acum cu campania, iar in zilele urmatoare incepe campania pentru legislative, dar daca imi spune cand are timp, o sa discutam”.

“Astazi, parte din clasa politica a dat cel mai penibil spectacol legat de cunoasterea functionarii UE, din pacate, in frunte chiar cu domnul prim-ministru, doctor in drept, Victor Ponta”, a declarat presedintele Traian Basescu, marti seara, in urma declaratiei adoptate de Parlament prin care prin care recomanda reprezentarea Romaniei de catre premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.

Seful statului a insistat asupra faptului ca primul atribut al presedintelui este de a reprezenta statul roman, adaugand ca “este clar pentru mine ca se incearca o nerespectare a Constitutiei, preluari de atributiuni, de reprezentare, pe care premierul nu le are”.

“Faptul ca incearca fortarea notei reprezentarii, nu printr-o discutie cu mine, ci printr-un act fara valoare juridica, arata o unda de slabiciune. Prim-ministrii trebuie sa fie barbati, sa-si asume ce-si doresc”, a declarat Traian Basescu.

“De astazi voi reveni in viata publica”

“De astazi voi reveni in viata publica, nu am vrut ca la toata atacurile care au fost in aceste 30 de zile de la instalarea guvernului sa creez o atmosfera care sa permita unora sa acopere campania electorala. Nu e scandal, pot fi cel mult puncte de vedere diferite, astazi. As face o prima apreciere cu privire la declaratia propusa de primul-ministru parlamentului si adoptata. Prima apreciere e ca suntem in fata unui lucru pozitiv, pentru ca dezbaterea din Parlament si dezbaterea ce va urma in zilele urmatoare, eu voi fi unul dintre cei care va incerca sa o catalizez, se refera la UE”, a precizat presedintele.

“Nevoia de a sti cat mai bine mecanismele de functionare ale UE e nu numai la nivelul oamenilor politici, dar e evident ca sunt si multi care au titlul de profesor si sunt invitatii pe la televiziuni si e evident ca habar nu au cum functioneaza UE. Ii rog pe cei care nu au citit Tratatul sa se includa in aceasta categorie, oameni care habar nu au dar isi dau cu parerea la televizor. Va fi un bun prilej si pentru politicieni, si pentru ziaristi, si pe intru asa numitii profesori care nu au citit tratatul, dar si pentru romani sa afle care e mecansimul decizional si catre ce institutii sa se uite”, a declarat Basescu, in preambul.

“Nu mi-apermis niciodata sa incalc Constitutia”

Despre “necunoasterea functionarii UE” de catre Victor Ponta, presedintele a spus ca “Orice om are timp sa invete, nimic nu e pierdut din acest punct de vedere” si a precizat ca “nu doresc o confruntare cu nimeni, dar doresc solutii corecte, constitutionale”.

“Romania trebuie sa aiba ceea ce au toate statele reprezentate pe diverse structuri ale UE, si anume legitimitate. Inteleg ca azi s-a adoptat o declaratie in baza careia sa se modifice Constitutia. Eu am aici o Constitutie pe care niciodata nu mi-am permis sa o incalc”, l-a taxat el pe Ponta.

“Art 67 spune asa: “Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni in prezenta majoritatii membrilor”. Jumatate din articol e reprezentat, azi a fost cvorum in camerele reunite si felicit PDL ca nu a avut aceeasi abordare pe care o aveau cei ce se afla azi la putere cand erau in opozitie. Felicit PDL ca a ramas in sala. Partea pe care nu o gasesc in lista de acte juridice care pot fi legi, motiuni sau hotarari. Nu exista in Constitutie inscrisa declaratia ca fiind act juridic”, a precizat seful statului.

Sova, umilit

Traian Basescu l-a taxat apoi pe Dan Sova, mana dreapta a lui Ponta in materie de legi, cel care a modificat, pe vremea Guvernului Boc – e drept, cam n graba – Legea 47 a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), prin care toate hotararile Parlamentului pot fi verificate de Curte. Desigur ca acum regreta.

“In mod cert, macar dl Sova de la PSD a citit Constitutia, ca dansul a facut mecanismul cum sa fie schimbat dl Geoana si sa ramana tot unul de la PSD, si a stiut de ce sa recomande majoritatii si dl premier doctor in drept sa nu adopte un act juridic. Pentru ca actul juridic implica respectarea Constitutiei, or majoritatea exact de asta a fugit, de respectarea Constitutiei. Au preferat sa emita o declaratie care nu poate fi opozabila nimanui, e o declaratie si atat, si pe urma sa genereze o disputa politica”, a explicat Basescu.

“Doctorul” Ponta are nevoie de un act juridic

“Voi respecta orice act juridic al Parlamentului Romaniei care se dovedeste a fi constitutional. Daca dl Ponta vrea sa preia atributiile de reprezentare a statului roman intr-un organism in care numai cei ce reprezinta statul pot participa, sau cei delegati de titular, daca vrea sa prea atributiile ii trebuie un act juridic: hotarare a parlamentului sau lege. Declaratia nu e opozabila presedintelui, in orice caz”, a mai spus presedintele.

Traian Basescu a aratat, totodata, ca “jocul politic de azi arata dorinta USL de a modifica Constitutia”. “Foarte bine, eu ii rog de 3 ani sa participe la modificarea Constitutiei si sa facem aranjamentele pe care majoritatea de doua treimi a Parlamentului si pe urma poporul le va dori. Dar nu putem modifica prevederi din Constitutie bazandu-ne pe o declaratie care nu e act juridic”, a precizat el.

“Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si e garantul independentei”

“V-as reciti art. 80 din Constitutie: “Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si e garantul independentei. Primul lui atribut e acela de a reprezenta statul roman”. Nu veti gasi nimic la capitolul Guvern, ca primul-ministru poate reprezenta statul roman”, a spus Basescu.

“Statul roman e mult mai complex, are 22 de milioane de cetateni, justitie, parlament, ONG-uri, oameni amarati, oameni bogati, toti suntem parte a Romaniei, iar Guvernul nu-i poate reprezenta, pentru ca nu are imputernicire constitutionala. Poate face acest lucru daca ii deleg atributiunile mele din punct de vedere al reprezentarii statului roman. Deci, faptul ca incearca fortarea notei reprezentarii, nu printr-o discutie cu mine, ci printr-un act fara valoare juridica, arata o unda de slabiciune. Prim-ministrii trebuie sa fie barbati, sa-si asume ce-si doresc”, a continuat seful statului.

Cu ce se mananca Tratatul UE

Presedintele i-a invitat pe jurnalisti miercuri, la Cotroceni, pentru a le explica ce prevede Tratatul UE. “Pe site-ul presedintiei se afla aceste tratate. Vreau sa stiti de pe acum ca sunt un foarte bun cunoscator. Rugamintea mea la ziaristi, macar cateva dintre anexe, putin din tratat, sa cititi ca sa putem discuta”, le-a spus el.

 “Nu as vrea ca Romania sa se faca de ras printr-o dezbatere care sa arate lipsa de cunoastere a parlamentarilor despre Tratatul UE, lipsa de cunoastere a profesorilor invitati si chiar lipsa de cunoastere a ziaristilor care vorbesc despre UE, nu va suparati pe mine. Fac un efort de explicare care poate va folosi tuturor romanilor. Pozitia mea nu exprima decat un singur lucru, dorinta de a nu compromite Romania si de a fi legitim reprezentata in structurile UE”, a argumentat seful statului.

Ponta, doctor marca Nastase

Cat despre “acel putin acid legat de doctori”, Traian Basescu a explicat ca este “pentru ca dl Ponta e un doctor facut de dl Adrian Nastase, caruia nu-i putem nega cunostintele de drept international”. “Daca doreste o buna cooperare cu presedintele, trebuie sa aiba in vedere ca nu omul, dar institutia prezidentiala trebuie respectata, altfel nu va functiona coabitarea”, a explicat seful statului.

Intrebat daca va avea o discutie cu Ponta despre ce s-a intamplat marti in Parlament, Traian Basescu a raspuns: “Daca doreste o discutie cu mine, cu certitudine ca o sa-l si ajut sa inteleaga. Pana acum a fost foarte prins cu campania, in zilele urmatoare incepe campania pentru legislative. Macar lucrurile esentiale care tin de guvern, de UE, i le pot face cunoscute, daca nu e timp de citit. E binevenit oricand, numai sa ma anunte cand are timp…”.

Explicatii despre Tratatul consolidat al UE si Tratatul de functionare al UE

  • Sunt cateva elemente foarte importante care au generat si confuzie: acesta e Tratatul consolidat al UE si Tratatul de functionare al UE, trebuiesc citite impreuna.
  • In tratatul UE exista un articol buclucas, Articolul 15, care spune: Consiliul European ofera UE impulsurile necesare dezvoltarii acesteia si ii defineste orientarile si prioritatile politice generale. Acesta nu exercita functii legislative. Atunci ce o fi consiliul acesta? Am inteles de la domnul premier doctor Victor Ponta ca aici se iau decizii, or misiunea CE e de a da impuluri necesare dezvoltarii UE. Aici nu se adopta decizii, ci doar concluzii, pozitii, care nu produc efecte juridice.
  • Lucrurile se schimba cand dai pagina si descoperi o alta instituie care se numeste Consiliu. Mai inainte vorbeam de Consiliul European, iar acum va vorbesc de Consiliu. I se mai spune si Consiliul Uniunii Europene. Ia sa vedem ce misiune are: Consiliul exercita impreuna cu Parlamentul European functia legislativa si bugetara, exact ce spunea primul ministru doctor Victor Ponta, bugetul, grija pentru programe. Consiliul exercita functii de definire a politicilor si de coordonare conform conditiilor prevazute in tratate. E compus din cate un reprezentat ministerial al fiecarui stat membru imputernicit sa reprezinte statul si sa exercite dreptul de vot.
  • Consiliul Uniunii Europene angajeaza Guvernul, din acest motiv acolo reprezentarea e la nivel de ministri desemnati, prim-ministrul poate merge la unele din sedinte. Aici se pare ca e o confuzie care vine din necitirea Tratatului.
  • Politicienii confunda Consiliul European cu consiliul UE.
  • E clar pentru mine ca se incearca o nerespectare a Constitutiei, preluari de atributiuni, de reprezentare, pe care premierul nu le are, si prezenta intr-un for care nu e decizional, legislativ, ci de indrumare si orientare generala. Sigur, e un for greu, important, care, prin greutatea lui, orientarile sunt luate si analizate de Comisia Europeana si de Consiliu. Aici, Consiliul are zece formatiuni. Pentru ca aici discutam de un organism guvernamental, care are putere de legiuitor in co-decizie cu PE.
  • Consiliul UE, acolo unde merg guvernele, ia decizii in codecizie cu Parlamentul European. Avem abordari constitutionale atat de diferite incat formularile au trebuit sa acopere realitatile constitutionale ale tuturor statelor membre.
  • Situatia constitutionala a Romaniei se regaseste aici: daca in Constitutie ar fi scris ca premierul reprezinta statul roman, ar fi putut sa mearga la consiliul european. Asa insa trebuie sa mearga doar la Consiliul UE, care e mai important, numai ca aici nu se fac poze de familie. Si atunci, unde se gaseste o poza de familie, daca nu la Consiliul European?

“Va promit ca maine voi face o conferinta de presa tehnica in care voi explica macar pentru ziaristi si profesorii de la TV cum funcitoneaza UE, care e deosebirea intre institutii si cum se manifesta subsidiaritatea. Este o masinarie extrem de complexa, as spune si democratica, modul acesta de functionare al UE, dar relativ greoaie. Iar pentru politicienii care vor sa vorbeasca de UE fara sa fi citit Tratatul, Tratatul de functionare si amendamentele si anexele, nu au cum sa inteleaga modul de functionare”, a conchis Traian Basescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.