UPDATE! Săftoiu demisionează de la şefia TVR înainte de a prezenta Raportul de activitate în faţa Parlamentului

Claudiu Săftoiu a demisionat de la şefia TVR cu puţin timp înainte de prezentarea în Parlament, marţi, a Raportului de activitate în mandatul de Preşedinte Director General al televiziunii publice, mandat pe care l-a preluat în iulie anul trecut, fiind numit în forţă atunci, la pachet cu Avocatul Poporului, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor, demişi pe bandă rulantă, cu doar 3 zile înainte de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Schimbarea intempestivă a şefului televiziunii publice a fost justificată la acea dată prin faptul că ANAF a blocat conturile instituţiei, pentru datorii de 425 milioane de lei. Săftoiu a scăpat de ele în doar două luni. Cum? Simplu: le-a eşalonat pe 7 ani, cu ok-ul Parlamentului.

UPDATE ora 17.00: Raportul de activitate al SRTV și contul de execuție pe 2012 au fost respinse cu votul majorității parlamentarilor prezenți -1 voturi “pentru”, 10 abțineri și 262 de voturi “împotrivă”.

“Pe cale de consecință, a fost demis Consiliul de Administrație al SRTV”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în plen.

A fost însă adoptat Raportul de activitate și contul de execuție ale Societății Române de Televiziune pe anul 2010, cu 215 voturi pentru, 14 voturi împotrivă și nicio abținere. 

Membrii CA al TVR au fost numiţi şi ei politic, în 14 iunie 2012, la o lună şi jumătate după preluarea puterii de către USL. Însă la acea dată nu făceau parte şi cei 3 reprezentanţii ai PDL, conform algoritmului, ei fiind “bătuţi în cuie” abia la sfârşitul lui septembrie 2012, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Hotărârea nr 28 din 26 iulie 2012 a Parlamentului.

Din CA a făcut parte până astăzi şi Lucia Hossu Longin, găsită incompatibilă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Iată întreaga componenţă a CA:

  • Claudiu Brînzan (nominalizat de PSD)
  • Cristian Niţulescu (nominalizat de PSD)
  • Claudiu Săftoiu ((nominalizat de PNL)
  • Lucia Hossu Longin (nominalizată de PNL)
  • Adriana Silvia Meseşian (nominalizată de PDL)
  • Radu Carp (nominalizat de PDL)
  • Nicoleta Nicolicea (nominalizată de UNPR)
  • Nagy Zoltan Levente (nominalizat de UDMR)
  • Raico Cornea (nominalizat de grupul parlamentar al Minorităţilor naţionale)
  • Romina Gabriela Surugiu (nominalizată de Administraţia prezidenţială)
  • Gabriel Tufeanu (nominalizat de Guvernul României)
  • Valentin Nicolau (ales de salariaţii TVR)
  • Sorin Burtea (ales de salariaţii TVR)

Despre demisia liberalului Săftoiu se ştie încă de acum o săptămână, iar înţelegerea din USL a fost să renunţe el la funcţie. În caz contrar, parlamentarii USL ar fi respins prin vot raportul şi, implicit, ar fi demis întreg Consiliul de Administrație al TVR, adică şi pe Săftoiu.

De numele lui Săftoiu se va lega tot timpul desfiinţarea a două importante canale: TVR Cultural şi TVR Info – pe al cărui site au fost publicate documentele care probează plagiatul lui Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat.

Totodată, amintim că Săftoiu a reuşit să dea afară din televiziunea publică 1.000 de angajaţi stârnind mari nemulţumiri în privinţa corectitudinii rezultatului concursului la care i-a supus pe toţi salariaţii.

În fine, Săftoiu a scăpat TVR de

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.