„Salvaţi Roşia Montană!”, în a 8-a zi: fluvii de activişti au inundat centrul Capitalei şi al Clujului

Hotărât lucru, activiştii mişcării „Salvaţi Roşia Montană!” sunt imprevizibili: dacă sâmbătă au blocat Calea Dorobanţilor din Bucureşti, în marş spre sediul Televiziunii Române – pentru a le aminti jurnaliştilor de acolo că ei demonstrează de 7 zile fără să se difuzeze vreo ştire -, duminică au venit de 5 ori mai mulţi – 8.000 potrivit Jandarmeriei, 10.000 potrivit jurnaliştilor, şi 15.000 potrivit organizatorilor. Mai întâi au fost vreo 4.000 şi au mărşăluit prin centrul oraşului, blocând câte un sens de circulaţie pe bulevardele N. Bălcescu, Magheru, Lascăr Catargiu, Iancu de Hunedoara, Şos. Ştefan Cel Mare, Calea Moşilor, B-dul Carol I, Piaţa Universităţii, apoi au captat “afluenţi” de pe traseu, iar de la ora 22.30, fluviul de oameni a “confiscat” zona Kilometrului 0. Şi la Cluj-Napoca au fost peste 6.000 de protestatari care au ocupat Piaţa Lucian Blaga, aşezându-se pe carosabil.

În Bucureşti, în a 8-a zi de protest, manifestanţii s-au adunat, ca de obicei, la fântâna de la Facultatea de Arhitectură, „înarmaţi” cu peturi umplute cu pietricele, cu tobe africane, fluiere, claxoane de biciclete.

Scandează la unison “Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi afişează bannere şi pancarte cu mesajele “Sănătate – da, cianură – nu!”, “Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane ACUM! şi “Implicarea resuscitează ţara”.

Niciun mesaj despre maidanezi şi tragedia petrecută, luni, lângă Parcul Tei din Sectorul 2, când un copil de 4 ani a fost ucis şi devorat aproape pe jumătate de câinii vagabonzi. Evident că toţi demonstranţii sunt iubitori de animale şi sigur nu doresc să amestece lucrurile. Totuşi, o opinie ar fi putut fi exprimată măcar pe un afiş.

Ponta, niciun răspuns

Manifestanţii au teme clare: cer retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană – aprobat pe furiş de Guvernul Ponta în data de 27 august -, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

Până acum, timp de o săptămâna nu au primit niciun răspuns de la guvernanţi şi parlamentari.

Paşnici dar fermi

Demonstrează paşnic, iar când pornesc în marş sunt flancaţi de cei veniţi cu bicicletele.

Pe traseu sunt escortaţi de jandarmi şi poliţişti rutieri, care trebuie să asigure desfăşurarea în siguranţă a protestului şi a traficului. Nu le iese întotdeauna, fiind fentaţi de multe ori de protestatarii care “o cotesc” pe câte un bulevard fără să anunţe. Oamenii legii se căznesc să fie vigilenţi.

Se mai îmbrâncesc, uneori, cu manifestanţii, dar incidentele sunt de scurtă durată.

Piaţa Universităţii, inundată

Traficul rutier a fost blocat la Universitate pe B-dul Magheru, pe sensul de mers dinspre Piaţa Romană spre Victoriei, până la ora 21.00, apoi protestatarii – la început 4.000, apoi peste 10.000, au pornit spre Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului.

La ora 22.30 fluviul de oameni a revenit la Universitate, blocând circulaţia pe toate cele 4 bulevarde: Magheru până la Piaţa Romană, Regina Elisabeta până la Calea Victoriei, N. Bălcescu până la Unirii, Ferdinand până la Piaţa Rosetti.

Televiziunile, pe interes

În acest timp, TVR 1 s-a rezumat să transmită la buletinul de ştiri de la ora 20.00, în câteva minute de transmisiune directă cu chipul reporterului aflat în Piaţa Victoriei şi cu  imagini de la ora 17.30, detalii despre protest. În acelaşi ton, un minut şi jumătate a fost dedicat protestului din Cluj-Napoca. Apoi TVR1 a difuzat superbul film “Havana”, cu Robert Redford, iar după miezul nopţii, Centura de aur la Box.

TVR 2 este ocupată numai cu Festivalul “George Enescu”, dar a difuzat un minut şi jumătate de imagini de la ora 17.30, din Piaţa Universităţii. La TVR 3 “rula”, de la ora 22.00, un teleplay: Poveste imorală, de Rodica Ojog Braşoveanu, iar de la ora 22.55 – “Maşina timpului”. La TVR News – un reportaj răsdifuzat, despre sistemul de învăţământ din… Libia. Pentru liberalul Claudiu Elwis Săftoiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, 10.000 de oameni în stradă în Capitala României şi alţi peste 6.000 în Cluj-Napoca nu înseamnă nimic. În schimb, TVR a emis ieri un comunicat, în care susţine că reflectă echilibrat subiectul exploatării de la Roşia Montană.

Site-ul ştiri.tvrinfo.ro relatează însă despre protest în fiecare zi, live text.

rosia montana protest 7

Dintre televiziunile private de ştiri, Realitatea TV a prezentat în fereastră imagini în direct încă de la începutul protestului, iar de la ora 23.00, relatări de la reporterii aflaţi în teren la faţa locului, inclusiv după miezul nopţii.

Şi la Antena 3 s-au transmis imagini în direct, dar cu invitaţi în studio: Norica Nicolai, la ora 23.00, încerca să explice “mişcarea de indignare a unei generaţii care nu are un loc de muncă, o perspectivă, şi care se revoltă”, secondată de interminabilele opinii ale eternilor moderatori Ciuvică, Chireac, Stănciulescu.

La RTV, televiziunea pesedistului Sebastian Ghiţă, nicio vorbă despre protestul de la Universitate. Televiziunea a difuzat mai întâi un reportaj despre părinţii care îşi vând copiii, apoi ştiri despre condamnatul Gigi Becali, despre accidentul de pe calea ferată din Iaşi, despre mitingul contra maidanezilor pe străzi, despre un scandal dintr-un bar din Vaslui şi despre prinţul Andrew, care a fost legitimat de Poliţie. Acelaşi buletin de ştiri a fost prezentat şi după miezul nopţii.

La B1Tv au fost 2 ore de emisiuni de interes maxim: astroloaga Minerva şi Florin Condurăţeanu – în prima parte despre ce ne vor aduce astrele în luna septembrie, iar în a doua, doar cu “Vă pup pe suflet”, despre ce se mai întâmplă în viaţa mondenă a României. La emisiunea lui Banciu însă – tot despre maidanezi -, au fost difuzate în fereastră imagini în direct din Piaţa Universităţii. După miezul nopţi au fost şi relatări în direct de la Universitate, dar buletinul de ştiri şi-a urmat cursul, monopolizat de drama regilor Cioabă, prezentată pe larg la prânz, şi de ştirea că prinţul Leo de la Strehaia şi-a sfinţit maşina de Ziua Romilor.

Seara şi apelul

Manifestanţii se prezintă în fiecare seară la apelul făcut pe reţelele de socializare de către organizatori, cărora nici prin cap nu le trece să ceară autorizaţie de la Primăria Capitalei. Fluviul de oameni care curge pe bulevarde sau inundă Piaţa Universităţii, Piaţa Victoriei sau Piaţa Constituţiei este foarte bine ţinut în frâu de câţiva oameni cu megafoane, clar cu experienţă în a stăpâni mulţimea.

Reuşesc să fenteze jandarmii şi ocupă carosabilul de la Universitate când pe B-dul Regina Elisabeta, când pe B-dul Nicolae Bălcescu, când pe B-dul Magheru, când pe B-dul. Lascăr Catargiu – spre sediul Guvernului. Se stabilesc până la urmă în câte o piaţă – joi noaptea au mers în Piaţa Constituţiei, lângă Parlament.

“Fac zgomot”, de regulă, până la ora 2.00, apoi se retrag cuminţi spre casă. În cele 8 zile de proteste nu s-a produs niciun incident notabil, nici măcat după meciul România-Ungaria, când galeriile de fotbal au venit în Piaţa Universităţii să-şi exprime bucuria scorului de 3-0 pentru ai noştri.

“Roşia Montană nu-i locală când otrava-i naţională!”

Proteste similare au loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.

Soţia primarului din Cluj-Napoca, Oana Boc, se află în mijlocul celor 6.000 de demonstranţi care au blocat circulaţia rutieră în Piaţa Lucian Blaga din centrul oraşului aşezându-se pe carosabil. Ea este însoţită de un localnic din Roşia Montană şi amândoi poartă un banner cu mesajul “Roşia Montană nu-i locală când otrava-i naţională!”.

rosia montana protest 2

Protestatarii s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca şi au plecat în marş pe strada Regele Ferdinand – Piaţa Mihai Viteazu – sediul Prefecturii – B-dul 21 decembrie 1989 – Primărie – Piaţa Lucian Blaga, oprindu-se în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.

Manifestanţii scadează “Veniţi cu toţii şi strigaţi tare: Roşia Montană nu e de vânzare”, “Vrem natură, nu cianură!”, “Uniţi, salvăm Roşia Montană!”, “Nu mai vrem să fim furaţi, de la Roşia plecaţi!”.

O toamnă de foc

Este duminică şi poate aşa se explică numărul mare de protestatari atât în Bucureşti, cât şi la Cluj-Napoca. Dar să nu uităm că, pe lângă activiştii “Salvaţi Roşia Montană!”, numărul nemulţumiţilor este mult mai mare şi că vor ieşi în stradă perioada următoare. Iată cine sunt ei:

  • Bucureştenii declaraţi împotriva maidanezilor – luni, 9 septembrie, în Parcul Izvor de lângă clădirea Parlamentului, dar şi în zilele următoare, până la aprobarea unei legi clare privind eutanasierea animalelor fără stăpân;
  • Salariaţii de la Metrou, RATB şi serviciile publice de transport din marile oraşe – care deja pichetează Guvernul şi sediile prefecturilor, iar în 17 septembrie vor declanşa greva de avertisment, în 18 septembrie vor organiza un miting şi un marş în Bucureşti, iar în 30 septembrie va fi deschisă greva generală pe termen nelimitat, cu oprirea activităţii metroului între orele 04.00 – 16.00
  • Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Federaţia Sanitas vor organiza proteste în perioada 18 – 24 septembrie, în toată ţara, inclusiv în Capitală. De asemenea, un miting de amploare este programat pentru luna octombrie, în Bucureşti. La acţiunile de protest vor lua parte cadre medicale, asistenţi şi infirmiere din toate unităţile sanitare din ţară.
  • Ceferiştii iau şi ei în calcul declanşarea grevei generale, după ce toate revendicările pe care le-au formulat în cadrul acţiunilor de pichetare a Ministerului de Finanţe şi în timpul mitingului desfăşurat luna trecută în Capitală au rămas fără ecou. Decizia lor este grăbită şi de faptul că managerii CFR Marfă i-au înştiinţat, vinerea trecută, că peste 1.400 de angajaţi ai companiei vor fi disponibilizaţi până la finele anului. 

Magda SEVERIN

Fotografia de cap a paginii este realizată de Vlad Ursulean şi distribuită de Facebook Alburnus Maior 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.