Samsung recomanda „Lista Alba a Soferilor”

Driver Identification Database (Baza de Date de Identificare a Soferilor – DIDb), sistem pus la punct de catre compania maghiara Sectran si prezent si in Romania din primavara anului trecut, reprezinta o „lista alba” a soferilor de calitate, focalizata pe factorul uman, prin intermediul careia clientii pot avea un indiciu asupra seriozitatii conducatorilor auto, prin cazierul lor curat si prin confirmarea activitatii lor in cadrul bazei de date.

Cel mai important client al acestui sistem este Samsung, companie care se bazeaza pe DIDb inca din anul 2008, cu scopul de a reduce numarul de incidente prin excluderea soferilor in care nu se poate avea incredere, de a creste securitatea transporturilor, minimizarea pierderilor rezultate din actiuni criminale si a riscurilor prezentate de elementele infractionale specializate in transporturi. DIDb a raspuns in mod optim exigentelor si asteptarilor companiei Samsung, cantitatea si valoarea bunurilor transportate crescand semnificativ, o data cu scaderea numarului de incidente si a pierderilor. Dupa lansarea proiectului pilot DIDb in Ungaria in 2008-2009, in 2010 a fost implementat la patru facilitati Samsung din Ungaria, un an mai tarziu la 2 fabrici ale producatorului din Slovacia si la una din Olanda, iar in 2012 la doua sedii Samsung din Romania.

Mai putine incidente

Rein de Vries, Senior Security Manager Europe in cadrul Samsung Electronics Europe Logistics BV, declara ca „Samsung este un utilizator si un mare suporter al sistemului Sectran DIDb de multi ani. Acesta s-a dovedit foarte util in scaderea incidentelor criminale. Datorita analizei interne a cazurilor de furt, am descoperit ca in multe cazuri soferii au fost implicati sau au cooperat cu organizatiile criminale. Utilizarea unor liste negre interne este ilegala si ineficienta. Din acest motiv, am gasit in sistemul DIDb (Sectran) un partener care previne cu adevarat incidentele si ne ofera un instrument de a determina care sunt soferii «albi». Recomand sistemul celor care au marfa de transportat pentru a-si completa politica de securitate si companiilor de transport care doresc sa ia masuri impotriva infractiunilor din domeniu”. Deoarece in prezent nu numai Samsung, dar si alte nume importante au inclus acest program in politica lor de securitate si peste 15.000 soferi sunt in sistem, DIDb este mai simplu de accesat si utilizat decat la inceputuri. Au fost realizate eforturi importante de catre Sectran si de catre parteneri si clienti pentru a ajuta sistemul sa se dezvolte si sa il transforme intr-o parte integranta a unui supply-chain sigur. „Securitatea supply-chain-ului si prevenirea nu reprezinta o problema individuala, ci una care ne apartine tuturor. DIDb este un bun instrument pentru soferi de a-si prezenta performanta la cel mai inalt nivel, necesar pentru a transporta bunuri cu valoare ridicata si atractive, asa cum sunt ale noastre. Independenta bazei de date care inregistreaza statutul soferilor le permite sa lucreze cu orice furnizor de servicii si ne permite sa avem acces la informatii privind orice incalcare a securitatii”, a adaugat Rein de Vries.

Informatii verificate

Reamintim faptul ca soferii se inscriu in aceasta baza de date voluntar, pentru ei statutul de membru insemnand recunoasterea calitatilor lor, atragand respectul pe care il merita ca profesionisti si oferindu-le adesea sansa de a lucra pentru beneficiari importanti, care aleg sa transporte numai cu persoane inscrise in DIDb. Serviciul este cu circuit inchis si disponibil online si poate fi accesat de catre cei care organizeaza transporturi – producatori, fabrici, retaileri, expeditori si companii de transport – care, in mod obisnuit, nu au posibilitatea de a identifica si verifica soferii care vor avea responsabilitatea marfurilor lor. Procesul incepe cu inregistrarea soferului, in cadrul unuia dintre birourile de inregistrare, unde completeaza o documentatie amanuntita si este nevoie sa prezinte un cazier „curat”. In cazul in care, in urma verificarilor care se impun, soferul este aprobat pentru inscrierea in sistem, i se emite un card de proximitate, prevazut cu un cod pin, pe care figureaza numele si numarul sau de identificare DIDb. Clientii de transport, cei care beneficiaza efectiv de informatiile despre soferi, pot accesa programul DIDb pe internet, fie prin intermediul unui terminal special, fie prin intermediul unui program instalat pe computerul propriu. Clientul trebuie, de asemenea, sa-si instaleze un reader pentru scanarea cardului soferului, iar acesta trebuie sa introduca, in paralel, codul pin propriu.

Date 2013-2014

– 15.000 soferi din 900 companii de transport din 18 tari

– 1.500 soferi romani

– Birouri de inregistrare in Ungaria, Slovacia, Romania, Olanda

– 68 suspendari (2008-2013) din care:

* 52 soferi si-au recapatat statutul de aprobat

* 16 soferi au fost eliminati (11 incalcari reguli securitate, 5 auto-acuzari)

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.