Scad afacerile în industrie

Cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a scăzut cu 3,4% în ianuarie, în termeni nominali, faţă de luna precedentă, dar comparativ cu prima lună a anului trecut este mai mare cu 5,2%, potrivit datelor anunţate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Evoluţia a fost determinată de scǎderea înregistrată de industria prelucrătoare (de 3,6% comparativ cu decembrie 2012). Industria extractivă a crescut cu 0,5%. În schimb, comenzile noi din industrie au crescut cu 6,7% faţǎ de luna precedentă, dar faţă de ianuarie 2012 sunt mai mici cu 7,4%.

La capitolul cifră de afaceri, pe marile grupe industriale s-au înregistrat scǎderi, în ianuarie faţă de decembrie, în sectoarele: industria bunurilor de uz curent (-13,2%), industria energetică (-9,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,7%).

Creşteri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+2,5%) şi industria bunurilor intermediare (+1,2%).

Faţă de ianuarie 2012, industria prelucrătoare a urcat cu 5,6%, iar cea extractivǎ a scăzut cu 2,9%. Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (12,3%), industria bunurilor de capital (8,8%), a bunurilor de uz curent (4,8%), industria bunurilor intermediare (2,7%) şi cea energetică (2%).

La capitolul comenzi noi din industrie, pe total piaţă internă şi externă, în ianuarie s-au înregistrat creşteri, comparativ cu luna precedentă, în industria bunurilor de capital (plus 18,4%) şi în industria bunurilor de uz curent (plus 10%). Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (minus 8,5%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (minus 6,1%).

Faţă de ianuarie 2012 însă, s-au înregistrat scăderi ale comenzilor noi în industria bunurilor intermediare (minus 22,8%). Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 31,9%), în industria bunurilor de uz curent (plus 8,2%) şi în industria bunurilor de capital (plus 1,1%). (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.