Scăderea TVA, anihilată: Retailerii scumpesc de zor alimentele, Ponta anunță controale după 1 iunie

Marile lanţuri de magazine au majorat preţurile la diferite alimente în numai 2 săptămâni de la decizia Guvernului de reducerea a TVA la 9%, programată pentru 1 iunie, astfel că au anihilat deja o mare parte din scăderea costurilor la raft pentru cumpărători.

Premierul Victor Ponta liniștește însă presa alertată de fenomen, anunțând că va dispune controale după 1 iunie, inclusiv cu Consiliul Concurenței, iar până atunci ministrul Agriculturii va avea o întâlnire cu reprezentanții retailerilor.

B1TV a relatat astăzi că retailerii au scumpit cu până la 30% unele alimente, în ultimele două săptămâni.

„Am văzut. Am vorbit și apreciez efortul jurnalistic de a sprijini un lucru bun pentru toată România, și anume să se simtă la preț scăderea TVA. Am vorbit cu ministrul Agriculturii – care a avut și va avea o întâlnire cu reprezentanții retailerilor -, am vorbit și cu președintele Consiliului Concurenței. Vom avea grijă cu toate instituțiile – în limitele legale, desigur. Dar eu vă spun un lucru: o să vedem pe 2 iunie, pe 5 iunie, pe 10 iunie, că o scădere atât de mare, de la 24% la 9%, este imposibil să nu se vadă în prețuri. Altfel, dacă (retailerii – n.r.) țin prețurile mai sus, plătesc impozit pe profit sau pe alte lucruri. Din calculele noastre, se va simți acest lucru, dar eu apreciez și, ca întotdeauna, presa e mai eficientă decât noi în a observa lucruri anormale. O să fim atenți după 1 iunie și o să folosim pârghiile legale pe care le avem în acest sens”, a declarat Victor Ponta, în această după-amiază.

Iată experimentul B1TV: reporterii au mers prin magazine în 7 aprilie și au notat prețurile la alimente, exact în ziua când Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de urgență, scăderea TVA la 9% la alimente.

După două săptămâni, surprizele nu au întârziat la raft: laptele s-a scumpit de la aproape 3 lei/l la peste 3,5 lei, 1 kg de pulpă de porc fără os costă acum 17,99 lei față de 13,99 lei, 1 kg de ardei gras roşu este aproape 17 lei faţă de 15 lei, 1 kg de mere din Polonia costă 4 lei față de 3 lei acum două săptămâni iar exemplele pot continua.

„Nici apa îmbuteliată nu a scăpat de creșterea prețului: în numai două săptămâni o găsim în magazin cu aproximativ 16% mai scumpă”, au constatat reporterii B1TV.

Iată înregistrarea cu Victor Ponta liniștindu-i pe jurnaliști că va interveni „în limitele legale” asupra fenomenului:

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.