Scăderea vânzărilor auto a redus cifra afacerilor din comerţ

Cifra afacerilor din comerţ şi servicii a scăzut în iulie atât faţă de iunie, cât şi faţă de luna corespunzătoare din 2011, în principal pe fondul reducerii vânzărilor de autoturisme, o evoluţie similară înregistrându-se şi pe ansamblul primelor 7 luni, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o reducere cu 5,5% în luna iulie comparativ cu luna precedentă. Cauza: scăderile înregistrate la comerţul cu autovehicule (-9,3%), la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; la întreţinerea şi repararea motocicletelor (-7,8%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-4,7%). Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a crescut însă cu 1,5%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2012, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 3,4%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, în luna iulie 2012 faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri, serie brută, a înregistrat o creştere cu 11,2%, provenită de la creşterile înregistrate la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+19,5%), la serviciile de coafură, alte activităţi de înfrumuseţare (+6,1%) şi la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+2,3%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-4,0%) şi la activitǎţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-1,4%).

La serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri la serviciile de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o creştere de 4,6% în luna iulie 2012 faţă de luna precedentă.

Comparativ cu iulie 2011, cifra de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a avut o scădere cu 6,6%, cauzată de reducerea înregistrată la comerţul cu autovehicule (-13,8%) şi la întreţinerea şi repararea autovehiculelor (-3,3%). Creşteri s-au consemnat la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+10,4%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+7,3%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat pe total o scǎdere cu 6,5% faţă de luna iulie 2011.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a consemnat o cifră de afaceri cu 1,2% mai mică comparativ cu luna iulie 2011, provenită de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,1%) şi de la activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-1,3%). Creşteri s-au înregistrat la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+25,1%), la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+11,0%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+5,2%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2012 a înregistrat o cifră de afaceri cu 1,6% mai micǎ comparativ cu luna iulie 2011.

În primele şapte luni ale anului, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a scǎzut cu 2,7%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-4,0%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-1,2%). Creşteri s-au înregistrat la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+0,9%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+0,4%).

În perioada ianuarie – iulie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scǎzut cu 2,6%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, primele 7 luni a înregistrat o cifră de afaceri cu 2,4% mai micǎ comparativ cu ianuarie – iulie 2011, provenită de la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,1%) şi activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (-2,7%). Creşteri s-au înregistrat la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+15,4%), la activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (+6,9%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+3,5%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.VII.2012 a înregistrat o cifră de afaceri cu 2,2% mai micǎ comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2011. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.