Scandal politic la Sala Palatului: ministrul Mircea Diaconu (PNL) il ameninta cu dosar penal pe managerul institutiei, Catalin Lucian Iliescu (PDL)

Mircea Diaconu (PNL), ministrul Culturii, a pasit cu stangul inca din prima saptamana de la instalarea in functie – dupa ce nu si-a clarificat situatia de incompatibilitate la Inalta Curte de Castie si Justitie (ICCJ): managerul Salii Mari a Palatului, Catalin Lucian Iliescu (PDL), il acuza ca l-a “somat” sa demisioneze din functie, desi el a castigat postul prin concurs si nu in urma unei numiri politice. In replica, ministrul Culturii spune ca a declansat un control la Sala Palatului pentru ca seful acesteia candideaza din partea PDL la Primaria Sectorului 2 si isi face campanie electorala pe banii institutiei. Diaconu argumenteaza ca Iliescu si-a tiparit pe fluturasii de campanie informatii despre activitatea Salii Palatului, iar daca datele pe care le detine se dovedesc adevarate, “domnul (Catalin Lucian Iliescu, n.r.) zboara si o sa aiba si plangeri penale pentru deturnare de fonduri publice”.

Catalin Lucian Iliescu afirma ca i se pare normala asocierea numelui sau de cel al Salii Palatului, intrucat, la preluarea conducerii, in anul 2010, situatia financiara a acesteia era precara, iar pozitia ei, de institutie de cultura, era subapreciata. In ultimii 2 ani insa, lucrurile s-au schimbat.

“In timpul mandatului meu am reusit sa aduc institutia pe profit, am facut investitii, am introdus Sala Palatului in circuitul international, fapte probate public prin toate evenimentele de calitate care se desfasoara frecvent in institutie. Manifestari cunoscute nu doar de marea majoritate a bucurestenilor, dar si de oamenii din tara”, sustine Iliescu.

Ministrul Mircea Diaconu isi argumenteaza acuzatiile prin faptul ca managerul Salii Palatului isi face campanie electorala prin intermediul unei institutii de cultura apartinand statului.

“Sala Palatului este o institutie publica de cultura. El isi face campanie electorala prin intermediul institutiei. A tiparit pe banii institutiei – o institutie publica de cultura – pliante pe care le imprastie peste tot”, a spus Mircea Diaconu.

El precizeaza ca pe o parte a unui astfel de pliant este promovata activitatea Salii Palatului, iar pe cealalta se promoveaza Catalin Lucian Iliescu in postura de candidat al PDL la Primaria sectorului 2.

Cultura si politica, amestec urat

“Deontologic si profesional nu amesteci institutia in campania electorala. Asta inseamna deturnare de fonduri”, denunta Diaconu. El admite insa ca nu contesta concursul in urma caruia Catalin Lucian Iliescu a fost numit manager al Salii Palatului.

Catalin Lucian Iliescu acuza, la randul sau, ca ministrul il “santajeaza politic”. Diaconu pareaza, spunand ca acuzele sunt “o obraznicie in stilul clasic”.

Managerul Salii Mari a Palatului este decis sa castige acest  razboi pornit pe viata si pe moarte, astfel ca recurge la intreg arsenalul pe care il detine: el aminteste de incompatibilitatea dovedita de Agentia Nationala de Integritate (ANI) si pentru care Mircea Diaconu se judeca la Curtea Suprema. “Incompatibilul Mircea Diaconu, membru al PNL, numit ministru al Culturii in deja compromisul Guvern Ponta, m-a somat sa-mi dau demisia din functia de manager al Salii Mari a Palatului, desi eu ocup aceasta functie prin concurs si nu in urma unei numiri politice. In caz contrar, m-a amenintat ca ma demite el. El, urmaritul penal”, reclama Iliescu intr-un comunicat remis, sambata, mass-media.

Urmarirea penala, un fleac

Democrat-liberalul sustine ca “motivele santajului politic pe care il practica incompatibilul si urmaritul penal Mircea Diaconu” asupra sa nu au nicio legatura cu activitatea manageriala pe care o desfasoara.

“Urmaritul penal nu mi-a reprosat absolut nimic, profesional. Singura lui preocupare fata de mine o reprezinta apartenenta mea la Partidul Democrat Liberal. Ii reamintesc acestui membru al deja compromisului Guvern Ponta faptul ca, daca cineva ar trebui sa-si dea demisia, acela ar fi chiar el insusi! Motivele sunt clare: personajul este urmarit penal si se afla in proces la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru conflict de interese. Cauza: personajul si-a numit sotia in functia de regizor la teatrul pe care el il conducea. Acest membru al PNL este si incompatibil deoarece a detinut, simultan, calitatea de senator si functia de director de teatru. Mircea Diaconu este clona perfecta a sefului lui de partid, Crin Antonescu. Singura lui preocupare, ca ministru, este sa puna in practica celebra expresie a acestuia: cand vom veni noi la putere, vom da afara si femeile de serviciu”, adauga Iliescu.

El ii transmite ministrului Culturii ca nu isi va da demisia. “Il anunt public pe acest urmarit penal ca nu imi voi da demisia doar pentru ca el este dornic sa intre in gratiile lui Crin Antonescu prin aplicarea doctrinei PCR, actualmente PNL: cine nu este cu noi, este impotriva noastra”, mai declara democrat-liberalul.

Diaconu ameninta ca, daca informatiile pe care le detine se dovedesc adevarate in urma controlului ordonat de el la Sala Palatului,  “domnul (Catalin Lucian Iliescu, n.r.) zboara si o sa aiba si plangeri penale pentru deturnare de fonduri publice”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.