Scandalul “dottore” merge mai departe

Incercarea de sinucidere a condamnatului Adrian Nastase nu reuseste sa bata scandalul plagiatorului Victor Ponta, care continua pe mapamond. Karl Peter Schwarz, autorul anchetei din ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, comenteaza ca “pare-se ca un premier roman trebuie sa fie prins, mai intai, furand argintarie la un summit UE, pentru ca lumea sa inteleaga cine este el”. Presedintele Traian Basescu mai pune putin paie pe foc, joi, odata cu ok-ul dat desemnarii noului ministru al Culturii, Puiu Hasotti, survenita in urma demisiei fortate a lui Mircea Diaconu, la numai o luna si jumatate de mandat, dupa ce justitia a decis definitiv ca este incompatibil. Cu argumentul ca deja suntem ridiculizati in strainatate cu plagiatele – al ministrului Ioan Mang si, mai nou, al premierului -, seful statului ii cere lui Ponta sa ii transmita, inante de depunerea juramantului de investitura, o declaratie pe propria raspundere a lui Puiu Hasotti, care sa ateste ca teza sa de doctorat nu este plagiat. Un astfel de document atrage raspunderea penala in caz ca se dovedeste mincinoasa.

“Luand in considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzati o parte dintre membrii Executivului si impactul major negativ asupra Romaniei in plan intern si international generat de existenta unor astfel de suspiciuni, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, i-a solicitat joi, 21 iunie a.c., intr-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, sa transmita, pana la data depunerii juramantului de investitura, o declaratie pe propria raspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Hasotti, care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat”, se arata in comunicatul Presedintiei.

Documentul mai arata ca ceremonia de depunere a juramantului de investitura a lui Puiu Hasotti va avea loc la Palatul Cotroceni luni, 25 iunie, la ora 19.00.

Hasotti: E o cerere simpatica, ma duc sa o depun la Palatul Victoria

“Nu am niciun fel de problema”, a declarat liberalul, aratand ca solicitarea Presedintiei este o premiera in viata politica romaneasca.”Astfel de declaratii ma amuza, dar e in regula”, a precizat Puiu Hasotti. El a comentat ca probabil presedintele Basescu gandeste ca “paza buna trece primejdia rea”.

Un astfel de demers nu este obligatoriu, intrucat nicio lege nu prevede asa ceva, insa nici viitorii ministri nu pot refuza declaratia, intrucat asta i-a culpabiliza indirect.

O desemnare nefericita la portofoliul Educatiei a iscat un imens scandal. Ioan Mang, seful Departamentului Invatamant din PSD, fost nevoit sa-si dea demisia dupa numai 10 zile de mandat, intrucat acuzele de plagiat “riscau sa compromita intregul Guvern” si “ fost lasat, stfel, sa-si demonstreze nevinovatia”, potrivit premierului Victor Ponta.

Ecaterina Andronescu mai asteapta

Amintim ca prim-ministrul USL anuntase in urma cu 3 zile ca are “o premonitie” ca Ecaterina Andronescu va fi ministru al Educatiei, iar miercuri a spus ca decizia e definitiva. Intre timp s-a razgandit, deoarece are si ea proces in justitie cu incompatibilitatea pe care i-a constatat-o ANI.

Ponta sustine insa ca vrea sa treaca perioada examenelor nationale pentru liceu si Bacalaureatul, iar dupa aceea il va inlocui pe interimarul Liviu Marian Pop.

Gurile rele din presa online sustin insa ca si Andronescu ar cam avea probleme cu plagiatul.

Interimarul Pop, de serviciu

Depasit de situatie, dupa ce a schimbat fara motiv componenta Consiliul National de Etica (CNE), for care ar fi trebuit sa verifice acuzele de plagiat ale profesorului universitar Mang, ministrul Pop sustine acum ca acest consiliu ar trebui trecut in subordinea Parlamentului.

“Acesta este punctul meu de vedere pe care nu l-am prezentat inca in Guvern”, a declarat el.

Poate ca, intre timp, si-a dat seama ca este folosit pentru a modifica urgent Legea Educatiei Nationale (LEN nr. 1/2011), care sa-i favorizeze pe “dinozaurii” din invatamantul universitar care doresc sa ramana titulari la catedra si dupa ce ies la pensie.

Ponta isi mai sterge din CV

Victor Ponta si-a sters, miercuri, din CV-ul oficial de pe site-ul Camerei Deputatilor si de pe cel propriu Masterul in Drept Penal International de la Universitatea din Catania, Italia, pe care, potrivit vechiului CV, l-ar fi obtinut in perioada martie-iunie 2000.

El a argumentat ca a decis acest lucru pentru ca CV-ul trebuie sa cuprinda “doar ceea ce tine de studiile pe care le am si ceea ce imi cere legea pentru a fi prim-ministru”. “Nu mai e cazul sa ma mandresc foarte mult cu multe alte lucruri pe care le-am facut”, a precizat premierul.

“In continuare, sunt foarte mandru de ceea ce am facut ca procuror, sunt foarte de ceea ce am facut ca student – si am fost un student cu rezultate bune, un elev cu rezultate bune – sunt foarte mandru de munca mea pentru teza de doctorat si de faptul am fost cel mai tanar reprezentant al Romaniei in cadrul comisiei pregatitoare de la New York, comisie care a pregatit regulile de procedura si definitia infractiunilor in cadrul Curtii Penale Internationale. In ciuda oricaror batalii politice care au o singura miza, participarea pe 28-29 iunie la Consiliul European, cred ca am facut foarte multe lucruri bune, sunt foarte mandru de activitatea mea”, a adaugat Victor Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.