Acciza suplimentară şi taxa pe stâlp schimbă planurile de investiţii ale OMV Petrom

OMV Petrom (SNP) îşi modifică planurile de investiţii pentru 2015, din cauza condiţiilor mai puţin favorabile din piaţă şi cu volatilitate ridicată, precum scăderea preţurilor la ţiţei, dar şi a majorării accizei şi a introducerii taxei pe stâlp, a anunţat, ieri, compania.

“Planurile de investiţii şi ţintele de producţie pentru anul 2014 ale OMV Petrom rămân în mare măsură neschimbate. În condiţiile scăderii recente a preţurilor la ţiţei, am început un proces de revizuire a proiectelor noastre de investiţii”, se arată într-un comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Noile planuri pentru 2015 vor fi anunţate în luna februarie.

OMV Petrom a alocat pentru 2014 un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro, din care aproximativ 85% dedicat proiectelor de explotare şi producţie a hidrocarburilor.

Potrivit companiei, creşterea accizei pe carburanţi, în urma schimbării de către Guvern a modului de calcul, la începutul anului, dar şi introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi/litru la 1 aprilie, sporesc presiunea asupra volumelor din activitatea de marketing din România.

De asemenea, impozitul de construcţii speciale – taxa pe stâlp – creează dificultăţi în privinţa investiţiilor din sectorul de ţiţei şi gaze.

“Anticipăm discuţii cu autorităţile române în vederea obţinerii unui cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor, discuţii care vor aborda sistemul de impozitare a hidrocarburilor şi taxele nou-introduse”, se mai arată în comunicat.

Cotaţiile petrolului au atins în noiembrie noi minime ale ultimilor ani. Astfel, cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a scăzut la cel mai redus nivel după octombrie 2010, iar cel al petrolului WTI, de referinţă la New York, la minimul ultimilor 3 ani, după ce Arabia Saudită a modificat preţurile ţiţeiului livrat în SUA şi Asia.

OMV Petrom arată că în T3 preţul mediu Ural s-a plasat la 100,9 dolari pe baril, în scădere cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, şi că preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut, de asemenea, cu 8%, la 89,7 dolari pe baril.

Vânzările OMV Petrom au scăzut cu 11% în primele 9 luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, când nu exista acciza suplimentară. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.