Scrisoare deschisă: Casele de pensii, fără acces la baza de date a ITM

Într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Muncii Mariana Câmpeanu, consultantul în transporturi Augustin Hagiu îi atrage atenţia asupra măsurii aberante prin care contribuabilii cu venituri din activităţi independente sunt obligaţi să dovedească – şi ameninţaţi cu amenzi dacă nu o fac – dacă obţin venituri şi ca angajaţi, sau exclusiv din activităţi independente.

Publicăm integral scrisoarea deschisă:

„Către: Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

În atenţia: Doamnei Ministru Mariana Câmpeanu

Începând cu luna aprilie a.c. casele de pensii au bombardat cu adrese contribuabilii ce obţin venituri din activităţi independente. Prin adresele trimise acestora, contribuabilii sunt obligaţi să dovedească dacă obţin venituri şi ca angajaţi, sau exclusiv din activităţi independente.

Din cauză că inspectoratele teritoriale de muncă, Registrul comerţului, respectiv casele judeţene de pensii nu au o bază de date comună, contribuabilul este nevoit să alerge după hârtii, dosare, decizii de impunere etc., pentru a înlocui lipsa de gândire, coordonare şi colaborare instituţională.

Documentul ataşat dovedeşte încă o dată, daca mai era cazul, haosul birocratic şi instituţional care sugrumă România. Practic, un om activ în câmpul muncii, cu toate contribuţiile şi impozitele la zi, înregistrat în registrul electronic de evidenţă a salariaţilor (Revisal) trebuie să dovedească, în cazul în care are şi o activitate independentă, că este sau nu angajat.

adresa

Ceea ce se află la un click distanţă între instituţii devine, astfel, obligaţie pentru contribuabilii ce sunt ameninţaţi cu amenzi cuprinse între 500 – 1000 de RON în cazul în care nu se conformează “în termenul cel mai scurt”.

Stimată Doamna Ministru, va rog public ca “în cel mai scurt timp” să resuscitaţi sistemul, permiţând instituţiillor să-şi acceseze reciproc bazele de date, evitând astfel ca aceia care muncesc pentru a asigura pensii şi salarii să fie puşi de drumuri în mod inutil. Dacă nu sunteti in stare să faceţi acest lucru, considerăm că ar trebui să renunţaţi, din respect pentru contribuabili, să prelungiţi agonia instituţională.

Personal, consider că ar trebui să vă amendaţi singură pentru că din sistemul pe care îl conduceţi pleaca în 2013 astfel de hârtii.Va amintesc, totodata, că rolul unui contribuabil este de a-şi plăti taxele şi impozitele, iar institutiile statului trebuie să ăşi creeze pârghii pentru a ne uşura nouă viaţa.

Cu riscul de a fi amendat, vă transmit că nu pot tolera ca bazele de date să fie făcute tot de către contribuabili.

Va doresc mult succes.

Augustin Hagiu

Consultant în transporturi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.