Seceta a ars 40% din suprafaţa arabilă a României. Peste 80% din culturile de porumb sunt distruse

Seceta a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren, reprezentând aproximativ 40% din suprafaţa arabilă, iar 30% din culturile de grâu însămânţate în toamna lui 2011 au suferit de lipsa apei, se arată într-un document al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Cele mai distruse culturi sunt însă cele de porumb și floarea soarelui, care sunt distruse peste 80%, respectiv 45%. Ministerul promite să-i sprijine pe fermieri, începând cu 15 noiembrie, cu câte 100 lei/ha pentru maxim 10 hectare, banii urmând a fi acordaţi într-o singura tranşă. Potrivit ministrului Daniel Constantin, este nevoie de 50 de milioane de euro pentru despăgubirea agricultorilor, o parte din bani “existând”, iar pentru restul va trebui, la rectificare, să fie tăiate fonduri “de la alte proiecte”.

Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare, dintre care terenul arabil ocupă aproximativ 10 milioane de hectare.

În afară de suprafeţele însămânţate în toamna trecută și arse de secetă, au fost afectate peste 1,7 milioane de hectare din culturile de primăvară, ceea ce reprezintă circa 32,5% din suprafaţa totală cultivată la începutul anului.

Cea mai gravă situaţie se regăseşte la porumb – 81,2% din suprafaţa însămânţată fiind distrusă – şi la floarea-soarelui – 45,8%.

Potrivit MADR, exploataţiile de mici dimensiuni şi de subzistenţă, deţinute de persoane fizice, au suferit cel mai mult de pe urma secetei.

Astfel, dintre terenurile afectate de secetă, peste 1,2 milioane de hectare aparţin unor feme mici şi de subzistenţă, cu dimensiuni cuprinse între unu şi zece hectare, care sunt exploatate de peste 523.000 de fermieri persoane fizice.

La acestea se adaugă circa 35.000 de fermieri persoane fizice, care exploatează ferme cu dimensiuni de peste zece hectare.

Numărul total de fermieri înregistraţi la APIA depăşeşte 1,1 milioane.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.