UPDATE! Sechestru ANAF pe conturile RATB şi TVR

ANAF a instituit popriri pe conturile Televiziunii Române (TVR) și a Regiei Autonome de Transport București (RATB) – conturi în care sunt operate și salariile personalului şi se alimentează cu carburant vehiculele -, din cauza datoriilor mari înregistrate de către aceste instituţii la bugetele de stat.

RATB are 272 milioane lei datorie iar TVR, 652 milioane lei.

“În urma inventarierii creanțelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR și RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcție de vechimea arieratelor”, se precizează într-un comunicat al ANAF.

UPDATE: RATB precizează, într-un comunicat remis redacţiei, că a acumulat datoria din TVA la subvenţiile acordate din septembrie 2007 până în martie 2013 elevilor, dar mai ales pensionarilor care circulă gratuit pe timp nelimitat.

“Regia Autonomă de Transport București a luat la cunoștință despre documentul emis de ANAF, prin care s-a luat măsura indisponibilizării sumelor existente în conturile bancare ale RATB, precum și a sumelor care urmează a fi obținute din încasările zilnice.

La data de 20.07.2015, RATB se înregistra cu datoria de 272.431.800 lei. Această sumă provine din taxa pe valoarea adăugată care include și subvenția acordată beneficiarilor de gratuități și reduceri (pensionari, elevi, studenți etc), în conformitate cu H.C.G.M.B. nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007 – martie 2013.

În prezent, acest debit calculat de ANAF este contestat în instanță de către RATB, aflându-se în faza de recurs”, se arată în comunicat. 

În Bucureşti circulă zilnic cu mijloacele RATB aproape 700.000 de oameni, din care însă doar jumătate plătesc bilet, restul fiind pensionari care au gratuitate, nelimitat. Preţul unei călătorii, de 1,3 lei, nu a mai fost modificat din februarie 2008, deşi au cerut acest lucru toţi cei 6 directori generali numiţi în ultimii 5 ani de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Anul acesta, în 6 aprilie, CGMB au majorat subvenția acordată Regiei de la 530 milioane lei la 545 de milioane de lei.

Cât priveşte TVR, conform Curții de Conturi, a ajuns la o datorie publică totală de 652,012 milioane de lei, adică peste 146,539 milioane de euro, după ce aceasta se cifra în 30 iunie 2012 la 425 de milioane de lei.

TVR nu a respectat obligațiile de plată asumate prin memorandumul semnat cu ANAF în anul 2012.

Amintim că, la 1 septembrie 2012, Guvernul Ponta a eşalonat pe 7 ani datoriile fiscale ale tuturor contribuabililor care aveau de plătit peste 300 de milioane de lei la bugetul de stat.

Decizia a fost luată pentru a salva primii 3 mari datornici: TVR, CFR Marfă şi CFR SA (datorii de 2.304 mil lei). Dacă măsura li s-ar fi aplicat numai lor, Guvernul ar fi fost acuzat că le acordă regim preferenţial.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.