Şeful Bursei din Sibiu, Cristian Sima, a dispărut cu banii clienţilor

Poliţia Sibiu s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul fostului preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, Cristian Sima, care nu poate fi găsit de 10 zile şi ar fi dispărut cu banii unor clienţi ce tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el. El a divorţat acum o lună. Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care o deţine în Elveţia, postul telefonic este suspendat. Cristian Sima este cunoscut publicului prin participarea la emisiuni tv, în calitate de analist economic. CNVM a deschis o anchetă şi îi îndeamnă pe cei prejudiciaţi să depună plângeri la sediul instituţiei.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, a precizat că, până la acest moment, la Poliţia Sibiu nu a fost depusă nicio sesizare referitoare la dispariţia lui Cristian Sima, nici din partea familiei acestuia, nici din partea altei persoane.

“Nu avem niciun fel de plângere legată de Cristian Sima, autosesizându-ne pe baza informaţiilor apărute în presă. Am început verificări”, a declarat ea, joi dimineaţă.

Cristian Sima a fost revocat miercuri din funcţiile de preşedinte CA şi director general al Bursei de la Sibiu, în urma unui control al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). De lunea trecută, el nu mai poate fi contactat.

Doctor în matematică, broker de renume

Potrivit CV-ului, Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată pieţelor internaţionale. Doctor în matematică şi cu câţiva ani de practică pe pieţele de capital din Italia, Franţa şi de la Londra, firma WBS Holding pe care Sima a înfiinţat-o în 1997, investea pe bursele internaţionale şi pe piaţa valutară Forex într-o perioadă când majoritatea brokerilor se concentrau pe bursa locală şi se ocupau de adunarea cupoanelor distribuite în anii ’90 de Nicolae Văcăroiu.

Mulţi dintre clienţi i-au încredinţat bani lui Sima să-i administreze, iar acum nu mai ştiu de unde să-l ia. În piaţa de capital au apărut zvonuri potrivit cărora ori a fugit cu banii clienţilor, ori i-a pierdut în urma unor tranzacţii riscante – pe care le cam făcea.

Firma WBS Holding înregistrată în Insulele Virgine Britanice, prin care clienţii lui Sima ar fi tranzacţionat pe pieţele externe, nu este înregistrată la CNVM, astfel că activitatea acesteia nu este supravegheată de Comisie. Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile, pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

CNVM a deschis o anchetă

“CNVM a început astăzi, 11 octombrie 2012, o investigaţie la sediul societăţii de servicii de investitii financiare (SSIF) WBS Romania, pentru a verifica modul de operare al societăţii în relaţia cu clienţii, precum şi integritatea conturilor acestora. În acest context, autoritatea pieţei de capital recomandă clienţilor societăţii de servicii de investiţii WBS România care se consideră prejudiciaţi să depună reclamaţii la sediul CNVM. Menţionăm, totodată, faptul că WBS Holding nu este o entitate aflată sub autoritatea CNVM, nefiind autorizată de aceasta să desfăşoare activităţi pe piaţa de capital din România”, informează, joi, CNVM, într-un comunicat.

Comisia va ancheta eventualele legături existente între WBS Holding şi WBS România, pentru a proteja investitorii care desfaşoară operaţiuni pe piaţa de capital prin intermediul WBS România. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.