Şeful Jandarmeriei Capitalei, demis pentru amenda aplicată PNL la protestele din ianuarie 2012

Eugen Meran, şeful Jandarmeriei Capitalei, a fost eliberat din funcţie, vineri seară, de ministrul Afacerilor Interne (MAI), Radu Stroe, pentru intervenţia în forţă la protestele din ianuarie 2012 din Piaţa Universităţii. Mai precis, pentru că a amendat PNL pentru mitingul de la Arcul de Triumf, din 19 ianuarie 2012, organizat în semn de solidaritate cu protestatarii de la Universitate şi pentru care conducerea partidului nu a luat măsuri de respectare a condiţiilor prevăzute în autorizaţie. Mai precis, după încheierea mitingului – organizat, de altfel, de întreg USL -, circa 1.500 de manifestanţi s-au deplasat până la Universitate blocând circulaţia pe marile bulevarde de pe traseu.

Acesta este însă motivul neoficial al demiterii, cel oficial fiind proasta gestionare a situaţiei de la manifestările de Ziua Naţională de la Arcul de Triumf, din decembrie 2012, când mai mulţi bucureşteni s-au îmbrâncit şi l-au huiduit pe preşedintele Traian Băsescu.

“Domnul general Meran a fost demis. Este pus la dispoziţie, pentru că e responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Am mai făcut câţiva paşi. În cursul zilei de mâine (sâmbătă – n.r.), lămurim şi cu persoana care dădea cu bocancii ca un animal”, a declarat ministrul Radu Stroe, vineri, la plecarea din sediul MAI.

“În urma aspectelor semnalate de către o parte a mass-media, în legătură cu modul de îndeplinire a misiunilor de asigurare a ordinii şi liniştii publice, de către anumite efective ale Jandarmeriei, cu ocazia zilei de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, la nivelul instituţiei noastre a fost demarată o verificare internă, referitoare la modul de acţiune a personalului implicat, în urma căreia, au fost luate următoarele măsuri: atenţionarea domnului general de brigadă dr. Eugen Meran, directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; schimbarea din funcţie a domnului maior Claudiu Gogu, şef serviciu în cadrul aceleiaşi structuri”, se preciza în decembrie într-un comunicat al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

La conducerea Jandarmeriei după episodul “Ieşi afară, javră ordinară!”

Eugen Meran, general de brigadă, se afla la conducerea Jandarmeriei Capitalei din noiembrie 2010, când l-a înlocuit pe Gavrilă Pop, eliberat din funcţie, la ordinul comandantului Jandarmeriei Române, Olimpiodor Antonescu, după ce nu a intervenit la mitingul poliţiştilor de la Palatul Cotroceni, din 24 septembrie 2010, când aceştia i-au scandat lui Traian Băsescu “Ieşi afară, javră ordinară!”. Meran ocupase anterior funcţia de prim-adjunct al şefului instituţiei.

Pop a fost recompensat de USL imediat după venirea la putere, în 10 mai 2012, fiind numit de către ministrul de Interne, Ioan Rus, şeful Jandarmeriei Române. În august a făcut însă un accident vascular cerebral şi a fost eliberat ulterior din funcţie, de către succesorul lui Rus, Mircea Duşa, cu colonelul Mircea Olaru, care ocupă şi în prezent această funcţie.

În 4 decembrie 2012, Eugen Meran a fost atenţionat în urma unor verificărilor interne privind modul de acţiune la parada de Ziua Naţională de la Arcul de Triumf.

În 17 decembrie, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit lui Meran conferit Ordinul “Bărbăţie şi Credinţă” – în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari. Alături de Meran, a fost decoraţi numeroşi alţi poliţişti, militari, dar şi funcţionari publici şi angajaţi bugetari ca personal contractual.

Mitinguri pentru pierderea privilegiilor de la stat

Protestele din ianuarie 2012 desfăşurate în Piaţa Universităţii – la care au ieşit în stradă câteva sute de persoane – iar timp de 2-3 zile chiar 2.000-3.000 – au început în 13 ianuarie, iniţial în semn de solidaritate cu subsecretarul de stat Raed Arafat, intrat în conflict cu preşedintele Traian Băsescu pe tema proiectului Legii Sănăăţii.

La câteva zile însă, după ce Raed Arafat a renunţat la demisie şi a revenit în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, protestele au fost confiscate de revoluţionari, rezerviştii lui Dogaru – care a recunoscut ulterior, în mod public acest lucru – şi de alte persoane bugetare care îşi pierduseră privilegiile băneşti – sporuri, prime etc. – prin tăierile operate de Guvernul Boc.

Ultraşii în ajutor

În timpul evenimentelor, au avut loc mai multe ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, cele mai violente fiind însă produse de ultraşii din galeriile de fotbal, în 15 ianuarie.

Ei au vandalizat, pur şi simplu, Piaţa Universităţii, producând pagube semnificative, de peste un sfert de milion de euro. A doua zi, conducerea Jandarmeriei Capitalei a anunţat că a sancţionat 283 de persoane şi că a fost arestat primul incendiator de la miting şi întocmite 34 de dosare penale pentru ultraj şi port de arme albe.

Al doilea episod de violenţe a avut loc, ca un făcut, exact în 19 ianuarie, când USL a organizat un miting la Arcul de triumf, iar circa 1.500 dintre manifestanţi s-au deplasat în Piaţa Universităţii, blocând carosabilul. Exact după ce s-a făcut joncţiunea cu cele câteva sute de protestatari aflate aici, au venit şi ultraşii. Iniţial au anunţat că vor demonstra paşnic, însă au încercat să reia spectacolul violent din urmă cu câteva zile dar nu le-a mai mers, întrucât jandarmii s-au mobilizat mult mai bine şi au intervenit inclusiv cu gaze lacrimogene.

A existat şi o a treia revenire a ultraşilor, cerută chiar de cei 500-600 de protestatari ce se adunau în fiecare seară la Universitate, după ce au constatat că bucureştenii nu sunt sensibili la apelurile lor de a li se alătura. Au venit însă în număr mic, în 24 ianuarie, şi nu s-a mai înregistrat niciun incident, iar seria protestelor şi-a anunţat sfârşitul.

Mai trebuie spus că numai în prima săptămână de proteste în Piaţa Universităţii, Jandarmeria şi Poliţia au dat peste 500 de amenzi, deloc mici, şi care au trebuit să fie plătite de cineva – sigur nu de protestatari.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.