Şeful misiunii FMI: Reducerea CAS nu este bugetată pe 2014

Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI, a declarat, marţi, că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) la angajatori nu este cuprinsă în proiecţia bugetară pe 2014, deşi premierul Victor Ponta anunţase luni seara că această măsură va fi aplicată din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie resursele. A avansat chiar şi procentul: 5%. Mai mult, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a calculat deja impactul financiar pentru 5 luni din a doua jumătate a anului viitor: 2 miliarde lei.

Andrea Schaechter a precizat însă că orice relaxare a taxării muncii trebuie însoţită de lărgirea bazei şi măsuri fiscale de compensare, iar acum au fost prioritare salariile, pensiile şi investiţiile publice.

“Să nu uităm obiectivul principal. Guvernul s-a angajat să menţină un deficit care să fie în zona lui 2,2% din PIB. Veniturile au fost mai slabe, iar la anul avem cheltuieli suplimenatre pentru salarii şi pensii şi alte investiţii, deci, în mod clar, pentru a acoperi aceste costuri trebuie să găseşti o cale de a prioritiza. Această reducere pentru a sprijini piaţa muncii era o parte, dar e prea devreme. Cred că momentul, timpul, nu era potrivit pentru a evalua toate acele efecte. În mod clar, se află pe agendă în continuare”, a insistat şeful misiunii FMI.

Premierul anunţase cu o seară înainte că “a fost tema cea mai intens discutată pe parcursul acestor zile şi va exista în Memorandumul de înţelegere un angajament foarte clar de scădere semnificativă – şi din punctul nostru de vedere «semnificativ» este mai mult decât 3%, este 5%, care ar avea într-adevăr un impact pentru mediul de afaceri conform studiilor – din al doilea semestru al anului, cu obligaţia din partea Guvernului de a identifica până la 1 iulie toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar să fie neutru, adică ceea ce pierdem prin reducerea CAS să compensăm din venituri suplimentare sau din realocarea altor fonduri sau reducerea de cheltuieli“.

Victor Ponta a spus, de asemenea, că reducerea CAS este un angajament politic asumat în numele Guvernului şi al coaliţiei de guvernare.

Daniel Chiţoiu a precizat şi el că s-au făcut calcule pentru contracararea impactului asupra bugetului, iar suma pe 5 luni a fost stabilită la 2 miliarde de lei. Aproape jumătate din cei 3,8 miliarde de lei pe care ANAF nu a reuşit să îi colecteze la bugetul de stat de la rectificarea din 30 iulie până la sfârşitul lui octombrie, astfel că cea de-a doua rectificare a fost negativă, iar investiţiile au pierdut 1,2 miliarde de lei.

Chiţoiu a asigurat însă că sistemul CAS pentru veniturile din drepturi de autor şi cele ale persoanelor fizice autorizate nu va fi modificat pe parcursul anului 2014.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.