Senatorul Miki Şpagă şi deputaţii Antal şi Popa, incompatibili. Cati Andronescu s-a scos ca la carte

Veştile proaste se ţin lanţ de senatorul Şerban Mihăilescu – Miki Şpagă – dupăridicarea imunităţii şi iminenta începere a urmăririi penale în dosarul Microsoft: ANI l-a găsit incompatibil, astfel că va sta pe bară 3 ani. „La pachet” cu el au primit raport de incompatibilitate deputaţii Antal Istvan (UDMR) şi Mihai Popa (PSD), după ce şi ei au fost, ilegal, patroni de firmă în paralel cu calitatea de demnitar. Ecaterina Andronescu a scăpat de incompatibilitate şi conflict de interese apelând la o escrocherie de mari proporţii: a modificat Legea educaţiei printr-o Ordonanţă de urgenţă, exact când procesul cu ANI se afla în ultima fază la ÎCCJ.

Inspectorii de integritate au descoperit că Şerban Mihăilescu a deţinut atât funcţia de senator, cât şi pe cea de patron de firmă în perioada 19 decembrie 2012 – 24 decembrie 2013.

Antal Istvan a fost şi deputat, şi administrator de societate comercială în perioada 19 decembrie 2008 – 11 decembrie 2013.

Mihai Popa a fost administrator la două societăţi comerciale, în perioada 20 decembrie 2012 – 9 ianuarie 2014.

Ei au încălcat, astfel, dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora calitatea de senator şi, respectiv, deputat este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale. Cei trei nu mai pot ocupa funcţii publice timp de 3 ani.

Pedeapsa este similară celei încasate de fostul senator Akos Mora (PNL), silit marţi să demisioneze din Parlament – e drept, după ce a fost apărat de colegii săi timp de 1 an şi o lună de la pronunţarea sentinţei definitive a ÎCCJ.

Cum a fentat Cati

În cazul Ecaterinei Andronescu – abandonată şi ea ieri, ca Miki Şpagă, prin votul Senatului privind încuviinţarea începerii urmăririi penale în dosarul Microsoft -, incompatibilitatea şi conflictul de interese constatate de ANI (prin ocuparea simultană a funcțiilor de rector, senator și vicepreședinte al PSD) au dispărut ca prin minune printr-o manevră ca la carte.

Astfel, în iulie 2012, când Guvernul Ponta se instalase abia de 2 luni şi jumătate, ea a fost numită ministru al Educaţiei pentru a-l salva pe Ponta de plagiat – terenul fiind pregătit de interimarul-catastrofă Liviu Marian Pop, sindicalistul devenit peste noapte şeful Consiliului Naţional de Etică din subordinea ministerului şi a schimbat rapid şi fără nicio justificare componenta Consiliului.

Plata pentru Cati a venit peste numai câteva luni: o Ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvernul Ponta 2 imediat după alegerile parlamentare, în 21 decembrie 2012, prin care Legea Educaţiei 1/2011 a fost măcelărită astfel încât parlamentarii pot fi simultan rectori şi pot încasa două lefuri grase de la stat. În urma acestei manevre, Andronescu a “câştigat” procesul cu ANI la instanţa supremă, după ce pierduse la Curtea de Apel Bucureşti.

După ce şi-a primit acest tain, Cati nu a mai făcut parte din Guvernul Ponta 2, lăsându-l însă în locul său pe Remus Pricopie, consilierul şcolit de ea ca ministru. Andronescu era destul de contestată ca să mai poată rămâne în fruntea Educaţiei, iar Ponta, oricât de îndatorat i-ar fi, trebuia să-şi protejeze Guvernul de atacuri la vremea aceea. Nu ajunsese la aroganţa maximă de până la alegerile din 16 noiembrie, al căror rezultat dezastruos l-au năucit.

Cati s-a instalat însă la şefia Comisiei de Învăţământ din Senat, pentru a controla tot ce mişcă în legislaţia din domeniu. Şi va rămâne pe baricade până la o sentinţă judecătorească definitivă care ar condamna-o în dosarul Microsoft, pentru luare de mită şi spălare de bani.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.