Sibiul are capacități performante în toate sectoarele de producție și o forță de muncă instruită și competitivă

CBRE România continuă proiectul analizei pieței imobiliare din marile orașe ale țării cu prezentarea unui raport detaliat despre profilului economic și social al municipiului Sibiu.

Raportul CBRE analizează date și cifre relevante despre piata imobiliară locală și potențialul forței de muncă și oferă o perspectivă amplă a contextului economic al zonei, potențiali clienți locali și oportunități de afaceri din Sibiu.

Sibiul este unul din orasele importante ale Romaniei, situat in centrul tarii, ceea ce-i confera conexiuni foarte bune cu rutele de transport paneuropene. Orasul a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii in 2007, fapt care a contribuit la atragerea unui mare numar de investitori straini.

Piata fortei de munca din Sibiu inregistreaza o dinamica apreciabila, in special prin prezenta din ce in ce mai consistenta a companiilor de IT&C; peste 25.000 de studenti sunt inscrisi la cele 5 universitati din oras, in care exista si un mare numar de vorbitori de limbi straine, in special germana, releva studiul CBRE.

 În ultimii doi-trei ani, Sibiul a fost recunoscut ca piață a muncii bogată în talente instruite și experimentate, mai ales de către companiile din sectorul producției, care găsesc aici profesioniști și meseriași calificați de diverse specializări și nivele de experiență. De aceea, orașul a devenit, și continuă să fie, un pol care atrage companiile din producție, cu atât mai mult cu cât și așezare geografică, în centrul României, este favorabilă. Acest interes intensifică însă competiția pentru talentele disponibile și accentuează nevoia de flexibilitate în a le atrage și păstra,”,  consideră Emil Minciu, director de operațiuni, Manpower România (un brand ManpowerGroup).

Sectorul de retail din Sibiu beneficiaza de statutul de destinatie turistica majora pe care il are Sibiul, fosta Capitala Europeana a Culturii si de mostenirea culturala saxona a orasului. Privind spre dezvoltarea Cresterea consumului la nivel national va conduce la cresterea puterii de cumparare atat pentru locuitorii orasului cat si pentru numarul mare de turisti care viziteaza Sibiul, ceea ce deschide mari oportunitati de dezvoltare de noi scheme de retail in zona.

Potentialul economic al zonei Sibiului este sustinut de sistemul educational preuniversitar si profesional care ofera companiilor forta de munca instruita conform nevoilor pietei, atat in Sibiu cat si in Saliste, Cisnadie, Agnita, Medias sau Dumbraveni.

In Sibiu exista un pol industrial solid, mai arata studiul CBRE. Mai mult de 100 de companii manufacturiere isi desfasoara activitatile in nou-createle parcuri si zone industriale. Recentele achizitii de terenuri efectuate aici de companii ca WDP si CTP confirma interesul crescut din partea companiilor de productie pentru Sibiu, zona cu o indelungata traditie industriala.

„Zona Sibiu a reusit sa coaguleze de-a lungul timpului, un important pol de productie cu grad inalt de tehnologizare si cu valoare adaugata ridicata, care nu necesita un numar mare de angajati. Aici activeaza un numar mare de companii multinationale din diverse industrii – piese auto, electronice, farmaceutice  – si departamente de cercetare si dezvoltare.. Situat intre Brasov si Sebes, de asemenea poluri importante de productie, Sibiul poate deveni un reper logistic extrem de important in zona”, este de parere Dana Bordei, Head of Industrial Agency, CBRE Romania.

Stocul de spații de birouri de clasele A si B in Sibiu este estimat la 50.000 de mp, pentru anul 2016 fiind in constructie 20.000 de mp in zonele semicentrale si inspre marginile orasului, dezvoltate de investitori locali. Sectorul financiar-bancar local, companiile de outsourcing (BPO), cele din industria auto si de servicii sunt cele mai active in cererile de spații de birouri din oras. Chiria pentru spatiile de birouri din Sibiu variaza intre 9 si 12 euro/mp pentru spatiile de clasa A si intre 6 si 8 euro pentru cele de clasa B. Rata de neocupare pe ansamblu este de 13%, in timp ce pentru spatiile de birouri de clasa A este estimata la 5%, semnificativ mai mica fata de cea pentru birourile de clasa B, care se ridica la 21%. Date fiind proiectele aflate in constructie in urmatoarea perioada, rata de neocupare va continua sa se mentina la un nivel semnificativ.

CBRE Sibiu Real Estate Report

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBG), Fortune 500 și S&P 500 cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare companie in domeniul imobiliar din lume și societate de investiții (în termeni de venituri, 2015). Compania are mai mult de 70.000 de angajati (excluzand companiile afiliate) și deservește proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermediul celor peste 400 de birouri (excluzand filialele) din intreaga lume. CBRE www.cbre.ro ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporate, administrarea proprietatilor, management de proiect; bancare ipotecare, evaluare, servicii de consultanta pentru dezvoltari imobiliare, de administrare a investițiilor si de cercetare si consultanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.