Sistem de monitorizare a preţurilor din retail. Platformă online de sesizare a încălcării legii

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, un memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum, care va fi implementat anul viitor, a anunţat, astăzi, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu. El a adăugat că instituţia pe care o conduce va lansa şi o platformă online pentru sesizarea, de către persoanele fizice, a încălcării legii.

“Prin memorandum, Guvernul ne-a fost aprobat ca împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – ANPC şi cu o organizaţie neguvernamentală să creăm, în cursul anului viitor, un sistem de monitorizare a preţurilor din retail, care să permită populaţiei, consumatorilor, un acces mai facil la informaţii, pentru a compara preţurile. Este un instrument de a creşte concurenţa la nivelul pieţei de retail”, a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă.

Concret, va fi creată o platformă online care va afişa săptămânal preţurile produselor din coşul zilnic al populaţiei. Prin acest “mercurial” consumatorii vor fi informaţi astfel încât să ştie magazinele de unde pot cumpăra alimentele de bază la cele mai mici preţuri, iar preţurile vor scădea în urma creşterii concurenţei între magazine.

Proiectul pilot va fi implementat în perioada 1 martie – 31 decembrie 2015, cu finanţare de la bugetul de stat, urmând ca după încheierea acestei perioade susţinerea financiară să se realizeze din fonduri europene.

Lansarea acestui proiect are loc în contextul negocierilor de la nivelul Comisiei Europene privind crearea unui instrument similar care să asigure transparenţă pe lanţul comercializării produselor de la producător până la raftul magazinelor.

Potrivit Consiliului Concurenţei, un proiect similar a fost realizat de Guvernul Greciei, prin Ministerul Comerţului şi a avut ca rezultat, după trei luni de la implementare, o scădere a preţurilor cu 7%.

Persoanele fizice, încurajate să denunţe companiile care încalcă legea concurenţei

Tot anul viitor, CC va lansa o platformă online unde persoanele fizice pot depune sesizări privind încălcarea legislaţiei în domeniul concurenţei.

“Vrem să introducem în Legea Concurenţei prevederi legate de facilitarea accesului la informaţii oferite de persoanele fizice. De asemenea, separat, fără să avem nevoie de modificări legislative, să lansăm deja anul viitor o platformă online prin care în mod confidenţial ne pot fi furnizate informaţii de la persoanele fizice” , a anunţat Chiriţoiu.

CC se va concentra pe modificări la Legea Concurenţei împreună cu Banca Mondială.

“În prima parte a anului viitor vom veni cu un proiect de modificare al legii; nu mă aştept la modificări foarte mari pentru că pentru că acum 3 ani am reuşit să aducem la zi legislaţia. Vrem să ne perfecţionăm mecanismele care să ne permită să soluţionăm mai repede cazurile în instanţă şi să reducem numărul de procese, vrem să facem mai funcţională procedura prin care fimele să recunoască încălcările de lege şi în schimb să primească sancţiuni mai reduse. Ne va ajuta să soluţionăm mai repede cazurile şi să avem mai puţine procese”, a explicat Chiriţoiu.

El a precizat că, prin modificările aduse legislaţiei în domeniu, se doreşte, pe lângă încurajarea în continuare a firmelor, care primesc imunitate pentru sesizări şi oferirea de dovezi de încălcare a legii, şi a persoanelor fizice să facă acest lucru.

În urmă cu circa două săptămâni Chiriţoiu a anunţat că instituţia pe care o conduce vrea să încurajeze persoanele fizice să denunţe companiile care încalcă legea concurenţei, cu dovezi pentru începerea unei investigaţii, recompensate financiar, după modelul aplicat de Ungaria, un proiect de act normativ pe această temă urmând să fie lansat anul viitor. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.